NAJAVA RADIONICA

HRZZ informativne radionice za natječaj IP-2024-05

Hrvatska zaklada za znanost zajedno s odabranim znanstvenim institucijama organizira informativne radionice za potencijalne sudionike natječaja Istraživački projekti (IP-2024-05). Na ovim radionicama bit će prezentirane ključne informacije, uvjeti prijave i postupak provedbe natječaja IP-2024-05.

Zasad su planirane sljedeće radionice u Zagrebu:

Također, planira se održavanje radionica i u drugim sveučilišnim gradovima diljem Hrvatske, kao i jedne online prezentacije.

Više informacija o otvorenim natječajima Hrvatske zaklade za znanost možete naći na poveznici.

Zagreb, 12. travnja 2024. godine

Poziv na informativnu radionicu za programe Interreg Europe i Interreg Euro-MED 2021. – 2027.

MRRFEU, u suradnji sa Zajedničkim tajništvima programa, poziva na sudjelovanje na informativnoj radionici u svrhu upoznavanja sa sadržajem programa i pravovremene pripreme za prijavu na objavljene pozive.


Na Programu Interreg Euro-MED u tijeku je 4. poziv na dostavu projektnih prijedloga koji je otvoren 12. ožujka i traje do 12. lipnja 2024. Fokus je na tematskim projektima koji obuhvaćaju inovativnu održivu ekonomiju, prirodnu baštinu, zelena životna područja i održivi turizam, s ukupnom alokacijom od 44 milijuna eura.


Na Programu Interreg Europe u tijeku je 3. poziv na dostavu projektnih prijedloga koji je otvoren 20. ožujka i traje do 7. lipnja 2024., s ciljem poboljšanja suradnje i upravljanja. Ukupna vrijednost poziva iznosi oko 130 milijuna eura.


Informacije o ovim programima bit će detaljno predstavljene na informativnoj radionici koja će se održati:


Datum: 15. travnja 2024.

Vrijeme: 11:00 sati

Lokacija: Zagreb, Hotel DoubleTree by Hilton, Ulica grada Vukovara 269a


Sudjelovanje se može prijaviti do 12. travnja u 12:00 sati na sljedećem linku.

Na poveznici možete saznati više detalja o radionicama. 

Zagreb, 8. travnja 2024. godine

      Obzor Europa Informativni dan u organizaciji Europske komisije - Radni program WIDERA-e za razdoblje 2023.-2025.

Održavanje događaja zakazano je za 22. travnja 2024. s ciljem informiranja zainteresiranih prijavitelja o novim temama ERA poziva u okviru WIDERA Radnog programa 2023.-2025. Događaj organizira Direktorat za istraživanje i inovacije Europske komisije (DG-RTD), koji je odgovoran za politiku EU-a o istraživanju, znanosti i inovacijama. 

Događaj je virtualan i sve će se sjednice prenositi uživo. Za sudjelovanje na ovom događaju potrebna je registracija na sljedećoj poveznici. 

Zagreb, 22. veljače 2024. godine

COST informativni dan 2024.

COST asocijacija najavila je virtualno održavanje središnjega informativnog dana tijekom kojeg će se svim zainteresiranim sudionicima predstaviti mogućnosti sudjelovanja u aktivnostima koje se provode u sklopu programa Europske suradnje u znanosti i tehnologiji (engl. European Cooperation in Science and Technology - COST).

Informativni dan održat će se 27. ožujka 2024. godine s početkom u 10:00 sati, putem Zoom platforme. Radni jezik je engleski.   

Informativni događaj otvoren je za sudjelovanje svim zainteresiranim istraživačima i inovatorima, neovisno o karijernom stadiju i području istraživanja, a posebno mladim istraživačima.

 

Za sudjelovanje je potrebna prethodna registracija na poveznici kako biste dobili Zoom poveznicu za pridruživanje webinaru.


Više informacija možete naći na poveznici.

Zagreb, 22. veljače 2024. godine

Webinar - Lump Sum Funding in Horizon Europe: How does it work? How to write a proposal?

Europska komisija organizira webinar unutar programa Obzor Europa s temom Lump Sum Funding in Horizon Europe: How does it work? How to write a proposal?“, koji će se održati 8. veljače 2024., od 10:00 do 12:00.

Ovaj webinar osmišljen je za prijavitelje projektnih prijedloga koji koriste jednokratni model financiranja. Dobrodošli su i drugi sudionici projekata i ostali zainteresirani.

Za sudjelovanje nije potrebna registracija. Više informacija možete naći na poveznici.

Zagreb, 06. veljače 2024. godine

 UPDATE: Program transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. – 2027. – 2. poziv na dostavu projektnih prijedloga; Prezentacije sa radionice 

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u ulozi Nacionalnog tijela u suradnji sa Zajedničkim tajništvom Programa transnacionalne suradnje dunavske regije, organizirali su informativnu radionicu koja se održala u svrhu upoznavanja potencijalnih prijavitelja sa sadržajem Programa te pravovremene pripreme za prijavu na 2. poziv na dostavu projektnih prijedloga.

Na poveznici možete pronaći prezentacije sa radionice.

Zagreb, 27. studeni 2023. godine

UPDATE: 7. prosinac 2023. godine

WIDERA Informativni dan za hrvatske prijavitelje

Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizira WIDERA Informativni dan za hrvatske prijavitelje, koji će se održati u utorak, 12. prosinca 2023. godine s početkom u 10:00 sati u online formatu (MS Teams platforma), s ciljem upoznavanja sudionika o mogućnostima sudjelovanja u području Širenje sudjelovanja i jačanje Europskog istraživačkog prostora (WIDERA).

Cilj widening instrumenata okvirnog programa Obzor Europa je jačanje suradničkih veza diljem Europe i otvaranje europskih mreža za istraživanje i inovacije, doprinos poboljšanju kapaciteta za upravljanjem istraživanjima u zemljama širenja, potpora reformama nacionalnih politika te iskorištavanje potencijala talenata Unije ciljanim djelovanjem.

U uvodnom dijelu programa bit će predstavljene mjere za jačanje sudjelovanja hrvatskih prijavitelja u programima EU-a (Ministarstvo znanosti i obrazovanja) te mogućnosti sudjelovanja u aktivnostima umrežavanja i pretpregleda projektnih prijedloga u okviru mrežnog projekta NCP_WIDERA.NET (koordinator projekta: Nacionalni centar za istraživanje i razvoj, NCBR, Poljska).

U drugom dijelu programa sudionici će dobiti ključne informacije o području WIDERA, uključujući i informacije o trenutno otvorenim natječajima u 2023/2024. U završnom dijelu informativnog dana bit će predstavljeni primjeri dobre projektne prakse za Excellence Hubs i ERA Chairs, s ciljem informiranja sudionika o iskustvima u procesu razvoja i prijave projektnih prijedloga.

Informativni dan namijenjen je istraživačima i voditeljima projektnih i istraživačkih timova, administrativnom osoblju koje pruža potporu aktivnostima istraživanja i inovacija u organizacijama iz akademskog i neakademskog sektora, malom i srednjem poduzetništvu kao i nacionalnim i regionalnim tijelima u području istraživanja i inovacija.

Informativni dan će se održati na hrvatskom i engleskom jeziku.

Prijavite svoje sudjelovanje na ovoj poveznici (pod događanje potrebno je odabrati WIDERA informativni dan za hrvatske prijavitelje). Prijave na informativni dan otvorene su do petka 8. prosinca 2023. do 15 sati.

Poveznica na MS Teams platformu sudionicima će biti dostavljena naknadno nakon registracije.

Putem poveznice u Sli.do. aplikaciji sudionici mogu unaprijed postaviti pitanja za predavače prije početka informativnog datuma. Na pitanja će biti odgovoreno na informativnom danu. Pitanja je moguće postaviti do 8. prosinca 2023. do 23:59 sati.

Zagreb, 5. prosinca 2023. godine

Informativna radionica - Program transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. – 2027. – 2. poziv na dostavu projektnih prijedloga

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u ulozi Nacionalnog tijela u suradnji sa Zajedničkim tajništvom Programa transnacionalne suradnje dunavske regije, poziva vas na sudjelovanje na informativnoj radionici koja će se održati u svrhu upoznavanja potencijalnih prijavitelja sa sadržajem Programa te pravovremene pripreme za prijavu na 2. poziv na dostavu projektnih prijedloga.

Za prijavitelje je u drugom pozivu otvoreno 7 specifičnih ciljeva, dok će vrijednost poziva iznositi oko 38 milijuna eura iz Interreg fonda, uz stopu sufinanciranja od 80%.

Informativna radionica će se održati 4. prosinca 2023. godine u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu s početkom u 11:00 sati.

U sklopu radionice predstavit će se i poziv za male projekte (SMF) koji bi trebao biti otvoren 27. studenog 2023. godine, a predstavlja alat za pokretanje razvoja malih projekata i inicijativa u okviru Strategije Europske unije za dunavsku regiju (EUSDR).

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje molim vas da se do 29. studenog 2023. do 15:00 sati prijavite putem online prijavnog obrasca.

Dnevni red možete preuzeti ovdje.

Radni jezici su hrvatski i engleski.

Broj sudionika je ograničen te će se prijave automatski zatvoriti čim se popune sva slobodna mjesta*.

*U suradnji s regionalnim koordinatorima u siječnju 2024. godine biti će organizirane dodatne info radionice u Osijeku i Zadru.

Zagreb, 27. studeni 2023. godine

DIGITAL Europe Programme Poziv i Infodan: Advanced Digital Skills and Cybersecurity Skills Academy

Europska komisija će 21. studenog 2023. godine otvoriti 5. krug poziva za dostavu prijedloga programa DIGITAL Europe za napredne digitalne vještine

Ukupni proračun od 42 milijuna eura bit će dodijeljen dizajnu i podršci:

1. Specijalizirani obrazovni programi u ključnim područjima kapaciteta i Napredna analiza digitalnih vještina: ova dva poziva temeljit će se na iskustvu prvih poziva za magisterij u programu Digitalna Europa i bavit će se najnovijim inicijativama za podršku razvoju i implementaciji ključnih digitalnih vještina u područjima digitalne tehnologije, kao što su umjetna inteligencija, Internet stvari, kao i drugim trans- ili multidisciplinarnim područjima, te njihove primjene u strateškim sektorima.

2. Akademija vještina kibernetičke sigurnosti: Sredstva dostupna za ovaj poziv podržat će nove mogućnosti obuke ili proširiti one uspješne, posebno kako bi se zadovoljile potrebe malih i srednjih poduzeća i javne uprave. Cilj je poboljšati pristup talentima za kibersigurnost i osposobiti državne službenike za snažnu digitalnu sigurnost javne uprave. Konzorciji organizacija aktivnih u domeni kibernetičke sigurnosti, sveučilišta ili pružatelja obuke trebali bi osmisliti i provoditi aktivnosti Akademije.

Poziv je sada objavljen na službenom Portalu za financiranje i natječaje, a rok za podnošenje prijava je do 21. ožujka 2024. u 17:00 po briselskom vremenu.

Da biste razumjeli kakve koristi vaša organizacija može imati, Platforma digitalnih vještina i poslova poziva vas na događaj Info Day & Pitching 12. prosinca 2023., posvećen novom krugu poziva. Europska komisija će održati opću prezentaciju o novim pozivima, prijavama i postupcima ocjenjivanja. Sudionici će imati priliku postavljati pitanja izravno Komisiji tijekom sesija pitanja i odgovora. Internetski događaj održat će se ujutro i poslijepodne s pitching sesijama za potencijalne prijavitelje po svim temama.

Korisni linkovi:

Zagreb, 17. studeni 2023. godine

Najava Info dana o CBHE liniji financiranja u okviru novog godišnjeg Erasmus+ natječaja za 2024. godinu 

Izvršna agencija za Europu, obrazovanje i kulturu (EACEA) organizira Infoday o Erasmus+ izgradnji kapaciteta u visokom obrazovanju, s fokusom na ono što je novo i na to kako pripremiti konkurentan prijedlog.

Akcija Izgradnja kapaciteta u visokom obrazovanju (CBHE) podržava projekte međunarodne suradnje temeljene na multilateralnim partnerstvima između organizacija aktivnih u području visokog obrazovanja. Podržava relevantnost, kvalitetu, modernizaciju i osjetljivost visokog obrazovanja u trećim zemljama koje nisu povezane s programom Erasmus + za socio-ekonomski oporavak, rast i prosperitet i reagiranje na nedavne trendove, posebice ekonomsku globalizaciju, ali i nedavni pad u ljudskom razvoju , krhkost i rastuće društvene, ekonomske i ekološke nejednakosti.

Prijavite se za praćenje događaja putem poveznice 30. studenog 2023. od 10:00 sati po briselskom vremenu.

Pitanja možete uputiti i na e-mail: EACEA-EPLUS-CBHE@ec.europa.eu 

Zagreb, 17. studeni 2023. godine

Poziv na webinar o intelektualnom vlasništvu u programu Obzor Europa

Agencija za mobilnost i programe EU, u suradnji s Research and Innovation Services d.o.o. i Sveučilištem u Splitu, organizira webinar na temu intelektualnog vlasništva u programu Obzor Europa. Cilj webinara je upoznavanje sudionika s općim pravilima programa Obzor Europa koji se tiču intelektualnog vlasništva,  pružanje praktičnih savjeta u upravljanju intelektualnim vlasništvom prilikom pripreme i provedbe projektnih prijedloga te predstavljanje rada Ureda za transfer tehnologije, Odjel za znanost i inovacije, Sveučilišta u Splitu.

Webinar će se održati 01. prosinca 2023. putem ZOOM platforme, na hrvatskom i engleskom jeziku.

Sudjelovanje na webinaru je besplatno, a prijava je moguća putem sljedeće poveznice (pod događanje potrebno je odabrati Webinar programa Obzor Europa: Intelektualno vlasništvo u programu Obzor Europa). Prijave na informativni dan otvorene su do utorka 28. studenog 2023. do kraja dana.

Poveznica na Zoom platformu sudionicima će biti dostavljena naknadno, nakon zatvaranja registracija.

Ovim putem Vas ljubazno upućujemo da obavijest o registraciji te sve buduće obavijesti o događanju pratite, kako u ''dolaznoj pošti'' tako i u ''neželjenoj'' pošti na Vašim cijenjenim e-mail adresama.

U slučaju problema s prijavom putem navedene poveznice ili dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na e-mail adresu: martina.kozul.kolaric@ampeu.hr

Zagreb, 15. studeni 2023. godine

ADRIATIC-IONIAN REGION IS YOU(TH)!

Obavještavamo Vas kako će se u okviru hrvatskog predsjedanja Strategijom EU za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u Splitu 15. i 16. studenoga održati konferencija pod nazivom „ADRIATIC-IONIAN REGION IS YOU(TH)!“

Konferencija će okupiti brojne institucionalne dionike iz Jadransko-jonske regije kao i dionike koji se u svom profesionalnom radu bave mladim ljudima i tematikom povezanom s njima.

Program konferencije kao i praktične upute možete pronaći u privitku, a za sudjelovanje se možete registrirati na sljedećoj poveznici.

Zagreb, 6. studeni 2023. godine

Webinari Europske komisije o temama programa Obzor Europa

Europska komisija organizira nekoliko webinara o temama unutar programa Obzor Europa

Webinari su namijenjeni koordinatorima, partnerima i drugim sudionicima u projektima programa Obzor Europa. Registracija na webinare nije potrebna.

Datum: 14 listopad 2023, u 09:00 (CEST, Brussels time)

Datum: 24 listopad 2023, u 09:30 (CEST, Brussels time)

Datum: 19 listopad 2023, u 10:00 (CEST, Brussels time)

Datum: 17 listopad 2023, u 09:30 (CEST, Brussels time)

Zagreb, 12. listopada 2023. godine

EIT Inovacijski dan u području zdravlja

U okviru EIT Health projekta po peti puta zaredom naše Sveučilište organizira Inovacijski dan  (EIT HEALTH INNOVATION DAYS (i-Days)), program razvoja inovacija u koji želimo uključiti čim veći broj naših studenata i doktoranada.

Ove godine program će biti organiziran 

Lokacija: Sveučilište u Zagrebu; Radoslava Cimermana 88,

Innovation Days (i-Days) inicijativa je EIT Health zajednice znanja i inovacija koja se provodi tijekom listopada i studenoga na preko 30 EIT Health partnerskih lokacija u Europi, čime se i Sveučilište u Zagrebu priključuje društvu najboljih europskih sveučilišta, a sve s ciljem promocije inovacija u području zdravlja, zdravstvene skrbi i zdravstvenog sustava.

Izazove će predstaviti vrhunskih stručnjaci i znanstvenici, a mentori pomažu s praktičnim alatima za inovacije, pristupom rješavanju izazova (design thinking metodologija) i predstavljanje ideja (pitching).

Program je namijenjen za sve studente preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija, doktorande i postdoktorande, koje zanimaju inovacije u zdravstvu.

Prijave za natjecanje su već otvorene i možete ih naći na linku.

Više informacija o natjecanju na našim mrežnim stranicama i društvenim mrežama i EIT Health organizacije.

Zagreb, 12. listopada 2023. godine

Nacionalni informativni dan MSCA Razmjena osoblja i Zajednički istraživački centar

Agencija za mobilnost i programe EU organizira promociju nadolazećeg natječaja djelovanja Marie Skłodowska – Curie za Razmjenu osoblja, koji je otvoren 5. listopada 2023. godine, s ciljem upoznavanja sudionika s novim pravilima natječaja te mogućnostima za istraživače, voditelje projektnih i istraživačkih timova, tehničko i administrativno osoblje koje pruža potporu aktivnostima istraživanja i inovacija u javnom i privatnom sektoru. Uz promociju MSCA Razmjene osoblja, drugi dio informativnog dana bit će posvećen Zajedničkom istraživačkom centru (JRC) te mogućnostima koje se nude hrvatskim znanstvenim organizacijama te istraživačima te će se dodatno predstaviti JRC Centri znanja i kompetencija.  

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na Nacionalni informativni dan MSCA Razmjena osoblja i Zajedničkog istraživačkog centra, koji će se održati u 19. listopada 2023. putem ZOOM platforme. Informativni dan će se održati na hrvatskom i engleskom jeziku.

Dostupan je preliminarni program.

Informativni dan prvenstveno je namijenjen istraživačima i voditeljima projektnih i istraživačkih timova, tehničkom i administrativnom osoblju koje pruža potporu aktivnostima istraživanja i inovacija u organizacijama iz akademskog i neakademskog sektora uključujući mala i srednja poduzeća kao i ostalim zainteresiranim dionicima znanstvene zajednice.

Sudjelovanje na informativnom danu je besplatno, a prijava je moguća putem sljedeće poveznice (pod događanje potrebno je odabrati MSCA Razmjena osoblja i JRC 2023). Prijave na informativni dan otvorene su do utorka 17. listopada 2023. do kraja dana.

Poveznica na Zoom platformu sudionicima će biti dostavljena naknadno, nakon zatvaranja registracija.

Ovim putem Vas ljubazno upućujemo da obavijest o registraciji te sve buduće obavijesti o događanju pratite, kako u ''dolaznoj pošti'' tako i u ''neželjenoj'' pošti na Vašim cijenjenim e-mail adresama.

U slučaju problema s prijavom putem navedene poveznice ili dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na e-mail adresu: sandra.vidovic@ampeu.hr te ivan.makovec@mobilnost.hr.

Zagreb, 12. listopada 2023. godine

Prve nacionalne online konzultacije za znanstvene menadžere

Pozivamo Vas na prve nacionalne online konzultacije za znanstvene menadžere putem RM Roadmap platforme koje će biti otvorene do 13.10.2023.

U ovaj proces pozvani su znanstveni menadžeri iz 40 zemalja diljem Europe kako bi dali svoj doprinos na temu trenutnih aktivnosti i sustava podrške znanstvenom menadžmentu u njihovim zemljama.

Ovo je jedinstvena prilika da naša mišljenja i stavove pretvorimo u dokumente koji će biti upućeni donosiocima odluka pri Europskoj komisiji.

Kako sudjelovati u procesu možete pročitati na linku

Proces je zamišljen kao aktivna su-kreacija (co-creation) gdje svi mogu slobodno iznijeti svoja mišljenja, stavove i primjere vezano za teme rasprave kojih će ukupno biti pet.

Trenutna rasprava o boljem razumijevanju postojeće situacije vezane uz mrežu znanstvenih menadžera na nacionalnoj razini je otvorena dva tjedna, do 13.10.2023. Nakon toga, u razdoblju od 16.10.-27.10.2023., temeljem Vašeg doprinosa, mi kao ambasadori ćemo kreirati tzv.consensus document za koji ćete onda moći glasovati putem iste platforme. Vaše sudjelovanje kao i glasanje za dokument je također važan dio procesa, jer će se u konačnici vrednovati koliko je koja grupa bila aktivna, kako u raspravi, tako i u samom procesu podrške i odobravanja dokumenta. Iznimno je važno da se u ovaj proces uključimo u što većem broju i nadamo se Vašoj aktivnosti i podršci!

Za sva ostala pitanja vezano za rad platforme kao i više informacija o nacionalnim konzultacijama (co-creation) možete pronaći na poveznici u nastavku.

Zagreb, 03. listopada 2023. godine

Najava informativnih radionica za otvorene natječaje u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti

Obavještavamo vas da će se informativne radionice za otvorene natječaje u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti održati online putem aplikacije ZOOM, prema sljedećem rasporedu:

Prijave za radionice su obavezne te zainteresirane sudionike molimo da se prijave putem sljedećih poveznica:

Svi prijavljeni sudionici primit će poveznicu za radionicu na dan održavanja predmetne radionice.

Podsjećamo da se svi upiti o uvjetima svih navedenih natječaja zaprimaju redovito putem elektroničke pošte na adresu: mobilnost_NPOO@hrzz.hr. Odgovori na upite objavljuju se na mrežnim stranicama HRZZ-a jednom tjedno.

Kod slanja upita ljubazno molimo da u predmetu poruke ili tekstu naznačite na koji se potprogram mobilnosti odnosi Vaš upit 

Zagreb, 22. rujna 2023. godine

Tri sesije "Horizon Implementation Days" 2023. u listopadu

Pozivamo Vas na prve tri virtualne sesije Dana provedbe Obzor projekata (Horizon Implementation Days) 2023. u listopadu:

Ovi događaji namijenjeni su koordinatorima projekata, dionicima i drugim zainteresiranim stranama u programu Obzor Europa. 

Zagreb, 19. rujna 2023. godine

ENIS škola za obuku mladih inovatora

Nakon uspjeha prve ENIS škole za obuku mladih inovatora, sa zadovoljstvom najavljujemo drugo izdanje ove škole za obuku.

ENIS škole za obuku imaju za cilj pripremiti mlade inovatore (doktorande na drugoj godini ili kasnije te istraživače i praktičare mlađe od 40 godina ili s najviše 3 godine završenog doktorata) za pisanje uspješnih prijava za financiranje međunarodne mobilnosti studenata. 

S ciljem podržavanja prijedloga koji snažno povezuju istraživanje i znanje iz prakse u svojim glavnim ciljevima, škola za obuku će se usredotočiti na dva različita skupa vještina potrebnih za izgradnju snažne aplikacije: umrežavanje i poticanje društvenog utjecaja.

Sastoji se od 3 sesije (dvije online i jednu hibridnu) i predviđa asinkroni rad mladih inovatora na projektnom prijedlogu tijekom cijelog trajanja. Sesije se održavaju u ponedjeljak, 3. listopada 2023. (online, 10.30h-12.30 CEST), utorak, 5. prosinca 2023. (osobno u Rigi, Latvija i online) i individualne sesije povratnih informacija tijekom prva dva tjedna veljače 2024. (online).

Otprilike 30 bespovratnih sredstava bit će dostupno za potporu putnih troškova (prijevoz i smještaj) tijekom mobilnosti u Rigu. Kako bi ostvarili pravo na financiranje, sudionici moraju sudjelovati u svim planiranim aktivnostima. Sudionici koji sami financiraju također su dobrodošli! Osobno prisustvovanje sastanku u Rigi nije potrebno, sudionici se sesiji mogu pridružiti i online.

Prijaviti se možete ovdje.

Zagreb, 9. rujna 2023. godine

Trening projekta RM Roadmap na temu Platforma znanja i zajednice (Knowledge and Community Platform)

Pozivamo Vas na sudjelovanje na treningu projekta RM Roadmap posvećen Platformi znanja i zajednice (Knowledge and Community Platform) koji će se održati 25. rujna 2023. godine.

Trening je namijenjen znanstvenim menadžerima koji će imati priliku upoznati novu platformu za međusobno povezivanje, stvaranje novih mogućnosti i izgradnju mreže znanstvenih menadžera na nacionalnoj razini. Platforma je dinamički dizajnirana kako bi omogućila prijelaz preko nacionalnih i tematskih granica, pružajući sudionicima priliku da se povežu s drugim stručnjacima i stvore nove mogućnosti za zajednicu znanstvenih menadžera.

Na platformi će se održati ukupno pet online konzultacija do ožujka 2025. godine. Prve konzultacije o boljem razumijevanju postojeće situacije vezane uz mrežu znanstvenih menadžera na nacionalnoj razini održat će se od 2. – 10. listopada 2023. Više informacija bit će dostupno na nacionalnoj Obzor Europa mrežnoj stranici

Trening će se održati virtualnim putem, a registrirati se možete ovdje 

Zagreb, 8. rujna 2023. godine

Predstavljanje projekta „Digitalne, inovativne i zelene tehnologije“ 

U utorak 5. rujna 2023. godine u multimedijalnoj dvorani Ministarstva znanosti i obrazovanja održat će se predstavljanje projekta „Digitalne, inovativne i zelene tehnologije“ (skraćeno: DIGIT).  Početak radionice predviđen je u 10 sati s planiranim trajanjem od jednog sata. 

Radi se o petogodišnjem projektu koji se provodi u okviru zajma između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, čija vrijednost iznosi 106 milijuna eura.

Zajmom se pruža podrška Republici Hrvatskoj u unaprjeđenju istraživanja i inovacija s usmjerenjem na digitalne i zelene tehnologije kroz poboljšanje istraživačke infrastrukture, istraživačke projekte istraživačkih organizacija i poduzeća. 

Projektom je predviđeno i financiranje programa za istraživanje i inovacije u području digitalizacije i zelenih tehnologija, kojima se dopunjuje predviđeno financiranje iz europskih fondova.

Pozivamo Vas da se odazovete predstavljanju i upoznate se s mogućnostima koje za Vašu organizaciju ili poduzeće nudi ovaj vrijedan projekt.

Molimo da prijave za sudjelovanje na radionici dostavite najkasnije do petka 01. rujna 2023. god. na adresu elektroničke pošte digit@mzo.hr.   

Zagreb, 29. kolovoza 2023. godine

Najava informativnih radionica za otvorene natječaje u okviru Programa mobilnosti

Obavještavamo vas da će se informativne radionice za otvorene natječaje u okviru Programa mobilnosti održati online putem aplikacije ZOOM, prema sljedećem rasporedu:

Prijave za radionice su obavezne te zainteresirane sudionike molimo da se prijave putem sljedećih poveznica:

Svi prijavljeni sudionici primit će poveznicu za radionicu na dan održavanja iste.

Podsjećamo da se svi upiti o uvjetima svih navedenih natječaja zaprimaju redovito putem elektroničke pošte na adresu: mobilnost_NPOO@hrzz.hr. Odgovori na upite objavljuju se na mrežnim stranicama HRZZ-a jednom tjedno. 

Zagreb, 24. svibnja 2023. godine

Poziv na Obzor Europa nacionalni informativni dan: MSCA doktorske mreže

Agencija za mobilnost i programe EU organizira promociju nadolazećeg natječaja djelovanja Marie Skłodowska – Curie za doktorske mreže, s ciljem upoznavanja sudionika s novim pravilima natječaja te mogućnostima za organizacije u okviru MSCA konzorcijskih projekata.

 

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na online informativni dan MSCA doktorskih mreža, koji će se održati u petak 2. lipnja 2023. od 09:30 do 13:00 sati putem Zoom platforme. Dostupan je preliminarni program informativnog dana.

 

Cilj informativnog dana je upoznavanje sudionika s novim pravilima natječaja doktorskih mreža te mogućnostima koje se nude hrvatskim sudionicima u okviru MSCA konzorcijskih projekata.

 

Informativni dan prvenstveno je namijenjen iskusnim istraživačima, odnosno potencijalnim mentorima, voditeljima projektnih timova, administrativnom osoblju uključenom u postupak pisanja i prijave projektnih prijedloga, ali i drugim predstavnicima znanstvenih organizacija i istraživačkih centara kao i zainteresiranim predstavnicima industrije i privatnog sektora.

 

U prvom dijelu informativnog dana, nacionalne osobe za kontakt za djelovanja Marie Skłodowska-Curie (MSCA) predstavit će detalje natječaja MSCA doktorskih mreža u 2023., mentoriranje u MSCA Doktorskim mrežama te mogućnosti u okviru inicijative EURAXESS s fokusom na usluge i publikacije EURAXESS centra.

 

U drugom dijelu informativnog dana predstavit će nam se dva uspješna primjera projektne prijave na MSCA doktorske mreže. Projekt AI for Vision Zero in Road Safety, kao i iskustva te izazove u procesu umrežavanja i prijave projekta predstavit će nam prof. dr. sc. Marko Ševrović s Fakulteta prometnih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu. Zatim će nam prof. dr. sc. Zvjezdana Findrik Blažević s Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Sveučilišta u Zagrebu predstaviti svoja iskustva prijave i sudjelovanja u MSCA projektima doktorskih mreža, izazove s kojima su se suočili te strukturne učinke MSCA doktorskih mreža na instituciju. Također, bit će predstavljen i aktualni projekt BiodeCCodiNNg te uloga Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u njemu.

 

U završnom dijelu informativnog dana bit će predstavljeni alati za umrežavanja za hrvatske znanstvene organizacije te sustav podrške prijaviteljima projekata MSCA programa kao i aktivnosti sustava podrške u 2023. godini.

 

Sudjelovanje na informativnom danu je besplatno, a prijava je moguća putem sljedeće poveznice (pod događanje potrebno je odabrati Informativni dan MSCA Doktorske mreže 2023.) Prijave su otvorene do 31. svibnja 2023.

 

Poveznica na Zoom platformu sudionicima će biti dostavljena naknadno, nakon zatvaranja registracija.

 

Ovim putem Vas ljubazno upućujemo da obavijest o registraciji te sve buduće obavijesti o događanju pratite, kako u ''dolaznoj pošti'' tako i u ''neželjenoj'' pošti na Vašim cijenjenim e-mail adresama.

 

U slučaju problema s prijavom putem navedene poveznice ili dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na e-mail adresu: ivan.makovec@ampeu.hr.

Zagreb, 24. svibnja 2023. godine

Najava nacionalnih događanja tijekom svibnja i lipnja 2023.

Nacionalna potporna struktura programa Obzor Europa, kojom upravlja Ministarstvo znanosti i obrazovanja, zajedno s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije te nizom drugih dionika tijekom svibnja i lipnja 2023. organizira tri važna nacionalna događanja namijenjena potencijalnim prijaviteljima programa Obzor Europa: 

1) Nacionalni informativni dan programa Obzor Europa 

Organizatori: MZO, AMPEU, HAMAG BICRO, SRCE

Vrijeme održavanja: 24. svibnja 2023.

Mjesto održavanja: Mozaik Event Centar, Slavonska Avenija 6, Zagreb

Registracija na događanje otvorena je do 17. svibnja 2023.

Ljubazno Vas molimo da prilikom prijave u napomenu zapišete koja Vas paralelna sesija zanima.  

Događanje je namijenjeno potencijalnim prijaviteljima na natječaje programa Obzor Europa. Svrha mu je dati opći pregled mogućnosti ovog programa te ključne informacije vezane uz njegova područja navedena u programu događanja, uz upućivanje na dalje usluge koje nacionalna potporna struktura nudi prijaviteljima u svrhu razvoja njihovih projektnih prijedloga.

2) Informativni dan o aktivnostima Širenja sudjelovanja i izvrsnosti

Organizatori: Europska komisija, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu,  MZO, AMPEU

Vrijeme održavanja: 13. i 14. lipnja 2023.

Mjesto održavanja: FER, Unska 3, Zagreb

Registracija na događanje bit će otvorena naknadno.

Ovaj informativni dan namijenjen je potencijalnim prijaviteljima zainteresiranim za razvijanje projektnih prijedloga u okviru aktivnosti Širenja sudjelovanja i izvrsnosti unutar programa Obzor Europa. Program će izvoditi stručnjaci Europske komisije koji će predstaviti pojedine aktivnosti Širenja, nacionalne osobe za kontakt za ovo područje iz drugih 'zemalja Širenja' prenoseći svoja iskustva te uspješni korisnici koji će predstaviti svoje projekte.

3) Godišnja konferencija programa Obzor Europa – Razvoj mreže znanstvenih menadžera

Organizatori: MZO, AMPEU

Vrijeme održavanja: 15. lipnja 2023.

Mjesto održavanja: Hotel Academia, Tkalčićeva 88, Zagreb

Registracija na događanje otvorena je do 7. lipnja 2023. ili do popunjenja kapaciteta.

Kontakt za upite: ivan.munjin@ampeu.hr  

Prva godišnja konferencija programa Obzor Europa namijenjena je znanstvenim menadžerima, prvenstveno na visokim učilištima i znanstvenim institutima, uključenima u razvoj i provedbu projekata financiranih instrumentima Europske unije.  Cilj je događanja pružiti pregled mogućnosti za znanstvene menadžere na nacionalnoj razini i u programu Obzor Europa; predstaviti nacionalnu potpornu strukturu za znanstvene menadžere; prikazati im aktivnosti MZO-a i zbivanja na razini EU koja su relevantna za njihov rad; informirati ih o inicijativama, projektima i natječajima usmjerenim jačanju kapaciteta znanstvenih menadžera te im omogućiti razmjene iskustava i dobre prakse.

Zagreb, 12. svibnja 2023. godine

Poziv za informativni dan MSCA Postdoktorske stipendije

S ciljem upoznavanja sudionika s novim pravilima natječaja te mogućnostima za postdoktorske istraživače, Agencija za mobilnost i programe EU organizira promociju otvorenog natječaja djelovanja Marie Skłodowska – Curie za Postdoktorske stipendije. Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na online informativni dan MSCA Postdoktorskih stipendija, koji će se održati u petak 19. svibnja 2023. od 10 do 13:15 sati putem Zoom platforme. Dostupan je preliminarni program informativnog dana.

Na informativnom danu predstavit će se pravila natječaja Postdoktorskih stipendija, proces evaluacije i korisni savjeti za pisanje projektnog prijedloga, EURAXESS alati za razvoj karijere te mogućnosti umrežavanja za postdoktorande i znanstvene organizacije. Kroz kratki okrugli stol, predstavit ćemo hrvatske istraživače koji su bili uspješni na prošlogodišnjem natječaju.

Informativni dan prvenstveno je namijenjen postdoktorskim istraživačima koji razmišljaju o prijavi MSCA Postdoktorskih stipendija te potencijalnim hrvatskim mentorima i voditeljima istraživačkih timova koji žele ugostiti strane postdoktorande, administrativnom osoblju uključenom u postupak pisanja i prijave projektnih prijedloga, ali i drugim  predstavnicima znanstvenih organizacija i istraživačkih centara kao i zainteresiranim predstavnicima industrije i privatnog sektora.

Sudjelovanje na informativnom danu je besplatno, a prijava je moguća putem dostupne poveznice (pod događanje potrebno je odabrati Informativni dan MSCA Postdoktorske stipendije, 19. svibnja 2023.). Prijave su otvorene do 17. svibnja 2023.

Poveznica na Zoom platformu sudionicima će biti dostavljena naknadno, nakon zatvaranja registracija. Ovim putem Vas ljubazno upućujemo da obavijest o registraciji te sve buduće obavijesti o događanju pratite, kako u ''dolaznoj pošti'' tako i u ''neželjenoj'' pošti na Vašim cijenjenim e-mail adresama.

U slučaju problema s prijavom putem navedene poveznice ili dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na e-mail adresu: sandra.vidovic@ampeu.hr te ivan.makovec@mobilnost.hr.

Zagreb, 8. svibnja 2023. godine

Najava nacionalnih događanja - program Obzor Europa

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zajedno s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije te nizom drugih dionika nacionalnog sustava podrške programa Obzor Europa tijekom svibnja i lipnja 2023. godine organizira tri važna nacionalna događanja namijenjena potencijalnim prijaviteljima na program Obzor Europa.

1) Nacionalni informativni dan programa Obzor Europa (24. svibnja 2023.)

Događanje je namijenjeno potencijalnim prijaviteljima na natječaje programa Obzor Europa, a svrha mu je dati opći pregled mogućnosti ovog programa, kao i ključne informacije o nacionalnom sustavu podrške za sve prijavitelje u svrhu razvoja njihovih projektnih prijedloga.

Registracija na događanje otvorena je do 17. svibnja 2023.

2) Informativni dan o aktivnostima Širenja sudjelovanja i izvrsnosti (13. i 14. lipnja 2023.)

Ovaj informativni dan namijenjen je potencijalnim prijaviteljima zainteresiranim za razvijanje projektnih prijedloga u okviru aktivnosti Širenja sudjelovanja i izvrsnosti unutar programa Obzor Europa. Program će izvoditi stručnjaci Europske komisije koji će predstaviti pojedine aktivnosti Širenja, nacionalne osobe za kontakt za ovo područje iz drugih 'zemalja Širenja' prenoseći svoja iskustva te uspješni korisnici koji će predstaviti svoje projekte.

Registracija na događanje bit će otvorena naknadno.

3) Godišnja konferencija programa Obzor Europa – Razvoj mreže znanstvenih menadžera (15. lipnja 2023.)

Prva godišnja konferencija programa Obzor Europa namijenjena je znanstvenim menadžerima, prvenstveno na visokim učilištima i znanstvenim institutima, uključenima u razvoj i provedbu projekata financiranih instrumentima Europske unije. Cilj je događanja pružiti pregled mogućnosti za znanstvene menadžere na nacionalnoj razini i u programu Obzor Europa; predstaviti nacionalnu potpornu strukturu za znanstvene menadžere; prikazati im aktivnosti MZO-a i zbivanja na EU razini koja su relevantna za njihov rad; informirati ih o inicijativama, projektima i natječajima usmjerenim jačanju kapaciteta znanstvenih menadžera te im omogućiti razmjene iskustava i dobre prakse.

Registracija na događanje otvorena je do 7. lipnja 2023. ili do popunjenja kapaciteta.

Detaljnije informacije o samim događanjima možete pronaći na nacionalnom portalu za program Obzor Europa na koji vas upućujemo za pregled i svih ostalih relevantnih informacija vezanih za Program.

Zagreb, 8. svibnja 2023. godine

Dvostruka provjera autentičnosti postaje obavezna na Portalu za financiranje i natječaje

Europska komisija organizira online webinar naslova  "Dvostruka provjera autentičnosti postaje obavezna na Portalu za financiranje i natječaje".

Webiran će se održati 10. svibnja 2023. godine s početkom u 10 sati. Registracija nije potrebna.

Više informacija možete naći ovdje.

Zagreb, 18. travnja 2023. godine

Poziv na informativne radionice- otvoreni pozivi na dostavu projektnih prijedloga na programima transnacionalne i međuregionalne suradnje

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Agencijom za regionalni razvoj Virovitičko – podravske županije- VIDRA poziva Vas na sudjelovanje na Informativnoj radionici koja će se održati u svrhu upoznavanja potencijalnih prijavitelja sa sadržajem programa transnacionalne i međuregionalne suradnje u kojima sudjeluje Republika Hrvatska, te pravilima trenutno otvorenih poziva na dostavu projektnih prijedloga.

U sklopu Informativne radionice biti će predstavljeni: 

Programi pokrivaju širok obuhvat tema te korisnicima otvaraju mogućnost suradnje na područjima od zajedničke važnosti u skladu s regionalnim potrebama, unutar okvira definiranog ciljevima Kohezijske politike EU-a za programsko razdoblje 2021. - 2027. (Pametnija, Zelenija, Povezanija, Socijalnija i Europa bliže građanima)

Više informacija o pozivima i sve relevantne dokumente možete pronaći na slijedećim poveznicama Središnja Europa, IPA Adrion, Interreg Europe.

Informativna radionica održati će se 25. travnja 2023. godine u Virovitici, u dvorani Tehnološko-inovacijskog centra, Matije Gupca 78, Virovitica s početkom u 10:00 sati (registracije od 09:30 sati).

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje, molimo Vas da se do 24. travnja 2023. do 10:00 sati prijavite putem slijedeće poveznice.

Dnevni red dostupan je na slijedećoj poveznici.

Za sve dodatne upite vezano uz sudjelovanje na ovoj radionici možete se obratiti na kontakt: pavle.plamenac@mrrfeu.hr.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji sa Zajedničkim tajništvom Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje- Interreg IPA Adrion 2021. - 2027. organizira i dodatne informativne radionice posvećene 1. pozivu na dostavu projektnih prijedloga u okviru ovog Programa. Detaljnije informacije o pozivu dostupne su na poveznici.

Radionice će se održati:

Ova radionica organizira se u suradnji s Javnom ustanovom RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.

Za sve dodatne upite vezano uz sudjelovanje na ove dvije radionice možete se obratiti na kontakt: ivana.zivkovic@mrrfeu.hr. 

Zagreb, 18. travnja 2023. godine

Webinari Europske komisije o temama programa Obzor Europa

Europska komisija organizira nekoliko webinara o temama unutar programa Obzor Europa i Obzor 2020. Teme su jednokratno financiranje u programima Obzor Europa (Lump Sum Funding in Horizon Europe: How does it work? How to write a proposal?), priprema ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava (Horizon Europe Coordinators’ Day on Grant Agreement Preparation) i izbjegavanje grešaka u izvještavanju troškova osoblja u programu Obzor 2020.

Webinari su namijenjeni koordinatorima, partnerima i drugim sudionicima u projektima programa Obzor Europa i Obzor 2020. Registracija na webinare nije potrebna.

Datum: 11 svibanj 2023, od 10:00 do 12:00 (CEST, Brussels time)

Ciljna skupina: Podnositelji zahtjeva i korisnici koji su ili će biti uključeni u jednokratna financiranja 

 

Datum: 24 svibanj 2023, od 10:00 do 12:30 (CEST, Brussels time)

 

Datum: 08 lipanj 2023, od 09:30 do 13:00 (CEST, Brussels time)

Zagreb, 11. travnja 2023. godine

Doznajte što su "Savezi za inovacije" i kako se uključiti u aktivnost

Europska komisija i Europska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) održat će 9. ožujka 2023. online informativnu sesiju "Savezi za inovacije 2023." na kojoj će predstaviti aktivnost, prioritete politike, postupak prijave, kriterije prihvatljivosti i dodjele te financijske aspekte financiranja.

Događaj će biti dostupan samo putem online prijenosa, a poveznica na online prijenos bit će uskoro objavljena na poveznici.

Cilj aktivnosti Savezi za inovacije (eng. Alliances for Innovation) je jačanje suradnje i protoka znanja između visokog obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te šireg društveno-ekonomskog okruženja, uključujući istraživanje. Konkretno, nastoji se potaknuti inovacije podupiranjem projekata s posebnim fokusom na razvoj talenata i vještina. Digitalne kompetencije postale su sve važnije u svim poslovima na cjelokupnom tržištu rada. Osim toga, prijelaz na kružno i zelenije gospodarstvo treba poduprijeti promjenama kvalifikacija i nacionalnog kurikuluma obrazovanja i osposobljavanja kako bi se zadovoljile nove profesionalne potrebe za zelenim vještinama i održivim razvojem. Dvostruka digitalna i zelena tranzicija zahtijevaju ubrzano usvajanje novih tehnologija, posebno u visoko inovativnim domenama duboke tehnologije, u svim sektorima našeg gospodarstva i društva.

Ciljevi aktivnosti se provode kroz dva različita područja:

Više informacija možete pronaći na poveznicite u Vodiču za program Erasmus+.

Zagreb, 15. veljače 2023. godine

Savjetovanje KA2 projektnih prijedloga

Ovim putem prenosimo vam informaciju o savjetovanju projektnih prijedloga za format Suradnička partnerstva u području visokog obrazovanja (KA220-HED).

Informacije o mogućnostima i uvjetima prijave možete pronaći na sljedećoj poveznici, dio Savjetovanje projektnih prijedloga.

Prijavitelji trebaju najkasnije do 17. veljače 2023. na adresu e-pošte erasmus@ampeu.hr poslati radnu verziju prijavnog obrasca (PDF format), a savjetovanja će se održavati od 20. do 28. veljače 2023.

Ovisno o broju zaprimljenih prijava moguće je ograničenje u dostupnosti usluge savjetovanja, a prije prijave potrebno je svakako pažljivo proučiti natječajnu dokumentaciju za 2023. godinu.

Zagreb, 14. veljače 2023. godine

Webinar o jednokratnom financiranju (lump sum) u programu Obzor Europa

Europska komisija organizira jednodnevni online webinar, s temom jednokratnog financiranja u programu Obzor Europa, koji će se održati 9. veljače 2023., od 10:00 do 12:00.

Ovaj webinar osmišljen je za prijavitelje projektnih prijedloga koji koriste jednokratni model financiranja. Dobrodošli su i drugi sudionici projekata i ostali zainteresirani.

Za sudjelovanje nije potrebna registracija. Više informacija možete naći na poveznici niže.

Zagreb, 24. siječnja 2023. godine

Online webinar o pozivu iz Radnog programa 2023-2024 Obzor Europa Klastera 4 za teme Internet sljedeće generacije

Europska komisija organizira online webinar o pozivu iz Radnog programa 2023-2024 Obzor Europa Klastera 4 za teme Internet sljedeće generacije 26. siječnja 2023., 14:00-16:00 CET.

Inicijativa za internet sljedeće generacije (NGI), koju je pokrenula Europska komisija 2018., ima za cilj oblikovati budući internet kao interoperabilni platformski ekosustav koji utjelovljuje vrijednosti koje Europa cijeni: otvorenost, inkluzivnost, transparentnost, privatnost, suradnju i zaštitu podataka.

Sudionicima će se ponuditi prilika za predstavljanje i umrežavanje s drugim potencijalnim partnerima.

Ako želite sudjelovati, molimo vas da se registrirate ovdje do 25. siječnja 2022.

Za sudionike koji su se voljni predstaviti, molimo pripremite 1-3 slajda za 3-minutnu prezentaciju i podnesite ih putem obrasca za registraciju.

Zagreb, 18. siječnja 2023. godine

HORIZON EUROPE INFO DAY & PITCH SESSION Radni program Obzor Europa 2023-2024 na temu „Vodeće svjetske podatkovne i računalne tehnologije”

Europska komisija poziva dionike iz industrije, akademske zajednice i inovatore da sudjeluju u Info danu Horizon Europe 30. siječnja 2023. Ovaj događaj je informativna sesija o Radnom programu Horizon Europe 2023-2024 Klastera 4 na temu „Vodeće svjetske podatkovne i računalne tehnologije” i nudi sudionicima jedinstvenu priliku za predstavljanje konkretnih ideja vodećim istraživačkim organizacijama i vrhunskim inovatorima iz cijele industrije.

Otvoreni i BESPLATNI poludnevni virtualni događaj predstavit će tri poziva pod Destinacijom 3:

HORIZON-CL4-2023-DATA-01-07: Collaboration with NSF on fundamental research on new concepts for distributed computing and swarm intelligence (CSA) – više o pozivu pogledajte na poveznici.

HORIZON -CL4-2023-DATA-01-04: Cognitive Computing Continuum: Intelligence and automation for more efficient data processing (RIA) - više o pozivu pogledajte na poveznici.

HORIZON -CL4-2023-DATA-01-06: Coordination and Support of Cognitive Computing Continuum research and policy (CSA) - više o pozivu pogledajte na poveznici.

Cijeli radni program Horizon Europe 2023-2024. za Klaster 4 možete pronaći ovdje.

Registrirat se možete na mrežnoj stranici događaja.

PREDSTAVITE SVOJU IDEJU!

Događaj pruža sudionicima jedinstvenu priliku za iznošenje konkretnih ideja i oglašavanje vlastite stručnosti pred vodećim istraživačkim organizacijama i vrhunskim inovatorima. Info dan će omogućiti sudionicima da se nadahnu novim idejama, da prošire svoju znanstvenu i suradničku mrežu i/ili uspostave nova partnerstva.

Prijavite se za flash prezentaciju:

Izložite svoju projektnu ideju (predajte svoj 5-minutni pitch do 25. siječnja).

Predstavite vlastitu organizaciju (pošaljite svoju 1-minutnu prezentaciju do 25. siječnja).

Da biste se registrirali za nastup (vrijeme po nastupu može se prilagoditi prema broju primljenih zahtjeva), ispunite obrazac za registraciju najkasnije do 25. siječnja 2023. do 12:00 CEST. Organizatori događaja potvrdit će vaš termin za predstavljanje do 27. siječnja 2023.

Zagreb, 18. siječnja 2023. godine

Kako napisati uspješnu projektnu prijavu za MSCA Razmjenu osoblja

U okviru otvorenog natječaja za MSCA Razmjenu osoblja, Agencija za mobilnost i programe EU organizira jednodnevnu online radionicu pod nazivom „Kako napisati uspješnu projektnu prijavu za MSCA Razmjenu osoblja“, koja će se održati u četvrtak 26. siječnja 2023. godine, putem Zoom platforme, s početkom u 9:30 sati. Dostupan je program radionice.

S obzirom da se radi o godišnjim radionicama, radionica je namijenjena istraživačima javnih i privatnih organizacija koji su u postupku pisanja projektnog prijedloga za MSCA Razmjenu osoblja u okviru trenutno otvorenog natječaja, osobito administrativnom i znanstvenom osoblju koje je uključeno u izradu MSCA projektnog prijedloga. 

Cilj radionice je povećati stopu uspješnosti hrvatskih prijavitelja u ovom prestižnom europskom programu financiranja znanstvenog istraživanja, koji je dio programa Obzor Europa, te pružiti praktične savjete pri izradi projektnih prijedloga. U okviru pripreme za sudjelovanjem na radionici, svako preporučamo da proučite kratki Vodič za prijavitelje za MSCA razmjenu osoblja.

Putem sljedeće poveznice moguće je izvršiti prijavu na radionicu. Kako bi prisustvovali radionici, potrebno je poslati sažetak projektnog prijedloga (na maksimalno 1 stranici). Sažetke projektnih prijedloga na engleskom jeziku treba dostaviti na sljedeću adresu: sandra.vidovic@ampeu.hr; ivan.makovec@ampeu.hr.  

Rok za prijavu na radionicu je utorak 24. siječnja 2023. godine do kraja dana. Poveznica na Zoom platformu prijavljenim sudionicima će biti dostavljena naknadno, nakon zatvaranja registracija.

Prijava će biti potpuna tek po dostavi projektnog sažetka. Mogućnost sudjelovanja na radionici bit će odobrena prijaviteljima prema redoslijedu zaprimanja potpune prijave.

U slučaju popunjenosti kapaciteta, organizator zadržava pravo odbiti prijavitelje koji ne zadovoljavaju kriterije prisustvovanja radionici (istraživači ili administrativno osoblje koje ne sudjeluje u izradi Marie Skłodowska - Curie projektnog prijedloga), kao i one koji su dostavili nepotpunu prijavu.

Ovim putem Vas ljubazno upućujemo da obavijest o registraciji te sve buduće obavijesti o događanju pratite, kako u ''dolaznoj pošti'' tako i u ''neželjenoj'' pošti na Vašim cijenjenim e-mail adresama.

Za sve dodatne informacije o radionici, kao i za informacije o otvorenom natječaju MSCA Razmjene osoblja, slobodno se obratite MSCA nacionalnim osobama za kontakt na mail sandra.vidovic@ampeu.hr te ivan.makovec@ampeu.hr.

Zagreb, 16. siječnja 2023. godine

Informativni dan "Get inspired and get aboard: Everything you need to know about 2023-2024 ERA calls" 

Virtualni informativni dan pod nazivom „Get inspired and get aboard: Everything you need to know about 2023–2024 ERA calls“ održat će se 12. siječnja 2023. godine od 10 do 12:30 sati na MS Teams platformi. 

Cilj informativnog dana je upoznati potencijalne prijavitelje s kontekstom i ciljevima Europskog istraživačkog prostora, područjem „Reforma i jačanje sustava za istraživanje i inovacije“ programa Obzor Europa te natječajima za 2023. i 2024. godinu. Nadalje, na informativnom danu dvoje će uspješnih prijavitelja predstaviti svoje projekte te podijeliti svoja iskustva i savjete.

Informativni dan neće biti sniman. Prezentacije će biti poslane registriranim sudionicima nakon završetka informativnog dana.

Registracija je obavezna i otvorena do srijede, 11. siječnja 2023. do 12 sati.

Program informativnog dana i poveznica za registraciju dostupni su ovdje.

Zagreb, 10. siječnja 2023. godine

Virtualni susreti umrežavanja za natječaje u području Širenja izvrsnosti i sudjelovanja

Mreža nacionalnih osoba za kontakt za područje Širenje sudjelovanja i jačanje Europskog istraživačkog prostora programa Obzor Europa (dalje: WIDERA), okupljenih u projektu NCP_WIDERA.NET, poziva vas na virtualni susret umrežavanja potencijalnih prijavitelja na WIDERA natječaje koji se odnose na područje Reforma i jačanje sustava za istraživanje i inovacije, odnosno Europskog istraživačkog prostora u 2023. (dalje: EIP natječaji u 2023.).

Virtualni susret umrežavanja održat će se u ponedjeljak, 19. prosinca 2022. Sudionici će imati priliku za povezivanje s drugim potencijalnim prijaviteljima na EIP natječaje u 2023. i drugim dionicima putem bilateralnih sastanaka kako bi se identificirale moguće suradnje i olakšalo uspostavljanje konzorcija za EIP projekte unutar programa Obzor Europa.

Virtualni susret posvećen je temama EIP natječaja u 2023. koje se nalaze u radnom programu za područje Širenje sudjelovanja i jačanje Europskog istraživačkog prostora za razdoblje 2023. – 2024. Ciljane skupine susreta su dionici zainteresirani za EIP natječaje koji traže projektne partnere/konzorcije.

Sudjelovanje je besplatno, a prijave su obavezne na sljedećoj internetskoj stranici

Organizator ističe da će se virtualni susret održati putem B2Match platforme i navodi upute za sudjelovanje: ”Nakon što registrirate svoj korisnički profil, možete pregledavati i birati druge sudionike i drugi vas mogu pronaći i odabrati. Sustav će za vas osigurati vremenske termine za sastanke. Možete im se pridružiti gdje god trenutno radite. Sve što trebate je laptop/računalo sa stabilnom internetskom vezom, mikrofon/slušalice (obavezno) i web kamera (nije nužno).”

Zagreb, 15. prosinca 2022. godine

Poziv za sudjelovanje na informativnim danima i susretima umrežavanja Europske komisije u programu Obzor Europa

Objavljeni su radni programi za Obzor Europa u razdoblju 2023-2024. Europska će komisija tijekom tekućeg mjeseca i siječnja 2023. održati cijeli niz informativnih dana i susreta umrežavanja koji predstavljaju izvrsnu priliku za informiranje potencijalnih prijavitelja.

Informativni dani i susreti umrežavanja namijenjeni su istraživačima i znanstvenicima, visokim učilištima, znanstvenim institutima, organizacijama iz privatnog sektora te drugim društveno-ekonomskim akterima koji su zainteresirani za prijavu projekata unutar programa Obzor Europa u nadolazećem programskom razdoblju.

Pozivamo zainteresirane prijavitelje iz Republike Hrvatske da iskoriste ovu priliku i sudjeluju na informativnim danima i susretima umrežavanja. U svrhu potpore prijaviteljima i korisnicima iz Republike Hrvatske Ministarstvo znanosti i obrazovanja 17. svibnja 2021. donijelo je Odluku o mjerama za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima Europske unije u području istraživanja, inovacija i svemira. Više o Odluci saznajte na našem portalu.

U svrhu potpore pri razvoju projektnih prijava prijaviteljima su na raspolaganju i nacionalne osobe za kontakt za pojedina područja Obzora Europa.

Više informacija i programi svih informativnih dana dostupni su na Horizon Europe Events stranicama Komisije.

Napomena: Za sudjelovanje na informativnim danima nije potrebna registracija, dok je na susretima umrežavanja obavezna. Snimke održanih informativnih dana možete naknadno pogledati na istoj poveznici u kategoriji „Past events“.

Popis održavanja informativnih dana i susreta umrežavanja Europske komisije:

Prosinac 2022.

12. – 14.12. Informativni dan za područje Klaster 4 - Digitalizacija, industrija i svemir

14.12.                Susret umrežavanja za područje Industrija unutar Klastera 4

15. – 16.12.       Informativni dan za područje Klaster 5 – Klima, energija i mobilnost

15. – 16.12.       Susret umrežavanja za područje Digitalizacija unutar Klastera 4

15. 12.               Susret umrežavanja za područje Klaster 5 - Klima, energija i mobilnost

19. 12.               Susret umrežavanja za područje  Klaster 6 – Hrana, biogospodarstvo, prirodni resursi, poljoprivreda i okoliš

Siječanj 2023.

17.1.                 Informativni dan za područje Klaster 2 – Kultura, kreativnost i uključivo društvo

18.1.                 Susret umrežavanja za područje Klaster 2 – Kutura, kreativnost i uključivo društvo

19.1.                 Informativni dan za područje Klaster 1 - Zdravlje

Zagreb, 15. prosinca 2022. godine

Erasmus+ godišnja konferencija za područje visokog obrazovanja- materijali i upitnik

Nastavno na Erasmus+ godišnju konferenciju za područje visokog obrazovanja, održanu 6. i 7. prosinca 2022., šaljemo vam poveznicu na prezentacije korištene oba dana konferencije.

 

Ovim putem koristimo priliku zahvaliti svima onima koji su bili s nama, a onima koji nažalost nisu bili u mogućnosti prisustvovati konferenciji šaljemo materijale kako bi ih imali na raspolaganju u svrhu što kvalitetnijih i uspješnijih prijava, a potom i provedbe projekata.

 

Kako bismo dobili što bolji uvid u vaše zadovoljstvo sadržajem konferencije te organizacijom, ali i kako bismo čuli vaše prijedloge tema za buduća događanja, molimo sve koji su prisustvovali Konferenciji da do 16. 12. 2022. ispune kratki evaluacijski upitnik.

Zagreb, 12. prosinca 2022. godine

Capacity Building in Higher Education - info sesija

Pozivamo Vas na online info sesiju o aktivnosti Capacity Building in Higher Education (CBHE), koja će se održati dana 9. prosinca 2022. od 10:00 do 12:30, te je namijenjena potencijalnim prijaviteljima u natječajnoj godini 2023. 

Info sesija pružit će informacije i novosti o aktivnosti te savjete za pisanje prijave, a program je dostupan na poveznici. 

Za sudjelovanje je obavezna registracija na poveznici, a ako imate unaprijed spremna pitanja za Europsku izvršnu agenciju za obrazovanje i kulturu na koja želite dobiti odgovor na info sesiji, možete ih uputiti na e-mail adresu: EACEA-EPLUS-CBHE@ec.europa.eu.

Zagreb, 28. studeni 2022. godine

Poziv na Erasmus+ godišnju konferenciju za područje visokog obrazovanja  

Pozivamo va na prijavu za sudjelovanje na Erasmus+ godišnjoj konferenciji za područje visokog obrazovanja koja će se održati 6. i 7. prosinca 2022. u hotelu Academia u Zagrebu.

Konferencija je zamišljena kao dvodnevno događanje uz gostovanje predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za znanost i obrazovanje, udruge Erasmus Student Network, te različitih inozemnih i domaćih primjera dobrih praksi.

Prvi dan konferencije (6. 12. 2022.) namijenjen je dionicima u području visokog obrazovanja, a predviđeno je sudjelovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja koje će dati pregled aktualnosti u internacionalizaciji visokog obrazovanja. Dio programa prvog dana bit će posvećen priznavanju i ishodima učenja, a uz centralizirane aktivnosti s posebnim naglaskom na Europska sveučilišta, predstavit ćemo Okvirni program Europske unije za istraživanja i inovacije Obzor Europa, kao i europsku inicijativu koja promiče mobilnost istraživača i znanstvenika - EURAXESS.

Drugi dan konferencije (7. 12. 2022.) predstavit ćemo novi Poziv za podnošenje projektnih prijedloga za 2023. godinu. Prikazat ćemo novosti u projektima Ključne aktivnosti 1 (projekti mobilnosti za studente i osoblje visokih učilišta) i Ključne aktivnosti 2 (Suradnička partnerstva), a bit će predstavljeni i rezultati istraživanja o studentskoj perspektivi sudjelovanja u programu Erasmus+ koju je provela udruga Erasmus Student Network (ESN).

Za korisnike zainteresirane za sudjelovanje u projektima mobilnosti financiranima sredstvima za vanjsku politiku (KA171), kao i one zainteresirane za sudjelovanje u aktivnosti Suradničkih partnerstava (KA220), pripremili smo radionice na kojima će dobiti dodatne upute za ispunjavanje prijavnih obrazaca, primjere dobre prakse i savjete za kvalitetniju prijavu projekata.

Molimo Vas da se za sudjelovanje prijavite najkasnije do 30. studenoga 2022. putem prijavnog obrasca.

Program konferencije možete naći ovdje.

Molimo da poziv za sudjelovanje na Godišnjoj konferenciji proslijedite kolegama na ustanovi koji bi mogli biti zainteresirani za pojedine teme koje će biti predstavljene tijekom Konferencije, a što se osobito odnosi na ECTS koordinatore prvoga dana konferencije s obzirom na temu priznavanja.

Napominjemo da je broj mjesta ograničen te stoga, ovisno o broju prijava, zadržavamo pravo ograničenja broja mjesta po ustanovi.

Za dodatna pitanja možete nam se obratiti na adresu erasmus@ampeu.hr.

Zagreb, 24. studeni 2022. godine

European Innovation Council (Horizon Europe)- info day  

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) poziva Vas na Info dan Europskog inovacijskog vijeća (EIC), u sklopu programa OBZOR EUROPA, koji pruža podršku vrhunskim inovatorima, poduzetnicima i malim tvrtkama, koji će se održati u četvrtak 15. prosinca 2022. s početkom u 9,30 sati u Hotelu Dubrovnik, Ljudevita Gaja 1, Zagreb. 

Primarni cilj Info dana je omogućiti inovativnim tvrtkama, istraživačkim organizacijama, sveučilištima, malim i srednjim poduzećima te potencijalnim investitorima kako razviti poslovanje a sve u cilju poticanja europskog gospodarskog razvoja realizacijom inovativnih i vizionarskih ideja na tržištu.

Tim instrumentom putem programa OBZOR EUROPA Europska Komisija (EK) pruža podršku poduzetnicima s velikim potencijalom u razvoju visoko rizičnih, probojnih inovacija koje imaju utjecaj na oblikovanje novih tržišta i generiranje radnih mjesta, rasta i prosperiteta u Europi.

Poduzetnicima je podrška omogućena kroz bespovratna sredstva u vidu grant-ova ali i kroz program s kombiniranim financijama (bespovratna sredstva u kombinaciji s kapitalnim ulaganjima).

Na Info danu prisustvovati će hrvatska članica EIC Odbora gđa. Ana  Barjašić, a svoja izlaganja će imati predstavnici Europske komisije (g. Keith SEQUEIRA, g. Luis Alvarez Sanchez, EIC), hrvatski predstavnici inovativnih poduzeća (predstavnik Rimac grupe, gđa. Dora Adanić, Genera Research d.o.o. i g. Mate Knezović, AGRIVI d.o.o.) kao i predstavnici državnih tijela (gđa. Ana Butković, MZO) uključenih u program OBZOR EUROPA.

Sudjelovanje na info danu je besplatno, uz obaveznu prijavu putem poveznice.

Prijave se zaprimaju zaključno do 8. prosinca 2022.

Program Info dana možete vidjeti ovdje.

Zagreb, 21. studeni 2022. godine

Informativni dan programa Obzor Europa - Širenje sudjelovanja i jačanje Europskog istraživačkog prostora  

Sveučilište u Rijeci, Agencija za mobilnost i programe EU i Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba organiziraju informativni dan programa Obzor Europa Widening koji će se održati 24. studenog 2022. godine od 10 do 12:30 sati u Akvariju u sklopu Studentskog centra Rijeka.

Cilj widening instrumenata okvirnog programa Obzor Europa je jačanje suradničkih veza diljem Europe i otvaranje europskih mreža za istraživanje i inovacije, doprinos poboljšanju kapaciteta za upravljanjem istraživanjima u zemljama širenja, potpora reformama nacionalnih politika te iskorištavanje potencijala talenata Unije ciljanim djelovanjem.

U uvodnom dijelu programa biti će predstavljani natječaji iz Radnog programa wideninga za 2023. i 2024. godinu.

Kao primjer dobre prakse u području „Centara izvrsnosti“ prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci, prof dr. sc. Senka Maćešić, predstavit će projekt Inno2MARE. U nastavku informativnog dana biti će predstavljeni primjeri dobre prakse za Twinning i ERA Chairs, odnosno projekti EXCELLABUST i UWIN-LABUST koje će predstaviti prof. dr. sc. Nikola Mišković s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Zaključno, kao primjer dobre prakse u području „European Excellence Initiative“, prof. dr. sc. Stjepan Bogdan s istoga fakulteta predstavit će projekt AeroSTREAM.

Program događanja dostupan je ovdje.

Sudjelovanje na informativnom danu je besplatno, a prijava je moguća do 21. studenoga 2022. godine putem sljedeće poveznice.

Zagreb, 15. studeni 2022. godine

Info dani EK za klaster 6  

Info dani za klaster 6 – Hrana, biogospodarstvo, prirodni resursi, poljoprivreda i okoliš Programa Obzor Europa u organizaciji Europske komisije održat će se 13. i 14. prosinca, a popratit će ih i susret umrežavanja 19. prosinca 2022. godine.

Osnovni je cilj informativnih dana predstaviti natječaje klastera 6 za 2023. godinu iz radnoga programa za 2023. – 2024. godinu. Susret umrežavanja namijenjen je svima koji su zainteresirani za prijavu projektnih prijedloga u Programu Obzor Europa.

Na mrežnim stranicama Europske komisije očekuje se uskoro više informacija o događaju.

Zagreb, 15. studeni 2022. godine

Virtualni susret umrežavanja – klaster 5  

U sklopu informativnih dana Europske komisije za klaster 5 - Klima, energija i mobilnost, održat će se 15. prosinca virtualni susret umrežavanja koji će organizirati nacionalne osobe za kontakt okupljene unutar projekta Greenet u suradnji s Europskom poduzetničkom mrežom.

Cilj događaja je okupiti sve sudionike koji imaju namjeru prijaviti projektne prijedloge i sudjelovati u projektnim konzorcijima.

Sudionici koji su u potrazi za projektnim partnerima imat će priliku predstaviti svoju instituciju i projektnu ideju na dva načina: putem kratke prezentacije duljine do 4 minute i putem bilateralnih sastanaka u trajanju do 20 minuta.

Susret umrežavanja trajat će od 13.10 do 17.30 sati prvoga dana održavanja informativnih dana (15. prosinca).

Više informacija i obrazac za prijavu na događaj dostupni su na mrežnoj stranici događaja.

Prijava na događaj moguća je do 28. studenoga u 12 sati.

Zagreb, 15. studeni 2022. godine

Webinar o uslugama podrške širenju i korištenju rezultata projekata: Horizon Results Booster  

Webinar će se održati 17. Studenog, 2022. od 10 do 12:30, a registracija nije potrebna. Webinar će biti snimljen, te ga možete pogledati i naknadno na istoj poveznici

Ovaj webinar je namijenjen sudionicima i koordinatorima projekata iz programa FP7, Obzor 2020. i Obzor Europa. Tema webinara su usluge Horizon Results Booster, koje su besplatne za projekte iz programa FP7, Obzor 2020. i Obzor Europa.

Navedene usluge pružaju stručnjaci i pokrivaju razne mogućnosti u aktivnostima širenja i korištenja rezultata projekata, posebice diseminaciju i eksploataciju portfelja, razvoj poslovnog plana i uslugu Go to Market. Webinar će obuhvatiti informacije o uslugama i primjere korisnika usluga Horizon Results Booster-a. 

Zagreb, 15. studeni 2022. godine

EU IP Helpdesk webinar: IPR management s fokusom na MSCA projekte 

Webinar, koji će se održati 16. studenog 2022. od 10:30 do 12:00 sati (srednjoeuropsko vrijeme), predstavit će ključne aspekte u pogledu upravljanja i zaštite intelektualnog vlasništva u okviru MSCA projekata. Također, predstaviti će se specifičnosti MSCA projekata, konzorcijskog ugovora te ostalih korisnih savjeta za pisanje MSCA projektnih prijedloga.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici događaja.

Zagreb, 15. studeni 2022. godine

Poziv na Obzor Europa nacionalni informativni dan: MSCA razmjena osoblja - follow up

Informativni dan za MSCA Razmjenu osoblja, održao se u petak 28. svibnja 2022. godine, u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije

Prezentacije s informativnog možete preuzeti na sljedećoj poveznici: MSCA_SE_info_dan_28_10_2022.

Zagreb, 2. studeni 2022. godine

Info dan o pozivima za civilno društvo i webinar o globalnim mogućnostima Erasmusa+ u 2023. godini!