NAJAVA RADIONICA

Capacity Building in Higher Education - info sesija

Pozivamo Vas na online info sesiju o aktivnosti Capacity Building in Higher Education (CBHE), koja će se održati dana 9. prosinca 2022. od 10:00 do 12:30, te je namijenjena potencijalnim prijaviteljima u natječajnoj godini 2023.

Info sesija pružit će informacije i novosti o aktivnosti te savjete za pisanje prijave, a program je dostupan na poveznici.

Za sudjelovanje je obavezna registracija na poveznici, a ako imate unaprijed spremna pitanja za Europsku izvršnu agenciju za obrazovanje i kulturu na koja želite dobiti odgovor na info sesiji, možete ih uputiti na e-mail adresu: EACEA-EPLUS-CBHE@ec.europa.eu.

Zagreb, 28. studeni 2022. godine

Poziv na Erasmus+ godišnju konferenciju za područje visokog obrazovanja

Pozivamo va na prijavu za sudjelovanje na Erasmus+ godišnjoj konferenciji za područje visokog obrazovanja koja će se održati 6. i 7. prosinca 2022. u hotelu Academia u Zagrebu.

Konferencija je zamišljena kao dvodnevno događanje uz gostovanje predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za znanost i obrazovanje, udruge Erasmus Student Network, te različitih inozemnih i domaćih primjera dobrih praksi.

Prvi dan konferencije (6. 12. 2022.) namijenjen je dionicima u području visokog obrazovanja, a predviđeno je sudjelovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja koje će dati pregled aktualnosti u internacionalizaciji visokog obrazovanja. Dio programa prvog dana bit će posvećen priznavanju i ishodima učenja, a uz centralizirane aktivnosti s posebnim naglaskom na Europska sveučilišta, predstavit ćemo Okvirni program Europske unije za istraživanja i inovacije Obzor Europa, kao i europsku inicijativu koja promiče mobilnost istraživača i znanstvenika - EURAXESS.

Drugi dan konferencije (7. 12. 2022.) predstavit ćemo novi Poziv za podnošenje projektnih prijedloga za 2023. godinu. Prikazat ćemo novosti u projektima Ključne aktivnosti 1 (projekti mobilnosti za studente i osoblje visokih učilišta) i Ključne aktivnosti 2 (Suradnička partnerstva), a bit će predstavljeni i rezultati istraživanja o studentskoj perspektivi sudjelovanja u programu Erasmus+ koju je provela udruga Erasmus Student Network (ESN).

Za korisnike zainteresirane za sudjelovanje u projektima mobilnosti financiranima sredstvima za vanjsku politiku (KA171), kao i one zainteresirane za sudjelovanje u aktivnosti Suradničkih partnerstava (KA220), pripremili smo radionice na kojima će dobiti dodatne upute za ispunjavanje prijavnih obrazaca, primjere dobre prakse i savjete za kvalitetniju prijavu projekata.

Molimo Vas da se za sudjelovanje prijavite najkasnije do 30. studenoga 2022. putem prijavnog obrasca.

Program konferencije možete naći ovdje.

Molimo da poziv za sudjelovanje na Godišnjoj konferenciji proslijedite kolegama na ustanovi koji bi mogli biti zainteresirani za pojedine teme koje će biti predstavljene tijekom Konferencije, a što se osobito odnosi na ECTS koordinatore prvoga dana konferencije s obzirom na temu priznavanja.

Napominjemo da je broj mjesta ograničen te stoga, ovisno o broju prijava, zadržavamo pravo ograničenja broja mjesta po ustanovi.

Za dodatna pitanja možete nam se obratiti na adresu erasmus@ampeu.hr.

Zagreb, 24. studeni 2022. godine

European Innovation Council (Horizon Europe)- info day

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) poziva Vas na Info dan Europskog inovacijskog vijeća (EIC), u sklopu programa OBZOR EUROPA, koji pruža podršku vrhunskim inovatorima, poduzetnicima i malim tvrtkama, koji će se održati u četvrtak 15. prosinca 2022. s početkom u 9,30 sati u Hotelu Dubrovnik, Ljudevita Gaja 1, Zagreb.

Primarni cilj Info dana je omogućiti inovativnim tvrtkama, istraživačkim organizacijama, sveučilištima, malim i srednjim poduzećima te potencijalnim investitorima kako razviti poslovanje a sve u cilju poticanja europskog gospodarskog razvoja realizacijom inovativnih i vizionarskih ideja na tržištu.

Tim instrumentom putem programa OBZOR EUROPA Europska Komisija (EK) pruža podršku poduzetnicima s velikim potencijalom u razvoju visoko rizičnih, probojnih inovacija koje imaju utjecaj na oblikovanje novih tržišta i generiranje radnih mjesta, rasta i prosperiteta u Europi.

Poduzetnicima je podrška omogućena kroz bespovratna sredstva u vidu grant-ova ali i kroz program s kombiniranim financijama (bespovratna sredstva u kombinaciji s kapitalnim ulaganjima).

Na Info danu prisustvovati će hrvatska članica EIC Odbora gđa. Ana Barjašić, a svoja izlaganja će imati predstavnici Europske komisije (g. Keith SEQUEIRA, g. Luis Alvarez Sanchez, EIC), hrvatski predstavnici inovativnih poduzeća (predstavnik Rimac grupe, gđa. Dora Adanić, Genera Research d.o.o. i g. Mate Knezović, AGRIVI d.o.o.) kao i predstavnici državnih tijela (gđa. Ana Butković, MZO) uključenih u program OBZOR EUROPA.

Sudjelovanje na info danu je besplatno, uz obaveznu prijavu putem poveznice.

Prijave se zaprimaju zaključno do 8. prosinca 2022.

Program Info dana možete vidjeti ovdje.

Zagreb, 21. studeni 2022. godine

Informativni dan programa Obzor Europa - Širenje sudjelovanja i jačanje Europskog istraživačkog prostora

Sveučilište u Rijeci, Agencija za mobilnost i programe EU i Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba organiziraju informativni dan programa Obzor Europa Widening koji će se održati 24. studenog 2022. godine od 10 do 12:30 sati u Akvariju u sklopu Studentskog centra Rijeka.

Cilj widening instrumenata okvirnog programa Obzor Europa je jačanje suradničkih veza diljem Europe i otvaranje europskih mreža za istraživanje i inovacije, doprinos poboljšanju kapaciteta za upravljanjem istraživanjima u zemljama širenja, potpora reformama nacionalnih politika te iskorištavanje potencijala talenata Unije ciljanim djelovanjem.

U uvodnom dijelu programa biti će predstavljani natječaji iz Radnog programa wideninga za 2023. i 2024. godinu.

Kao primjer dobre prakse u području „Centara izvrsnosti“ prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci, prof dr. sc. Senka Maćešić, predstavit će projekt Inno2MARE. U nastavku informativnog dana biti će predstavljeni primjeri dobre prakse za Twinning i ERA Chairs, odnosno projekti EXCELLABUST i UWIN-LABUST koje će predstaviti prof. dr. sc. Nikola Mišković s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Zaključno, kao primjer dobre prakse u području „European Excellence Initiative“, prof. dr. sc. Stjepan Bogdan s istoga fakulteta predstavit će projekt AeroSTREAM.

Program događanja dostupan je ovdje.

Sudjelovanje na informativnom danu je besplatno, a prijava je moguća do 21. studenoga 2022. godine putem sljedeće poveznice.

Zagreb, 15. studeni 2022. godine

Info dani EK za klaster 6

Info dani za klaster 6 – Hrana, biogospodarstvo, prirodni resursi, poljoprivreda i okoliš Programa Obzor Europa u organizaciji Europske komisije održat će se 13. i 14. prosinca, a popratit će ih i susret umrežavanja 19. prosinca 2022. godine.

Osnovni je cilj informativnih dana predstaviti natječaje klastera 6 za 2023. godinu iz radnoga programa za 2023. – 2024. godinu. Susret umrežavanja namijenjen je svima koji su zainteresirani za prijavu projektnih prijedloga u Programu Obzor Europa.

Na mrežnim stranicama Europske komisije očekuje se uskoro više informacija o događaju.

Zagreb, 15. studeni 2022. godine

Virtualni susret umrežavanja – klaster 5

U sklopu informativnih dana Europske komisije za klaster 5 - Klima, energija i mobilnost, održat će se 15. prosinca virtualni susret umrežavanja koji će organizirati nacionalne osobe za kontakt okupljene unutar projekta Greenet u suradnji s Europskom poduzetničkom mrežom.

Cilj događaja je okupiti sve sudionike koji imaju namjeru prijaviti projektne prijedloge i sudjelovati u projektnim konzorcijima.

Sudionici koji su u potrazi za projektnim partnerima imat će priliku predstaviti svoju instituciju i projektnu ideju na dva načina: putem kratke prezentacije duljine do 4 minute i putem bilateralnih sastanaka u trajanju do 20 minuta.

Susret umrežavanja trajat će od 13.10 do 17.30 sati prvoga dana održavanja informativnih dana (15. prosinca).

Više informacija i obrazac za prijavu na događaj dostupni su na mrežnoj stranici događaja.

Prijava na događaj moguća je do 28. studenoga u 12 sati.

Zagreb, 15. studeni 2022. godine

Webinar o uslugama podrške širenju i korištenju rezultata projekata: Horizon Results Booster

Webinar će se održati 17. Studenog, 2022. od 10 do 12:30, a registracija nije potrebna. Webinar će biti snimljen, te ga možete pogledati i naknadno na istoj poveznici.

Ovaj webinar je namijenjen sudionicima i koordinatorima projekata iz programa FP7, Obzor 2020. i Obzor Europa. Tema webinara su usluge Horizon Results Booster, koje su besplatne za projekte iz programa FP7, Obzor 2020. i Obzor Europa.

Navedene usluge pružaju stručnjaci i pokrivaju razne mogućnosti u aktivnostima širenja i korištenja rezultata projekata, posebice diseminaciju i eksploataciju portfelja, razvoj poslovnog plana i uslugu Go to Market. Webinar će obuhvatiti informacije o uslugama i primjere korisnika usluga Horizon Results Booster-a.

Zagreb, 15. studeni 2022. godine

EU IP Helpdesk webinar: IPR management s fokusom na MSCA projekte

Webinar, koji će se održati 16. studenog 2022. od 10:30 do 12:00 sati (srednjoeuropsko vrijeme), predstavit će ključne aspekte u pogledu upravljanja i zaštite intelektualnog vlasništva u okviru MSCA projekata. Također, predstaviti će se specifičnosti MSCA projekata, konzorcijskog ugovora te ostalih korisnih savjeta za pisanje MSCA projektnih prijedloga.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici događaja.

Zagreb, 15. studeni 2022. godine

Poziv na Obzor Europa nacionalni informativni dan: MSCA razmjena osoblja - follow up

Informativni dan za MSCA Razmjenu osoblja, održao se u petak 28. svibnja 2022. godine, u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Prezentacije s informativnog možete preuzeti na sljedećoj poveznici: MSCA_SE_info_dan_28_10_2022.

Zagreb, 2. studeni 2022. godine

Info dan o pozivima za civilno društvo i webinar o globalnim mogućnostima Erasmusa+ u 2023. godini!

Europska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) organizira dva webinara u studenom. Jedan je na temu globalnih mogućnosti programa Erasmus+ za partnerske zemlje. Drugo događanje je Info dan o mogućnostima financiranja udruga mladih, u kontekstu suradnje s civilnim društvom i EU mrežama aktivnima u području obrazovanja i osposobljavanja te mladih.

Više informacija o globalnoj dimenziji Erasmusa+ doznat ćete 7. - 8. - 10. studenog 2022. na Svjetskom webinaru o globalnim mogućnostima u okviru Erasmus+

Ovaj je seminar usmjeren na Erasmus+ prilike za razmjenu i suradnju te nudi jedinstvenu priliku sudionicima da bolje razumiju sve aspekte i prednosti ovih programa. Webinar će pružiti više informacija o sljedećim mogućnostima: akademska razmjena studenata i osoblja, projekti suradnje za visoko obrazovanje, strukovno obrazovanje i osposobljavanje, sport, virtualna razmjena i mobilnost istraživača.

Sredinom studenog održat će se Info dan o mogućnostima financiranja udruga mladih, u kontekstu suradnje s civilnim društvom. Info dan će biti otvoren za sve i uključivat će vrijeme za pitanja sudionika.

16. studenoga 2022. – Info dan o suradnji civilnog društva u području obrazovanja i osposobljavanja te natječajima za Mlade 2023.

Cilj ovog događanja je pružiti informacije i objašnjenje dvaju otvorenih poziva kojima se osiguravaju bespovratna sredstva za poslovanje Europskih nevladinih organizacija (ENGO) i EU mreža aktivnih u području obrazovanja i osposobljavanja te mladih. Opći ciljevi ovih poziva su sljedeći: podići svijest o europskim politikama, povećati predanost dionika i suradnju te potaknuti razmjenu dobrih praksi u području razvoja politika među članicama. U fokusu Info dana dva su poziva: poziv za Okvirni sporazum o partnerstvu (za 3 godine) i Ugovor o posebnim bespovratnim sredstvima (za 2023. godinu).

Pozivi su već objavljeni na portalu Financiranje i natječaji. Više informacija bit će dostupno na mrežnoj stranici EACEA-e.

Za dodatna pitanja i informacije na raspolaganju vam je e-pošta: eacea-youth@ec.europa.eu

Zagreb, 31. listopada 2022. godine

Održivo gospodarstvo u Obzor Europi – umrežavanje i pronalazak partnera

Pozivamo Vas na međunarodni događaj Održivo gospodarstvo u Obzor Europi – umrežavanje i pronalazak partnera u organizaciji Industry Contact Point Sustainable Economy at the Lukasiewicz Research Network - Institut za obojene metale, iz Poljske, Nacionalne kontakt osobe za Obzor Europu pri Nacionalnom Centru za Istraživanja i Razvoj iz Poljske i A.SPIRE – koordinatora partnerstva Processes4Planet.

Cilj ovog besplatnog susreta je predstaviti politike Europske komisije, partnerstvo Processes4Planet, kao i otvorene pozive 2023. u Obzor Europi koji se odnose na održivo gospodarstvo. Također, događaj je prilika za upoznavanje potencijalnih partnera i stvaranje konzorcija.

Pozivaju se predstavnici istraživačkih instituta, sveučilišta, javnih subjekata, velikih tvrtki, malih i srednjih poduzeća, start-upova, udruga, zaklada, međunarodnih organizacija koji se žele prijaviti za financiranje u okviru Obzor Europe, posebno u području sirovina, naprednih materijala i bioekonomije da prisustvuju događaju.

Događaj će se održati fizički u Varšavi, Poljska od 5. do 6. prosinca 2022.

Partner događaja je Europska komisija.

Više informacija o događaju dostupno je ovdje. Poveznica za registraciju se nalazi ovdje.

Rok za prijavu projektne ideje je 20.11.2022.

Zagreb, 31. listopada 2022. godine

Radionica - rodne dimenzije u Europskom istraživačkom prostoru

Njemačko Savezno ministarstvo obrazovanja i istraživanja (BMBF) pokrenulo je niz radionica s tematikom rodne dimenzije u Europskom istraživačkom prostoru (ERA) 2021. godine. Serija radionica ima za cilj podržati provedbu rodne ravnopravnosti u istraživanju i inovacijama u Europi te potaknuti istraživače i voditelje istraživačkih timova na adresiranje rodnih pitanja u svojim projektima.

Četvrta po redu takva radionica pod nazivom “Turning the wheels – Sex and gender in research on mobility” održat će se 10. studenog 2022. godine. Radionica će dati pregled rodnih aspekata u programu Obzor Europa, informirati o europskim projektima o istraživanju mobilnosti, pokazati dobre prakse uzimanja u obzir rodnih aspekata u nacionalnim i drugim inicijativama te pružiti korisne informacije za pisanje projektnih orijedloga vezanih uz mobilnost.

Radionica je namijenjena znanstvenicima i istraživačima u području mobilnosti, ali i osobama koje pružaju potporne aktivnosti znanstvenicima u pisanju projektnih prijedloga.

Više informacija o radionici možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Zagreb, 31. listopada 2022. godine

MSCA razmjena osoblja info sesija

Drugi poziv akcije Horizon Europe Staff Exchanges otvoren je za prijave novih prijedloga do 8. ožujka 2023. (portal za mogućnosti financiranja i natječaja).

Stoga vas sa zadovoljstvom pozivamo da se pridružite našoj informativnoj sesiji 7. prosinca 2022. i saznate više o MSCA razmjeni osoblja.

Informativna sesija bit će prilika da saznate više o ovom inovativnom programu, koji nudi jedinstvene prilike za javne/privatne organizacije i njihovo osoblje u smislu istraživanja i inovacija, prenosivih vještina i kompetencija, kao i međusektorske/međunarodne izloženosti.

Čut ćete izjave Europske izvršne agencije za istraživanje i osoblja Europske komisije zajedno s izjavama naših uspješnih korisnika. Dobit ćete neke ključne informacije o tome kako se prijaviti, sastavu konzorcija i dostupnosti financiranja. Info sesija će biti na engleskom jeziku. Sudjelovanje je besplatno. Slijede informacije s poveznicama i dnevnim redom.

Zagreb, 31. listopada 2022. godine

Najava novih EMBO aktivnosti

EMBO pokreće daljnje sheme financiranja i potpore za znanstvenike u svim fazama karijere u jedanaest zemalja. Sheme uključuju bespovratna sredstva za istraživače raseljene vojnom invazijom u Ukrajini ili drugim oružanim sukobima.

Do kraja 2024. znanstvenici iz Hrvatske, Češke, Estonije, Grčke, Mađarske, Italije, Litve, Luksemburga, Poljske, Slovenije i Turske (Turska) mogu se prijaviti za sheme. Ove zemlje su države članice EMBC-a (European Molecular Biology Conference), međuvladine organizacije koja financira EMBO programe.

Inicijativa ima za cilj povećati sudjelovanje znanstvenika iz cijele Europe u programima, posebno u zemljama koje trenutno imaju koristi manje od programa.

Više informacija možete naći na mrežnim stranicama European Molecular Biology Organization (EMBO) i na linku.

Zagreb, 27. listopada 2022. godine

Poziv na događanje za povezivanje hrvatskih i slovenskih istraživača

Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) i Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) organiziraju događanje za povezivanje znanstvenika iz dviju država u svrhu stvaranja partnerstava radi prijave zajedničkih projekata u okviru inicijative Weave.

Događanje će se održati 15. studenoga 2022. u Ljubljani uoči objave novog natječaja ARRS-a na koje će se moći prijaviti i bilateralni projektni prijedlozi (ARRS je vodeća agencija).

Na događanju će obje organizacije predstaviti svoje natječaje, nakon čega će nekoliko slovenskih i hrvatskih istraživača predstaviti primjere dobre prakse bilateralne suradnje. Radni jezik događanja bit će engleski.

Molimo zainteresirane sudionike da se prijave za sudjelovanje putem obrasca. Obrazac je potrebno poslati na adresu elektroničke pošte: prijave-mednarodni-dogodki@arrs.si , do 5. studenoga 2022.­

Više informacija o događanju dostupno je na mrežnim stranicama ARRS-a (na slovenskom jeziku).

Zagreb, 27. listopada 2022. godine

Informativni dan programa Obzor Europa na Sveučilištu u Zadru

Sveučilište u Zadru, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za mobilnost i programe EU organiziraju Informativni dan programa Obzor Europa koji će se održati 25. listopada 2022. godine od 10 do 15 sati u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (Obala kralja Petra Krešimira IV. br. 2, Zadar) u Zadru.

U prvome dijelu informativnog dana bit će, između ostalog, predstavljen nacionalni sustav podrške i mjere za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima EU-a, osnovne karakteristike programa Obzor Europa, savjeti o tome kako napisati dobar projektni prijedlog te pravni i financijski aspekti prijave i provedbe projektnih prijedloga. Također bit će predstavljena područja Širenja sudjelovanja i jačanja Europskog istraživačkog prostora te djelovanja Marie Skłodowska – Curie akcija (MSCA) kao i Europsko istraživačko vijeće (ERC).

U drugom dijelu događanja predviđeno je održavanje paralelnih sesija na kojima će biti predstavljena različita područja Programa, te je predviđeno i vrijeme za pitanja i odgovore.

Dostupan je program informativnog dana.

Ukoliko želite sudjelovati na informativnom danu, molimo da se prijavite za sudjelovanje, putem dostupne poveznice, najkasnije do 21. listopada 2022. godine u 14 sati.

Zajedno sa Sveučilištem u Zadru i Ministarstvom znanosti i obrazovanja, pozivamo Vas na sudjelovanje na informativnom danu! Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na e-mail adzepina@unizd.hr.

Zagreb, 21. listopada 2022. godine

Nacionalna info radionica povodom 1. poziva Programa transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. - 2027. - materijali

Zahvaljujemo na interesu i sudjelovanju na Informativnom danu vezanom uz objavu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga Programa transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. – 2027. u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

U privitku možete pronaći sve prezentacije i odgovore na pitanja na koja nismo stigli odgovoriti tijekom radionice, a snimku događanja možete preuzeti ovdje.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kontinuirano radi na unaprjeđenju svojih aktivnosti, stoga Vas molimo da izdvojite nekoliko minuta i ispunite evaluacijski obrazac. Vaša povratna informacija važna nam je i za komunikaciju prema Programskim tijelima kojima smo dužni dostaviti informacije o događanjima vezanima uz Program koja se organiziraju na nacionalnoj razini.

Kako smo i najavili, u listopadu i studenom planiramo održavanje više istih radionica ali manjeg opsega u fizičkom formatu što će predstavljati priliku i za svojevrsno umrežavanje.

Radionice će se održati prema slijedećem rasporedu:

 • 25. listopada u Dubrovniku u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije

 • 02. studenoga u Varaždinu u suradnji s Javnom ustanovom za regionalni razvoj Varaždinske županije

 • 03. studenoga u Slavonskom Brodu u suradnji s Centrom za razvoj Brodsko-posavske županije

 • 04. studenoga u Osijeku u suradnji s Javnom ustanovom Županijskom razvojnom agencijom Osječko-baranjske županije

Za više informacija i eventualne prijave molim vas javite se pojedinim regionalnim koordinatorima.

Zagreb, 17. listopada 2022. godine

Informativni dani EK za klaster 5 – Klima, energija i mobilnost

Europska komisija će 15. i 16. prosinca 2022. godine održati informativne dane posvećene klasteru 5 – Klima, energija i mobilnost Programa Obzor Europa. Događaj će se održati hibridno. Broj sudionika za fizičko sudjelovanje je ograničen. Informativne dane popratit će i susret umrežavanja koji omogućuje izravnu komunikaciju s mogućim budućim projektnim partnerima.

Tijekom informativnih dana predstavit će se teme predložene za 2023. godinu unutar radnoga programa klastera 5 za dvogodišnje razdoblje 2023. – 2024. Događaj će dati priliku budućim prijaviteljima da saznaju više o mogućnostima financiranja u okviru novog radnog programa koji u fokus postavlja zelenu i digitalnu tranziciju za postizanje klimatske neutralnosti u Europi do 2050. godine.

Više informacija o prijavi na događaj nalazi se na mrežnoj stranici EK posvećenoj informativnim danima.

Zagreb, 17. listopada 2022. godine

Informativni dan na temu Strategije ljudskih resursa za istraživače

Europska komisija organizira informativni dan na temu Strategije ljudskih resursa za istraživače (Human Resources Strategy for Researchers - HRS4R, u daljnjem tekstu: Strategija), koji će se održati u utorak, 18.10.2022. od 9 do 17.30 sati u hibridnom obliku.

Na informativnom danu će biti dan pregled pojedinih faza provedbe Strategije, korisni savjeti za njenu implementaciju i izvijestit će se o najnovijem zakonodavnom i strateškom razvoju na razini EU u području istraživačkih karijera.

Obavezna prijava sudjelovanja u fizičkom ili online obliku, kao i nacrt programa događaja, dostupni su na ovoj poveznici.

Europska komisija je 2005. usvojila Povelju za istraživače i Kodeks o zapošljavanju istraživača, a Strategija je uvedena 2008. godine kao najbolji način implementacije načela Povelje i Kodeksa. Organizacije koje provode Strategiju, odnosno implementiraju 40 načela Povelje i Kodeksa u svoje politike ljudskih potencijala, zapošljavanja i radne i profesionalne uvjete, dobivaju od strane Europske komisije priznanje za provedbu Strategije. Do danas je priznanje Komisije dobilo 690 organizacija u Europi, od kojih 16 visokih učilišta i znanstvenih instituta iz Hrvatske.

Provedba Strategije doprinosi jačoj institucionalnoj kulturi organizacije koja je provodi, boljoj povezanosti njezinih ustrojstvenih jedinica, većem prianjanju najvišim etičkim i profesionalnim principima, povećava prestiž i međunarodnu prepoznatljivost, olakšava privlačenje i zapošljavanje talenata te poboljšava pristup financiranju.

Više o Strategiji ljudskih resursa za istraživače možete pročitati na ovoj poveznici.

Zagreb, 17. listopada 2022. godine

Poziv na Obzor Europa nacionalni informativni dan: MSCA razmjena osoblja

S ciljem upoznavanja sudionika s novim pravilima natječaja te mogućnostima za istraživače, voditelje projektnih i istraživačkih timova, tehničko i administrativno osoblje koje pruža potporu aktivnostima istraživanja i inovacija u javnom i privatnom sektoru, Agencija za mobilnost i programe EU organizira promociju nadolazećeg natječaja Marie Skłodowska – Curie aktivnosti za razmjenu osoblja koji je otvoren 6. listopada 2022. godine.

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na Nacionalni informativni dan MSCA razmjena osoblja, koji će se održati u petak 28. listopada 2022. od 10:00 do 14:00 sati u Hotelu Dubrovnik, dvorana ban Zrinski, Gajeva ulica 1, Zagreb. Informativni dan će se održati na hrvatskom i engleskom jeziku.

Dostupan je preliminarni program.

U prvom dijelu informativnog dana, Sandra Vidović, nacionalna osoba za kontakt za djelovanja Marie Skłodowska-Curie (MSCA) i Zajednički istraživački centar (JRC), predstavit će natječaj MSCA Razmjena osoblja u 2022. godini, a svoja iskustva u prijavi i sudjelovanju u MSCA RISE aktivnostima u sklopu programa Obzor 2020. predstavit će nam dr. sc. Luca Grisanti, znanstveni suradnik s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Također, sudionicima će se predstaviti iskustva i savjeti evaluatora djelovanja MSCA. Mogućnosti umrežavanja za znanstvene organizacije predstavit će Ivan Makovec, nacionalna osoba za kontakt za djelovanja Marie Skłodowska-Curie (MSCA) i Zajednički istraživački centar (JRC).

U nastavku informativnog dana, sudionicima će biti predstavljene mogućnosti u okviru horizontalnog stupa programa Obzor Europa koje će predstaviti Ivana Ružić Divjak i dr. sc. Lucijano Jakšić, nacionalne osobe za kontakt za Širenje sudjelovanja i jačanje Europskog istraživačkog prostora. Također, predstavit će se mogućnosti sinergija MSCA Razmjene osoblja i EU programa poput COST-a, EIT-a, ERASMUS+ te Zajedničkog istraživačkog centra u cilju jačanja organizacijskih kapaciteta. Informativni dan zaključit ćemo prezentacijom nacionalnog sustava podrške i mjerama za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima EU koje će predstaviti dr. sc. Ana Butković, nacionalna koordinatorica nacionalnih osoba za kontakt iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Informativni dan prvenstveno je namijenjen istraživačima i voditeljima projektnih i istraživačkih timova, tehničkom i administrativnom osoblju koje pruža potporu aktivnostima istraživanja i inovacija u organizacijama iz akademskog i neakademskog sektora uključujući mala i srednja poduzeća te neuspješnim prijaviteljima s prethodnog natječaja MSCA Razmjena osoblja projekata (rezervna lista i oni koji su prešli prag) kao i ostalim zainteresiranim dionicima iz znanstvene zajednice.

Sudjelovanje na informativnom danu je besplatno, a prijava je moguća putem sljedeće poveznice (pod događanje potrebno je odabrati MSCA razmjena osoblja). Prijave na informativni dan otvorene su do utorka 25. listopada 2022. do kraja dana.

U slučaju problema s prijavom putem navedene poveznice ili dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na e-mail ivan.makovec@ampeu.hr.

Zagreb, 14. listopada 2022. godine

Poziv na prijavu na sudjelovanje u treningu "Okoliš i borba protiv klimatskih promjena u KA2 projektima"

Agencija za mobilnost i programe EU poziva vas da se prijavite na trening ‘Okoliš i borba protiv klimatskih promjena u KA2 projektima’ koji će se održati od 21. do 25. studenoga 2022. u hotelu Well u Termama Tuhelj, uz online pripremu 11. studenoga 2022.

Trening je usmjeren na unaprjeđenje kvalitete projektnih prijava za KA2 partnerstva za suradnju (suradnička i mala partnerstva) u svim sektorima (mladi, obrazovanje odraslih, opće, strukovno i visoko obrazovanje), a posebno se želi pridonijeti povećanju broja kvalitetnih KA2 projekta relevantnih za nacionalni prioritet 'Okoliš i borba protiv klimatskih promjena'

Sudjelovanje na treningu je besplatno. Svim sudionicima osigurani su smještaj, puni pansion te dvije pauze za kavu tijekom trajanja treninga. Po povratku s treninga bit će refundirani putni troškovi. Više informacija o pravilima sudjelovanja na TCA aktivnostima i refundaciji troškova.

Više o treningu na linku.

Zagreb, 11. listopada 2022. godine

Radionica “Trošak osoblja u projektima programa Obzor Europa“

zahvaljujemo Vam na sudjelovanju na cjelodnevnoj radionici “Trošak osoblja u projektima programa Obzor Europa“ koja se održala 5. listopada 2022. godine u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu. Nadamo se da su Vam izlaganja naših govornika bila informativna te da ste saznali korisne informacije koje će Vam pomoći pri implementaciji Vašega projekta.

Prezentacije s radionice možete preuzeti na sljedećoj poveznici.

Zagreb, 11. listopada 2022. godine

Nacionalna info radionica povodom 1. poziva Programa transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. - 2027.

Obavještavamo Vas da su otvorene prijave za sudjelovanje na informativnom danu za Program transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. – 2027. koji će se u virtualnom formatu održati u petak 14. listopada 2022. godine s početkom u 10:00 sati (tehnička provjera od 09:30 sati).

Informativni dan će se održati u svrhu upoznavanja potencijalnih prijavitelja sa sadržajem Programa te pravovremene pripreme za prijavu na 1. poziv na dostavu projektnih prijedloga. Također ćete imati priliku čuti iskustva u procesu prijave i provedbi projekata od strane hrvatskog projektnog partnera te mogućnosti financiranja iz programa europske teritorijalne suradnje.

Program transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. – 2027. financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i osmišljen kako bi se kroz partnerske projekte utjecalo na poboljšanje uvjeta za život i rad u dunavskoj regiji primjenom pametnih rješenja kojima se ostvaruju specifični ciljevi iz područja inovacija, zaštite okoliša i energije, društvene uključivosti i dobrog upravljanja te pružila podrška pri razmjeni iskustva, unaprjeđenju razvojnih politika, akcijskih planova i strategija.

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje molimo vas da do 12. listopada 2022. godine popunite online prijavni obrazac.

Svim registriranim sudionicima će dan prije događaja biti poslana poveznica za sudjelovanje.

Dnevni red info dana možete preuzeti ovdje.

Radni jezici su hrvatski i engleski.

Za sve dodatne upite vezano uz sudjelovanje na događanju možete se obratiti Nacionalnoj kontakt točki: ivan.lajtman@mrrfeu.hr

Zagreb, 6. listopada 2022. godine

Otvaranje poziva za iskaz interesa te informativni online webinar: MSCA4Ukraine stipendija

U okviru otvorenog natječaja za MSCA4Ukraine stipendije, organizira se promotivni informativni dan za potencijalne prijavitelje i istraživače iz Ukrajine. Cilj MSCA4Ukraine stipendija je osigurati potporu istraživačima iz Ukrajine kako bi nastavili svoje istraživačke aktivnosti u Europskoj uniji ili pridruženim članicama programa Obzor Europa te kako bi se ojačala znanstvena suradnja EU-a i Ukrajine.

Informativni dan održati će se 6. listopada 2022. u online formatu od 11:00 do 12:30 sati (CET) te će pružiti će praktične informacije o kriterijima prihvatljivosti, priprema projektnih prijava te kako uspješno pronaći organizaciju domaćina.

Navedenim stipendijama primjenjuju se pravila MSCA Postdoktorskih stipendija i Doktorskih mreža. Prihvatljivi istraživači su doktorski kandidati i postdoktorandi. Istraživači moraju biti ili ukrajinski državljani, osobe bez državljanstva ili državljani trećih zemalja osim Ukrajine, koji borave u Ukrajini, koji su raseljeni na dan ili nakon 24. veljače 2022. ili koji su spremni za raseljenje.

Trajanje svake individualne stipendije odredit će korisnik (beneficary) u dogovoru s organizacijom koja zapošljava istraživača (treća strana), s time da maksimalno trajanje stipendije može biti 2 godine. Maksimalni iznos koji će biti dodijeljen svakoj trećoj strani je 2 milijuna eura (moguće zapošljavanje više istraživača kod jedne organizacije).

MSCA4Ukraine stipendije provode se putem European University Association-a, inicijative Scholars at Risk Europe u okviru Maynooth University (Irska), Alexander von Humboldt Foundation (Njemačka), dok francuski nacionalni PAUSE program (u okviru Collège de France - Scholars at Risk Network) sudjeluje kako pridruženi partner.

Prijave na poziv za financiranje moraju podnijeti potencijalne organizacije domaćini u ime istraživača iz Ukrajine. Organizacije domaćini mogu biti akademske i neakademske organizacije u bilo kojoj državi članici EU-a ili pridruženoj članici programa Obzor Europa.

Portal će biti otvoren za podnošenje prijava od 24. listopada. Nakon otvaranja internetskog portala za podnošenje prijava, prijave će se zaprimati dok se ne potroše sva raspoloživa sredstva.

Postavljena su tri preliminarna roka prijava (cut-off dates), koji se mogu prilagoditi intenzitetom i brojem prijava:

• 11. studenog 2022.

• 9. prosinac 2022. te

• 9. siječnja 2023.

Do otvaranja portala i mogućnosti prijava, savjetujemo potencijalnim prijaviteljima da se povežu s dolaznim ukrajinskim istraživačima te da raspisuju projektne prijave.

Više informacija dostupno je na stranicama natječaja, kao i u uvjetima prijave.

Zagreb, 6. listopada 2022. godine

Transnacionalni posjeti istraživačkim organizacijama u području dobrobiti djece i mladih


U okviru projekta COORDINATE, u kojem sudjeluje i CROSSDA, nudi se mogućnost posjećivanja istraživačkih organizacija i pristupa podacima kohortnih, panel, i kros-sekcijskih istraživanja.

Kandidati se mogu prijaviti za stipendije od 1250 € tjedno za pokrivanje troškova putovanja, smještaja i dnevnica tijekom posjeta. Više informacija možete naći na linku.

Rok za prijave ističe 29.9.2022. godine.

Zagreb, 27. rujna 2022. godine

Trening: Anonymisation for data sharing in practice


Zajedno s Danish National Archive, u okviru konzorcija CESSDA, CROSSDA organizira Train the Trainer edukaciju o anonimizaciji podataka.

Trening će se održati dana 4.10.2022. godine s početkom u 13 sati. Predviđeno trajanje treninga je do 16 sati.

Anonimizacija je jedan od mehanizama koji omogućuje objavu podataka i njihovo dijeljenje s drugim istraživačima.

Više informacija i poveznica za prijave nalaze se na linku.

Zagreb, 27. rujna 2022. godine

Webinar o integraciji rodne dimenzije u istraživanju i inovacijama

Akademija COST sa zadovoljstvom poziva vas i vaše kolege iz COST Action da se pridružite njenom prvom webinaru o integraciji rodne dimenzije u istraživanje i inovacije.

Webinar će se održati 13. listopada 2022., 11:00-12:00 CET.

Link za sudjelovanje možete naći ovdje.

Zagreb, 21. rujna 2022. godine

Radionica “Trošak osoblja u projektima programa Obzor Europa“

Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziraju cjelodnevnu radionicu „Trošak osoblja u projektima programa Obzor Europa“. Radionica će se održati u srijedu 5. listopada 2022. godine, s početkom u 10.00 sati u dvorani Ban Jelačić Hotela Dubrovnik u Zagrebu, Gajeva ulica 1.

Na radionici će biti predstavljen nacionalni sustav podrške i mjere za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima EU-a, kategorije troškova osoblja u projektima programa Obzor Europa te implementacija posebne mogućnosti Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za izračun dnevnih stopa na primjeru Republike Slovenije. Preliminarni program radionice možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Radionica je namijenjena svim postojećim i potencijalnim korisnicima Programa iz akademskog i neakademskog sektora (uključujući mala i srednja poduzeća) te posebno:

• zaposlenicima uprava organizacija

• znanstvenom osoblju

• voditeljima projektnih i istraživačkih timova te

• administrativnom osoblju koje pruža potporu aktivnostima istraživanja i inovacija.

S obzirom na to da je broj sudionika ograničen, na radionici mogu sudjelovati najviše dvije osobe iz iste organizacije.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a prijaviti se možete putem poveznice. Prijave su otvorene do 29. rujna 2022. godine ili do popunjavanja kapaciteta slobodnih mjesta. Budući da su prijave ograničene, molimo Vas da se što prije prijavite.

U slučaju problema s prijavom putem navedene poveznice ili dodatnih pitanja vezanih uz radionicu, slobodno nam se obratite na e-mail adresu: jelena.bosnjakovic@ampeu.hr.

Zagreb, 20. rujna 2022. godine

Poziv na sudjelovanje na ERC radionici

Institut za humanističke znanosti u Beču, poljska Akademija znanosti te poljsko Ministarstvo znanosti i visokog obrazovanja u sklopu ERC Mentoring Initiative organizira radionicu za prijavitelje ERC Starting i Consolidator potpora s područja društveno-humanističkih znanosti.

Cilj ove radionice je individualiziranim pristupom pomoći znanstvenicima koji planiraju prijaviti ERC projekt.

Online radionica, na kojoj je sudjelovanje besplatno, održat će se od 2. - 3. prosinca 2022. godine, a radni jezik bit će engleski.

S obzirom da je broj sudjelovanja ograničen, prijavu je potrebno poslati najkasnije do 14. listopada 2022.godine.

Detalji ovog poziva nalaze se na sljedećoj poveznici.

Zagreb, 9. rujna 2022. godine

Webinari Europske komisije o temama programa Obzor Europa i Obzor 2020.

Europska komisija organizira nekoliko webinara o temama unutar programa Obzor Europa i Obzor 2020. Teme su jednokratno financiranje u programima Obzor Europa (Lump Sum Funding in Horizon Europe: How does it work? How to write a proposal?), priprema ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava (Horizon Europe Coordinators’ Day on Grant Agreement Preparation) i izbjegavanje grešaka u izvještavanju troškova osoblja u programu Obzor 2020.

Webinari su namijenjeni koordinatorima, partnerima i drugim sudionicima u projektima programa Obzor Europa i Obzor 2020. Registracija na webinare nije potrebna.

20. listopad 2022. u 10:00 sati

4. listopad 2022. u 10:30 sati

27. rujan 2022. u 10:00 sati

Zagreb, 5. rujan 2022. godine

Radionica u sklopu Horizon EIE područja

Obavještavamo vas da će 7. rujna ujutro (9:30-12:00) biti organizirana online informativna radionica o pozivima Europskih inovacijskih ekosustava (financiranih u okviru Horizon Europe).

Pozivi su usmjereni na aktere inovacijskih ekosustava (sveučilišta, investitori, akceleratori, mala i srednja poduzeća i novoosnovana poduzeća) i uključuju poseban poziv za žene koje vode dubinske tehnološke tvrtke (WomenTechEU) i poziv Startup Europe (podržava Europsko vijeće za inovacije).

Tijekom sesije stručnjaci EISMEA podijelit će savjete o procesu prijave, a sudionici će moći postavljati pitanja putem Sli.do (koristeći kod #EIE2022).

Ako ste zainteresirani, prijavite se putem stranice događaja.

Ostali EISMEA postova na društvenim mrežama:

Zagreb, 1. rujna 2022. godine

TCA seminar: "Embrace inclusion and diversity in your Erasmus+ projects!"

Agencija za mobilnost i programe Europske unije poziva vas na prijavu za sudjelovanje na seminaru pod nazivom Embrace inclusion and diversity in your Erasmus+ projects!, koji će se održati od 15. do 18. studenog 2022. u Zagrebu u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije, a kao dio dugoročne aktivnosti na temu uključivanja i raznolikosti kao prioriteta programa Erasmus+.

S obzirom na to da je seminar međunarodnog karaktera, radni je jezik engleski.

Ciljevi i rezultati seminara su sljedeći:

 • povećanje kapaciteta sudionika ove dugoročne aktivnosti kako bi se pojačao aspekt uključivanja i raznolikosti u Erasmus+ projektima koje trenutačno provode, kao i u onima koje tek planiraju

 • promicanje i razmjena dobrih praksi u projektima koji njeguju uključivanje i raznolikost kroz izravno uključivanje sudionika s manje mogućnosti i/ili bavljenje temom uključivanja i raznolikosti

 • razvoj edukativnih aktivnosti i materijala za korisnike u svrhu osvještavanja mogućih načina uključivanja sudionika s manje mogućnosti u projektne aktivnosti

 • pružanje dodatne podrške stručnjaka i nacionalnih agencija u identificiranju različitih područja za poboljšanje i omogućavanje iznimno važne razmjene ideja među sudionicima

Ciljana skupina

Seminar je namijenjen dionicima iz područja odgoja i općeg obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, obrazovanja odraslih te visokog obrazovanja koji su proveli ili trenutno provode Erasmus+ projekte u Ključnoj aktivnosti 1 ili Ključnoj aktivnosti 2.

Sudionici se na seminar mogu prijaviti putem poveznice na SALTO platformu.

Krajnji rok za prijavu na kontaktni seminar je 2. rujna 2022. godine.

Više informacija možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Zagreb, 25. kolovoza 2022. godine

Poziv na webinar "Imamo ideju!" za Projekte solidarnosti

Temeljem Vaših sudjelovanja na već održanim webinarima "Imamo ideju" za Projekte solidarnosti, ovim putem Vas pozivamo na ovogodišnji webinar koji će se održati uoči jesenskog roka.

Rok za prijavu Projekata solidarnosti je 4.10.2022.

Webinar će se održati 6.9.2022., a više informacija se nalazi na poveznici: ESS - Početkom rujna se održava webinar za prijavu Projekata solidarnosti! (europskesnagesolidarnosti.hr).

Projekti solidarnosti aktivnost su koja se provodi unutar programa Europske snage solidarnosti u okviru kojih se mogu dobiti sredstva za provedbu vlastitih inicijativa na temelju prepoznate potrebe u lokalnoj zajednici. Ovom aktivnošću se želi potaknuti mlade ljude da samostalno iniciraju, razviju i provedu solidarne projekte. Cilj projekata solidarnosti jest ostvariti učinak na lokalnoj razini, ali bi svakako trebali biti povezani s europskim prioritetima definiranim u okviru Europskih snaga solidarnosti. Vremensko trajanje projekta je od 2 do 12 mjeseci, a provoditi ih mogu mladi u dobi od 18 do 30 godina. Prosječan iznos dodijeljenih financijskih sredstava po projektu je 6.500,00 EUR s mogućnošću dodijele dodatnih sredstava za ravnopravno sudjelovanje osoba s manje mogućnosti.

Napominjemo kako za ovaj rok imamo dodatna sredstva na raspolaganju, više nego na prethodnim rokovima, a navedeni iznos možete pogledati ovdje, te da svim prijaviteljima nudimo savjetovanje projektnih prijava prije podnošenja, a detalji su na prethodnoj poveznici.

Zagreb, 25. kolovoza 2022. godine

TCA fizički seminar: "Centralised actions addressed to higher education"

Objavljen je natječaj za sudjelovanje na TCA seminaru na temu Centralised actions addressed to higher education – good but too rarely used tool for the enhancement of the internationalisation strategies of HEIs, koji će se održati u Poljskoj (Varšava) od 10. do 12. listopada 2022. u organizaciji poljske nacionalne Erasmus+ agencije. U planu je da se seminar održi fizički, a radni jezik bit će engleski.

Seminar je namijenjen osoblju visokih učilišta koji su potencijalni voditelji centraliziranih projekata visokog obrazovanja. Bit će predstavljene sljedeće aktivnosti: Erasmus Mundus, Alliances for Innovation, Capacity Building in Higher Education te aktivnosti Jean Monnet. Seminar će sudionicima omogućiti širenje znanja o centraliziranim aktivnostima dostupnima u sektoru visokog obrazovanja, unaprjeđenje tehnika upravljanja projektima, pronalaženje potencijalnih partnera za projekte te postavljanje temelja zajedničkog rada.

Detaljnije informacije o natječaju možete pronaći na mrežnim stranicama Agencije.

Organizator je produžio rok za prijavu do 4. rujna 2022.

Prijaviti se možete putem Salto platforme.

Zagreb, 25. kolovoza 2022. godine

Materijali sa info radionice u organizaciji MRRFEU, Interreg Euro-MED 2021.- 2027., 2. poziv na dostavu projektnih prijedloga

Zahvaljujemo Vam na interesu za Info dan vezan uz 2. poziv na dostavu projektnih prijedloga Programa transnacionalne suradnje Interreg Euro-MED 2021. – 2027. u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Na linku možete pronaći sve prezentacije sa info dana, a snimku događanja možete preuzeti sa slijedećeg linka: Info dan Interreg Euro-MED-20220722.mp4.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kontinuirano radi na unaprjeđenju svojih aktivnosti, stoga Vas molimo da izdvojite nekoliko minuta i ispunite evaluacijski obrazac vezan uz događanje.

Vaša povratna informacija važna nam je i za komunikaciju prema Programskim tijelima kojima smo dužni dostaviti informacije o događanjima vezanima uz Program koja se organiziraju na nacionalnoj razini.

Kako smo i najavili tijekom radionice, u rujnu planiramo i održavanje nekoliko info dana posvećenih 2. pozivu koji će se održati uživo. Točno vrijeme i lokacija održavanja info dana biti će pravovremeno objavljeni na službenim stranicama Ministarstva.

Zagreb, 25. kolovoza 2022. godine

Otvorene prijave COMMERCIALIZATION DIVE Program

Obavještavamo Vas o jedinstvenom programu pod nazivom COMMERCIALIZATION DIVE čiji je cilj podržati i omogućiti stvaranje znanstveno utemeljenih (deep-tech) start-up poduzeća.

COMMERCIALIZATION DIVE je program koji je pokrenuo Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) i EIT Jumpstarter, u suradnji s Commercialization Reactor-om (platformom za komercijalizaciju rezultata istraživanja), Sveučilištem u Tartuu, Sveučilištem u Ljubljani i Sveučilištem u Zagrebu.

Program je namijenjen s jedne strane znanstvenicima/istraživačima koji imaju inovativna rješenja te profesionalcima/poduzetnicima zainteresiranima za komercijalizaciju istih, odnosno kroz program ih se nastoji povezati kako bi zajednički realizirali komercijalizaciju tih rješenja.

Program je podijeljen u dvije komponente:

 • Radionice kroz koje ćete u obliku tri dvosatne sesije od stručnjaka i praktičara iz tog područja dobiti odgovore na najčešća pitanja o komercijalizaciji:

 • Introduction into commercialization (27.09.2022.)

 • Entrepreneurial tasks vs Scientific work (4.10.2022.)

 • Scientists and Entrepreneurs as co-founders of a spin-off (11.10.2022.)

 • Ignition Eventa (11.-12. studenog 2022.) - događaja koji povezuje znanstvenike/istraživače s inovativnim rješenjima te profesionalce/poduzetnike zainteresirane za komercijalizaciju tehnologija. Cilj događaja je pružiti mogućnost predstavljanja znanstvenih dostignuća latvijskim, estonskim, slovenskim i hrvatskim poduzetnicima, te potencijalno formirati start-up timove.

Napominjemo da se radi o online programu koji je besplatan za sudionike (financiran od strane EU) ), a radni jezik je engleski.

Stoga, pozivamo Vas da nam se pridružite na radionicama i saznate više o komercijalizacijskim procesima, a ukoliko imate inovativno rješenje i dodatno pripremite za Ignition Event te učinite korak više ka komercijalizaciji. Prijaviti se možete ovdje, a više informacija o samom programu možete pronaći na linku.

Ukoliko imate pitanja o programu, želite saznati više o radionicama ili povezivanju s poduzetnicima ili inicijalno predstaviti svoje rješenje timu Sveučilišta u Zagrebu koji će pomagati istraživačima u pripremi za Ignition Event, slobodno nam se javite putem maila na: vlatka.petrovic@unizg.hr .

Zagreb, 19. srpnja 2022. godine

Program rada Europskog istraživačkog vijeća (ERC) za 2023. godinu

ERC je objavio svoj program rada za 2023. s ukupnim proračunom od oko 2,2 milijarde eura za bespovratna sredstva. Ovim će se iznosom podržati više od tisuću vrhunskih istraživača diljem Europe. Program rada za narednu godinu, koji je osnovalo Znanstveno vijeće ERC-a, usvojen je od Europske komisije.

Dok plan sadrži sve dobro poznate sheme bespovratnih sredstava: Starting, Consolidator, Advanced i Synergy Grants, tu su i novi elementi:

 • Proračun za shemu bespovratnih sredstava Proof of Concept povećat će se s 25 milijuna eura na 30 milijuna eura

 • Dvije dodatne osnove za produženje razdoblja prihvatljivosti za kandidate za početne i konsolidacijske potpore bit će uvedene za istraživače koji traže azil ili su žrtve prirodne katastrofe

 • Predviđena je posebna potpora za potporu Inicijativi znanstvenog novinarstva ERC-a koja će uključivati potporu novinarima koji žele provesti vrijeme u istraživačkim institucijama kako bi bolje razumjeli granična istraživanja

Program rada možete naći na linku.

Kako, kada i koji su uvjeti potrebni za prijavu ERC bespovratna sredstava pronaći ćete ovdje.

Zagreb, 18. srpnja 2022. godine

Poziv na info radionicu u organizaciji MRRFEU, Interreg Euro-MED 2021.- 2027.

Pozivamo Vas na info radionicu u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Radionica (info dan) će se održati s ciljem upoznavanja potencijalnih prijavitelja sa sadržajem Programa Interreg Euro-MED 2021 -2027 te pravovremene pripreme za prijavu na 2. poziv na dostavu projektnih prijedloga.

Vrijeme održavanja radionice je 22. srpnja 2022. g. (petak), a početak je predviđen za 10:00 sati.

Više informacija o radionici, kao i linkove za registraciju pronaći ćete na slijedećoj poveznici.

Napomena: radionica se održava u virtualnom obliku, registracije se zaprimaju do 20. srpnja u 15:00 sati, pozivnica za sudjelovanje će biti poslana svim registriranim sudionicima dan prije održavanja.

Zagreb, 18. srpnja 2022. godine

Otvorene prijave za European Research and Innovation Days

European Research and Innovation Days vodeći je godišnji događaj Europske komisije koji okuplja kreatore politika, istraživače, poduzetnike i građane kako bi raspravljali i oblikovali budućnost istraživanja i inovacija u Europi i šire. Kao i prošla dva susreta, i ovogodišnja će konferencija u potpunosti biti prilagođena virtualnom formatu, a održat će se 28. i 29. rujna 2022.

Ovogodišnji Europski dani istraživanja i inovacija pružit će priliku za raspravu i oblikovanje novih rješenja za jačanje otpornosti Europe i njezine strateške autonomije. Također će se raspravljati o tome kako istraživanje i inovacije pomažu ostvariti prioritete Europske komisije, a neke od tema su European Innovation Agenda, Europska godina mladih, bogatstvo europskog kulturnog stvaralaštva, misije i dr.

Program i registracija dostupni su ovdje.

Zagreb, 14. srpnja 2022. godine

Predstavljanje otvorenog natječaja Hrvatske zaklade za znanost IP-2022-10 - podsjetnik i promjena vremena početka

Prošli tjedan je najavljen poziv na predstavljanje otvorenog natječaja HRZZ IP-2022-10 te vas ovim putem obaviještavamo da se početak predstavljanja iz organizacijskih razloga pomiče sa 12:00 na 12:30.

U svemu ostalom, poziv ostaje isti.

Zagreb, 11. srpnja 2022. godine

Predstavljanje otvorenog natječaja Hrvatske zaklade za znanost IP-2022-10

Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom zakladom za znanost organizira predstavljanje otvorenog natječaja Hrvatske zaklade za znanost – Istraživački projekti 2022, IP-2022-10. Više informacija o navedenom natječaju dostupno je na sljedećoj poveznici.

Predstavljanje će se održati 14. srpnja 2022. (četvrtak) u 12:00 sati u Velikoj predavaonici Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Fra Andrije Kačića-Miošića 26, 10 000 Zagreb).

Na predstavljanju će biti moguće postavljanje pitanja vezano uz prijave na natječaj, evaluaciju i provedbu te vas pozivam da iskoristite ovu priliku kako biste povećali uspješnost prijava na natječaj.

Prijave za predstavljanje ispunjavaju se na poveznici.

Zagreb, 6. srpnja 2022. godine

Prvi Europski sajam talenata (EU Talent Fair) - treninzi za mlade istraživače

Prvi Europski sajam talenata održat će se 16. srpnja 2022. godine, u okviru EuroScience Open Foruma (ESOF) konferencije. Sajam će okupiti studente, doktorande i mlade istraživače, znanstvenike, start-upove, predstavnike industrije i investitora kako bi se promovirali talenti mladih, karijerne mogućnosti te mogućnosti zapošljavanja u istraživačkom sektoru diljem EU-a.

Također, u okviru izložbe održati će se i treninzi (online i onsite) za i mlade istraživače, poput transfernih vještina, predstavljanja na intervjuima, kako se pripremiti za istraživanje u neakademskom sektoru, interkulturna komunikacija.

Sudjelovanje na treninzima je besplatno te je potrebna prethodna prijava (prijavni obrazac). Poveznice za pristup odabranim virtualnim sesijama bit će poslane nakon dovršetka registracije.

Više informacija dostupno je na službenim stranicama Europskog sajma talenta.

Zagreb, 29. lipnja 2022. godine

JRC i DG ECFIN Godišnja istraživačka konferencija: Kako ostvariti zelenu tranziciju na europski način

Ove godine Zajednički istraživački centar (JRC) te Glavna uprava za gospodarske i financijske poslove (DG ECFIN) zajednički organiziraju Godišnju istraživačku konferenciju (Annual Research Conference - ARC), koja će se održati, u hibridnom obliku, 20. i 21. rujna 2022. godine u Sevilli, Španjolska.

ARC je forum izvrsnosti na kojem europske institucije razmjenjuju znanje i sudjeluju u dijalogu s istraživačima u akademskim institucijama i think tankovima, praktičarima u organizacijama civilnog društva i građanima.

Ovogodišnja tema konferencije je europski zeleni plan te kako ostvariti održivu zelenu tranziciju. Pozivaju se svi zainteresirani sudionici da sudjeluju u raspravi o sljedećim pitanjima:

 • kako osmisliti odgovarajuće politike i instrumente za poticanje zelene tranzicije;

 • kako promijeniti obrasce proizvodnje i potrošnje;

 • kako osmisliti potrebna privatna i javna ulaganja/tehnološku transformaciju, i

 • kako dovesti do potrebnih inovacija i akumulacije ljudskog kapitala.

Sve to, uz istovremeno očuvanje društvene kohezije i kohezije EU.

Poziv za dostavu istraživačkih sažetaka

Pozivaju se istraživači da na konferenciji sudjeluju s kratkim predstavljanjem svojeg istraživanja. Svako predstavljanje ne bi trebalo trajati više od 4 minute te imati najviše jedan prezentacijski slide. Na konferenciji će biti pozvano 15 odabranih istraživača. Istraživači svoje sažetke mogu poslati do 1. kolovoza 2022. godine na elektroničku adresu ecfin-jrc-arc@ec.europa.eu.

Više informacija o programu, prijavi, pozivu za dostavu istraživačkih sažetaka te istraživačkih tema dostupno je na službenim stranicama konferencije.

Zagreb, 29. lipnja 2022. godine

Virtualna konferencija o obrazovanju i inovacijama

Pozivamo Sveučilišta, studentske udruge, visokoškolske ustanove, škole, start-upi, inovatori i poduzetnici u obrazovanju i učenju u četvrtak 23. lipnja na virtualnu konferenciju o obrazovanju i inovacijama!

Hibridni događaj omogućit će sudionicima razmjenu znanja i inspirativnih iskustava kako bi oblikovali budućnost visokog obrazovanja.

Obrazovanje je ključno za jačanje europskog inovacijskog potencijala kao i za razvoj, širenje i valorizaciju znanja i inovacija, za izgradnju inovativnih pedagogija i za njegovanje talenata.

Visokoškolske ustanove imaju jedinstvenu poziciju izmeđi obrazovanja, istraživanja, inovacija. One služe društvu i gospodarstvu te igraju ključnu ulogu u postizanju Europskog obrazovnog prostora i Europskog istraživačkog prostora, u sinergiji s Europskim prostorom visokog obrazovanja.

Konferencija će se održati 23. lipnja 2022. godine s početkom u 10 sati CEST. Registracija za hibridni događaj otvorena je do 15. lipnja 2022. godine i može se obaviti ovdje, a na linku možete naći više o događaju.

Zagreb, 15. lipnja 2022. godine

Međunarodna konferencija “Politike (ne)dobrodošlice – regionalne perspektive“

Međunarodna konferencija pod nazivom “Politike (ne)dobrodošlice – regionalne perspektive“ održat će se 15. lipnja s ciljem predstavljanja perspektiva pojedinih zemalja Europske unije pogođenih dolaskom izbjeglica te sagledavanje njihovih odgovora (u svojim politikama, stavovima javnosti itd.) na priljev migranata u vremenskom razdoblju od 2015.-2021. godine.

Međunarodni projekt Solidarnost u budućnosti Europe povezuje građane iz cijele Europe u okviru niza konferencija osmišljenih prvenstveno radi osvješćivanja svakodnevnog života migranata i izbjeglica te razumijevanja okolnosti koje su ih dovele u Europsku uniju.

Značaj svake konferencije je mogućnost povezivanja šire javnosti i lokalnog stanovništva sa stručnjacima iz tog područja i volonterima iz organizacija za izbjeglice. Jedna od konferencija je i “Politika (ne)dobrodošlice – regionalne perspektive” u organizaciji litavske nevladine organizacije za ljudska prava Grupa za razvoj raznolikosti (Diversity Development Group), a održava se u okviru projekta Solidarnost u budućnosti Europe, sufinanciranog od Programa Europa za građane EU-a. Na događanju će svoja viđenja, iskustva i perspektive iznijeti govornici iz srednje i istočne Europe te Mediterana.

Glavni cilj konferencije je usporediti odgovore na krizna tri događaja – mediteransku krizu 2015.-2016., neregularne migracije iz Bjelorusije i prihvat Ukrajinaca koji bježe od rata. Posebna pozornost bit će usmjerena na lokalne i nacionalne perspektive koje će izložiti praktičari uključenih u odgovaranje na potrebe izbjeglica i migranata.

Pitanja koja će se istražiti na konferenciji uključivat će:

 • Primjere i uzroke solidarnosti ili nedostatak iste u početnim fazama prijema izbjeglica i migranata (politika, stavovi javnosti);

 • Učinjene pogreške i naučene lekcije iz prethodnih migracijskih valova (na lokalnoj, nacionalnoj i na razini EU-a);

 • Načine boljeg odgovora na migracijske valove u budućnosti;

 • Raspravu o dugoročnom pristupu integraciji izbjeglica;

 • Naučene lekcije i savjeti o tome kako zaštititi ranjive osobe od iskorištavanja i trgovine ljudima.

Konferencija će se održati 15. lipnja s početkom od 12:30 do 17:30 sati u kinu “Pasaka” (Paupio st. 26, Vilnius, Litva) te virtualno.

Događaj će se održati na engleskom jeziku, a registrirati se možete do 14. lipnja do 14 sati putem poveznice za prijavu.

Dostupan je i program konferencije.

Zagreb, 9. lipnja 2022. godine

Prvi festival Novog europskog Bauhausa, hibridno događanje

Europska komisija poziva organizacije, umjetničke družine, institucije, sveučilišta, arhitekte, gradove, regije, tvrtke, umjetnike, studente, znanstvenike, inovatore i sve zainteresirane da budu dio prvog Festivala Novog europskog Bauhausa koji će se održati u Bruxellesu od 9. do 12. lipnja 2022. godine. Ovo je prvi festival Novog europskog Bauhausa i prilika da se predstave njegove vrijednosti i principi.

Radi se o izuzetnoj prilici za umrežavanje, razmjenu i slavlje – od znanosti do umjetnosti, od dizajna do politike, od arhitekture do tehnologije. Festival donosi Europski zeleni plan u jezgru našeg svakodnevnog života.

Glavne aktivnosti festivala održavat će se istovremeno uživo u Bruxellesu (Gare Maritime & Mont des Arts) te diljem Europe kao i u online obliku. U okviru festivala, u fizičkom obliku 9. lipnja u Grand Hospice Brussels, s početkom u 17:00 sati, održat će se ceremonija dodjela nagrada EIT Community New European Bauhaus Ideation predavanja vezana za ukjlučivanje građanja i prezentacija primjera iz stvarnog života. Dostupne su prijave za EIT događanje.

Glavne aktivnosti su grupirane oko tri stupa:

Forum koji će uključiti više od 60 govornika diljem svijeta, uključujući znanstvenike, arhitekte te najviše predstavnike Europske komisije;

Festival će se održati u subotu 11. lipnja te će sadržavati proglašenje nagrade za najbolje projekte Novog europskog Bauhausa i ujedno će se promovirati mladi talenti. Jedan od kandidata za glavnu nagradu je i općina Škabrnja s projektom ‘’Blue Economy Happy School Skabrnja’.

Sajam, u okviru kojega će biti predstavljeno preko 100 inovativnih projekata. Program će također uključivati znanstvene radionice i eksperimente, društveno kulturne priredbe (plesne, kazališne te glazbene izvedbe).

U okviru Festivala, prezentirat će se prvih 5 projekata „svjetioničarskih demonstratora” Novog europskog Bauhausa. Projekti će, u 13 zemalja, stvoriti održivije, uključivije i ljepše prostore te će uključiti građane u zelenu, urbanu i ruralnu tranziciju i regeneraciju na lokalnoj razini. Jedan od projekata koji će se predstaviti je EHHUR (EYES HEARTS HANDS Urban Revolution), u kojem sudjeluje i Hrvatska.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici Festivala.

Zagreb, 9. lipnja 2022. godine

Poziv na Okrugli stol: Moje Marie Curie postdoc iskustvo

U okviru otvorenog natječaja za MSCA Postdoktorske stipendije te nastavno na radionicu za pisanje projektnog prijedloga Postdoktorskih stipendija, koja će se održati 09. lipnja 2022. godine (dostupne su informacije), Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji s hrvatskim poglavljem Marie Curie Alumni Association-a sa zadovoljstvom Vas poziva na online okrugli stol „Moje Marie Curie postdoc iskustvo“ koji će se održati 13. lipnja 2022. godine, putem Zoom platforme s početkom u 10:00 sati. Okrugli stol će se održati na engleskom jeziku te je dostupan program.

Cilj okruglog stola je predstaviti praktična iskustva hrvatskih istraživača, u pisanju, prijavi te implementaciji Marie Curie postdoktorskih stipendija. Događaj je namijenjen doktorandima te postdoktorskim istraživačima koji su zainteresirani za razvoj karijere putem djelovanja Marie Sklodowska-Curie, ali i izuzetna prilika za sve one istraživače koji neće biti u mogućnosti sudjelovati na prethodnoj radionici za pisanje projektnog prijedloga.

Sudjelovanje besplatno, a prijava je moguća putem sljedeće poveznice (u padajućem izborniku odaberite događaj "Moje Marie Curie postdoc iskustvo 2022"). Prijave su otvorene do petka 10. lipnja 2022. godine do 15 sati. Budući da su prijave ograničene, molimo Vas da se što prije prijavite.

U slučaju problema s prijavom putem navedene poveznice ili dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na e-mail sandra.vidovic@ampeu.hr te ivan.makovec@ampeu.hr.

Zagreb, 8. lipnja 2022. godine

Poziv za radionicu pisanja MSCA PF projektnog prijedloga

Pozivamo Vas na jednodnevnu online radionicu pod nazivom ''Kako napisati uspješnu projektnu prijavu za MSCA Postdoktorsku stipendiju“, koja će se održati u utorak 9. lipnja 2022. godine, putem Zoom platforme, s početkom u 9:30 sati. Dostupan je program radionice.

Radionica je namijenjena postdoktorskim istraživačima koji namjeravaju prijaviti MSCA Postdoktorsku stipendiju ove 2022. godine, mentorima koji ugošćavaju istraživače kao i administrativnom osoblju koje je uključeno u izradu MSCA projektnog prijedloga.

Cilj radionice je povećati stopu uspješnosti hrvatskih prijavitelja u ovom prestižnom europskom programu financiranja znanstvenog istraživanja, koji je dio programa Obzor Europa, te pružiti praktične savjete pri izradi projektnih prijedloga.

Kako bi prisustvovali radionici, potrebno je poslati sažetak projektnog prijedloga (na maksimalno 3 stranice) koji će sadržavati sljedeće dijelove:

Excellence (s fokusom na evaluacijski kriterij 1.3 Quality of the supervision, training and of the two-way transfer of knowledge between the researcher and the host)

Impact (s fokusom na diseminacijske, eksploatacijske i komunikacijske aktivnosti te na očekivani znanstveni, društveni i ekonomski učinak projekta) i

Implementation (s fokusom na radni plan (work packages) i procjenu rizika).

Sažetke projektnih prijedloga na engleskom jeziku treba dostaviti na sljedeću adresu: sandra.vidovic@ampeu.hr; ivan.makovec@ampeu.hr.

Rok za prijavu i slanje sažetka projektnih prijedloga je 08. lipnja 2022. do 12 sati! Budući da je broj mjesta na radionici ograničen, molimo Vas da se što prije prijavite na radionicu putem sljedeće poveznice.

Prijava će biti potpuna tek po dostavi projektnog sažetka (najkasnije do 08. lipnja 2022.) Mogućnost sudjelovanja na radionici bit će odobrena prijaviteljima prema redoslijedu zaprimanja potpune prijave. Prioritet imaju istraživači koji prijavljuju Marie Skłodowska - Curie projekt u 2022. godini.

Poveznica na Zoom platformu sudionicima će biti dostavljena nakon zatvaranja registracija. Ovim putem Vas ljubazno upućujemo da obavijest o registraciji te sve buduće obavijesti o događanju pratite, kako u ''dolaznoj pošti'' tako i u ''neželjenoj'' pošti na Vašim cijenjenim e-mail adresama.

U slučaju popunjenosti kapaciteta, organizator zadržava pravo odbiti prijavitelje koji ne zadovoljavaju kriterije prisustvovanja radionici (istraživači ili administrativno osoblje koje ne sudjeluje u izradi Marie Skłodowska - Curie projektnog prijedloga), kao i one koji su dostavili nepotpunu prijavu.

Zagreb, 8. lipnja 2022. godine

Informativni dan MSCA Doktorske mreže - prezentacije i follow up

Zahvaljujemo na sudjelovanju na informativnom danu za MSCA Doktorske mreže koji se putem Zoom platforme održao 1. lipnja 2022. godine. Nadamo se da ste saznali korisne i konkretne informacije u detektiranju mogućnosti sudjelovanja u MSCA Doktorskim mrežama. Prezentacije s informativnog dana možete preuzeti na sljedećoj poveznici: MSCA_DN_info_dan_01_06_22.

Ako želite postati ekspert EK za evaluaciju projekata Obzor Europa programa, poziv za evluatore je kontinuirano otvoren, a više informacija možete pronaći ovdje.

Također, u cilju poboljšanja naših usluga i organizacije budućih događanja, ovim Vas putem ljubazno molimo da, ako još niste bili u prilici, ispunite kratki evaluacijski obrazac informativnog dana koji je dostupan na poveznici

Zagreb, 8. lipnja 2022. godine

Godišnji tematski sastanak korisnika programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti

Pozivamo vas da nam se pridružite na virtualnom godišnjem Tematskom sastanku korisnika programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti pod nazivom: Kako uspješno komunicirati svoje projekte - 7. lipnja 2022. od 11:00 – 15:20 sati.

Cilj sastanka je inspirirati i osnažiti sudionike i organizacije za kvalitetnije i efikasnije komuniciranje o projektima financiranima u okviru ova dva programa. Program ovogodišnjega Tematskog sastanka zamišljen je kao putovanje kroz sve ključne faze komunikacijskog puta:

 • O važnosti pomnog planiranja komunikacijskih aktivnosti i raspodjele zadataka upoznat će Vas komunikacijska stručnjakinja Boška Trbojević, dugogodišnja direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću u Coca-Coli HBC Adria.

 • Male tajne digitalnog marketinga na društvenim mrežama otkrit će vam stručnjakinja iz agencije Media val, Tea Tolić. Kroz jednosatnu radionicu pokazat će Vam kako kreirati ciljani i atraktivan sadržaj, kako pratiti rezultate svojih digitalnih aktivnosti te kako putem društvenih mreža povećati promet na projektnoj mrežnoj stranici i dugoročno se povezati s ciljnom publikom.

 • Kroz intervju s iskusnom televizijskom novinarkom Ivanom Dragičević s N1 televizije doznat ćete medijsku perspektivu kad je u pitanju javno komuniciranje EU projekata.

 • Iskustva i korisne savjete iz prve ruke prenijet će Vam uspješni korisnici programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske koji je svojim zelenim projektima pridobio simpatije i medija i široke javnosti. Tome u prilog govori i prestižna nagrada Europskog parlamenta - Europski građanin za kampanju Boranka. Izvanredni profesor dr. sc. Sven Maričić sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli predstavit će svoje iskustvo provođenja Erasmus+ projekta usmjerenog na uvođenje novih tehnologija (CAD modeliranje, 3D printanje i virtualna realnost) u strukovno obrazovanje. U okviru projekta je nastao i 3D model pulske arene koji je zbog inkluzivnog karaktera odnosno primjene modela za slabovidne i slijepe osobe osvojio dvije inovatorske nagrade na međunarodnim natjecanjima.

Zbog velikog broja zainteresiranih sudionika te preuzimanja potvrda o sudjelovanju molimo vas da svoje podatke upišete u registracijski obrazac.

Sudionici će nakon sastanka biti informirani i inspirirani kako na različite načine doprinijeti uspješnijoj komunikaciji prioritetima i projektima u okviru programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. Tijekom samog događanja sudionicima će biti podijeljeni korisni priručnici i materijali na temu uspješnog komuniciranja projekata financiranih sredstvima Europske unije.

U nadi da ćete nam se pridružiti kako bismo zajedno aktivno djelovali te tako doprinijeli kontinuiranoj promociji programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti te zajedničkom radu na stvaranju uključivije, održivije, digitalno pismenije i aktivnije europske generacije, srdačno Vas pozdravljamo te se veselimo Vašem sudjelovanju!

Zagreb, 6. lipnja 2022. godine

UNIC projekt gradski laboratoriji

U okviru UNIC gradskih laboratorija 2. lipnja od 10.00 do 11.30 sati održava se virtualni sastanak - Virtual meeting Platform - u organizaciji Sveučilišta Deusto iz Bilbaa i našeg sveučilišta.

Tema je "Migration and social inclusion in the cities: sharing challenges and best practices".

Flyer možete naći ovdje, a više informacija o događaju i poveznica za registraciju (do 1.6.) na linku.

Zagreb, 26. svibnja 2022. godine

UNIC projekt

U okviru UNIC projekta Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu zajedno sa Pravnim fakultetima iz Sveučilišta Ruhr u Bochumu, Sveučilišta u Lodzu, Sveučilišta Deusto, Bilbao i Sveučilišta Koç, Istanbul organizira simpozij pod nazivom “Seeking Refuge, Finding Solidarity? Challenges and Chances for Ukrainian Protection-Seekers in Europe”.

Simpozij će se održati 1. lipnja u terminu od 10:00 do 15:00 sati (CET).

Registracija na simpozij prima se do 31. svibnja putem linka.

Cijeli program sa životopisima izlagačima nalazi se ovdje.

Zagreb, 23. svibnja 2022. godine

Informativni dan MSCA Doktorske mreže

Agencija za mobilnost i programe EU organizira promociju nadolazećeg natječaja djelovanja Marie Skłodowska – Curie za Doktorske mreže, s ciljem upoznavanja sudionika s novim pravilima natječaja te mogućnostima za organizacije u okviru MSCA konzorcijskih projekata.

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na online informativni dan MSCA Postdoktorskih stipendija, koji će se održati u srijedu 1. lipnja 2022. od 09:30 do 14:00 sati putem Zoom platforme. Dostupan je preliminarni program informativnog dana.

Cilj informativnog dana je upoznavanje sudionika s novim pravilima natječaja Doktorskih mreža te mogućnostima koje se nude hrvatskim sudionicima u okviru MSCA konzorcijskih projekata.

Informativni dan prvenstveno je namijenjen iskusnim istraživačima, odnosno potencijalnim mentorima, voditeljima projektnih timova, administrativnom osoblju uključenom u postupak pisanja i prijave projektnih prijedloga, ali i drugim predstavnicima znanstvenih organizacija i istraživačkih centara kao i zainteresiranim predstavnicima industrije i privatnog sektora.

Sudjelovanje na informativnom danu je besplatno, a prijava je moguća putem sljedeće poveznice (pod događanje potrebno je odabrati Informativni dan MSCA Doktorske mreže 2022.)

Prijave su otvorene do 30. svibnja 2022.

Više o informativnom danu možete naći ovdje.

Zagreb, 23. svibnja 2022. godine

Online susret umrežavanja društveno-humanističkih znanosti u Klasteru 6 – Hrana, biogospodarstvo, prirodni resursi, poljoprivreda i okoliš

Innovate UK EDGE the Enterprise Europe Network i suradnici organiziraju međunarodni susret umrežavanja i prikaz mogućnosti uključivanja društveno-humanističkih znanosti u projekte iz područja Klastera 6 – Hrana, biogospodarstvo, prirodni resursi, poljoprivreda i okoliš programa Obzora Europa.

Cilj ovog besplatnog susreta je predstaviti područja Klastera 6 u kojima je razvidan potencijal partnerstava sa stručnjacima iz društveno-humanističkih znanosti.

Okvirni program obuhvaća prezentacijski dio programa 15.6.2022. (9:30 – 12:00 sati) te sastanke „jedan na jedan“ (12:30 – 17:00 sati) i 16.6.2022. (12:30 – 17:00 sati).

Više informacija o događaju dostupno je ovdje. Rok za registraciju je 15.6.2022. Rok za prijavu projektne ideje do 6.6.2022. ovdje.

Zagreb, 23. svibnja 2022. godine

Marie Skłodowska – Curie za Doktorske mreže

Agencija za mobilnost i programe EU organizira promociju nadolazećeg natječaja djelovanja Marie Skłodowska – Curie za Doktorske mreže, s ciljem upoznavanja sudionika s novim pravilima natječaja te mogućnostima za organizacije u okviru MSCA konzorcijskih projekata.

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na online informativni dan MSCA Postdoktorskih stipendija, koji će se održati u srijedu 1. lipnja 2022. od 09,30 do 14:00 sati putem Zoom platforme. Dostupan je preliminarni program informativnog dana.

Cilj informativnog dana je upoznavanje sudionika s novim pravilima natječaja Doktorskih mreža te mogućnostima koje se nude hrvatskim sudionicima u okviru MSCA konzorcijskih projekata.

Informativni dan prvenstveno je namijenjen iskusnim istraživačima, odnosno potencijalnim mentorima, voditeljima projektnih timova, administrativnom osoblju uključenom u postupak pisanja i prijave projektnih prijedloga, ali i drugim predstavnicima znanstvenih organizacija i istraživačkih centara kao i zainteresiranim predstavnicima industrije i privatnog sektora.

Sudjelovanje na informativnom danu je besplatno, a prijava je moguća putem sljedeće poveznice (pod događanje potrebno je odabrati Informativni dan MSCA Doktorske mreže 2022.)

Prijave su otvorene do 30. svibnja 2022.

Kako bismo naš informativni dan učinili što interaktivnijim te kako bismo vam omogućili dovoljno vremena da pripremite i postavite pitanja za naše govornike, otvorili smo Q&A sesiju u aplikaciji Slido koja će biti aktivna od 25. svibnja 2022. do kraja informativnog dana. Aplikaciji možete pristupiti na idućoj poveznici, gdje je potrebno unijeti kod #8105430 kako biste mogli postaviti svoje pitanje.

Poveznica na Zoom platformu sudionicima će biti dostavljena naknadno, nakon zatvaranja registracija.