NAJAVA RADIONICA

Otvorene prijave COMMERCIALIZATION DIVE Program

Obavještavamo Vas o jedinstvenom programu pod nazivom COMMERCIALIZATION DIVE čiji je cilj podržati i omogućiti stvaranje znanstveno utemeljenih (deep-tech) start-up poduzeća.

COMMERCIALIZATION DIVE je program koji je pokrenuo Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) i EIT Jumpstarter, u suradnji s Commercialization Reactor-om (platformom za komercijalizaciju rezultata istraživanja), Sveučilištem u Tartuu, Sveučilištem u Ljubljani i Sveučilištem u Zagrebu.

Program je namijenjen s jedne strane znanstvenicima/istraživačima koji imaju inovativna rješenja te profesionalcima/poduzetnicima zainteresiranima za komercijalizaciju istih, odnosno kroz program ih se nastoji povezati kako bi zajednički realizirali komercijalizaciju tih rješenja.

Program je podijeljen u dvije komponente:

 • Radionice kroz koje ćete u obliku tri dvosatne sesije od stručnjaka i praktičara iz tog područja dobiti odgovore na najčešća pitanja o komercijalizaciji:

 • Introduction into commercialization (27.09.2022.)

 • Entrepreneurial tasks vs Scientific work (4.10.2022.)

 • Scientists and Entrepreneurs as co-founders of a spin-off (11.10.2022.)

 • Ignition Eventa (11.-12. studenog 2022.) - događaja koji povezuje znanstvenike/istraživače s inovativnim rješenjima te profesionalce/poduzetnike zainteresirane za komercijalizaciju tehnologija. Cilj događaja je pružiti mogućnost predstavljanja znanstvenih dostignuća latvijskim, estonskim, slovenskim i hrvatskim poduzetnicima, te potencijalno formirati start-up timove.

Napominjemo da se radi o online programu koji je besplatan za sudionike (financiran od strane EU) ), a radni jezik je engleski.

Stoga, pozivamo Vas da nam se pridružite na radionicama i saznate više o komercijalizacijskim procesima, a ukoliko imate inovativno rješenje i dodatno pripremite za Ignition Event te učinite korak više ka komercijalizaciji. Prijaviti se možete ovdje, a više informacija o samom programu možete pronaći na linku.

Ukoliko imate pitanja o programu, želite saznati više o radionicama ili povezivanju s poduzetnicima ili inicijalno predstaviti svoje rješenje timu Sveučilišta u Zagrebu koji će pomagati istraživačima u pripremi za Ignition Event, slobodno nam se javite putem maila na: vlatka.petrovic@unizg.hr .

Zagreb, 19. srpnja 2022. godine

Program rada Europskog istraživačkog vijeća (ERC) za 2023. godinu

ERC je objavio svoj program rada za 2023. s ukupnim proračunom od oko 2,2 milijarde eura za bespovratna sredstva. Ovim će se iznosom podržati više od tisuću vrhunskih istraživača diljem Europe. Program rada za narednu godinu, koji je osnovalo Znanstveno vijeće ERC-a, usvojen je od Europske komisije.

Dok plan sadrži sve dobro poznate sheme bespovratnih sredstava: Starting, Consolidator, Advanced i Synergy Grants, tu su i novi elementi:

 • Proračun za shemu bespovratnih sredstava Proof of Concept povećat će se s 25 milijuna eura na 30 milijuna eura

 • Dvije dodatne osnove za produženje razdoblja prihvatljivosti za kandidate za početne i konsolidacijske potpore bit će uvedene za istraživače koji traže azil ili su žrtve prirodne katastrofe

 • Predviđena je posebna potpora za potporu Inicijativi znanstvenog novinarstva ERC-a koja će uključivati potporu novinarima koji žele provesti vrijeme u istraživačkim institucijama kako bi bolje razumjeli granična istraživanja

Program rada možete naći na linku.

Kako, kada i koji su uvjeti potrebni za prijavu ERC bespovratna sredstava pronaći ćete ovdje.

Zagreb, 18. srpnja 2022. godine

Poziv na info radionicu u organizaciji MRRFEU, Interreg Euro-MED 2021.- 2027.

Pozivamo Vas na info radionicu u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Radionica (info dan) će se održati s ciljem upoznavanja potencijalnih prijavitelja sa sadržajem Programa Interreg Euro-MED 2021 -2027 te pravovremene pripreme za prijavu na 2. poziv na dostavu projektnih prijedloga.

Vrijeme održavanja radionice je 22. srpnja 2022. g. (petak), a početak je predviđen za 10:00 sati.

Više informacija o radionici, kao i linkove za registraciju pronaći ćete na slijedećoj poveznici.

Napomena: radionica se održava u virtualnom obliku, registracije se zaprimaju do 20. srpnja u 15:00 sati, pozivnica za sudjelovanje će biti poslana svim registriranim sudionicima dan prije održavanja.

Zagreb, 18. srpnja 2022. godine

Otvorene prijave za European Research and Innovation Days

European Research and Innovation Days vodeći je godišnji događaj Europske komisije koji okuplja kreatore politika, istraživače, poduzetnike i građane kako bi raspravljali i oblikovali budućnost istraživanja i inovacija u Europi i šire. Kao i prošla dva susreta, i ovogodišnja će konferencija u potpunosti biti prilagođena virtualnom formatu, a održat će se 28. i 29. rujna 2022.

Ovogodišnji Europski dani istraživanja i inovacija pružit će priliku za raspravu i oblikovanje novih rješenja za jačanje otpornosti Europe i njezine strateške autonomije. Također će se raspravljati o tome kako istraživanje i inovacije pomažu ostvariti prioritete Europske komisije, a neke od tema su European Innovation Agenda, Europska godina mladih, bogatstvo europskog kulturnog stvaralaštva, misije i dr.

Program i registracija dostupni su ovdje.

Zagreb, 14. srpnja 2022. godine

Predstavljanje otvorenog natječaja Hrvatske zaklade za znanost IP-2022-10 - podsjetnik i promjena vremena početka

Prošli tjedan je najavljen poziv na predstavljanje otvorenog natječaja HRZZ IP-2022-10 te vas ovim putem obaviještavamo da se početak predstavljanja iz organizacijskih razloga pomiče sa 12:00 na 12:30.

U svemu ostalom, poziv ostaje isti.

Zagreb, 11. srpnja 2022. godine

Predstavljanje otvorenog natječaja Hrvatske zaklade za znanost IP-2022-10

Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom zakladom za znanost organizira predstavljanje otvorenog natječaja Hrvatske zaklade za znanost – Istraživački projekti 2022, IP-2022-10. Više informacija o navedenom natječaju dostupno je na sljedećoj poveznici.

Predstavljanje će se održati 14. srpnja 2022. (četvrtak) u 12:00 sati u Velikoj predavaonici Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Fra Andrije Kačića-Miošića 26, 10 000 Zagreb).

Na predstavljanju će biti moguće postavljanje pitanja vezano uz prijave na natječaj, evaluaciju i provedbu te vas pozivam da iskoristite ovu priliku kako biste povećali uspješnost prijava na natječaj.

Prijave za predstavljanje ispunjavaju se na poveznici.

Zagreb, 6. srpnja 2022. godine

Prvi Europski sajam talenata (EU Talent Fair) - treninzi za mlade istraživače

Prvi Europski sajam talenata održat će se 16. srpnja 2022. godine, u okviru EuroScience Open Foruma (ESOF) konferencije. Sajam će okupiti studente, doktorande i mlade istraživače, znanstvenike, start-upove, predstavnike industrije i investitora kako bi se promovirali talenti mladih, karijerne mogućnosti te mogućnosti zapošljavanja u istraživačkom sektoru diljem EU-a.

Također, u okviru izložbe održati će se i treninzi (online i onsite) za i mlade istraživače, poput transfernih vještina, predstavljanja na intervjuima, kako se pripremiti za istraživanje u neakademskom sektoru, interkulturna komunikacija.

Sudjelovanje na treninzima je besplatno te je potrebna prethodna prijava (prijavni obrazac). Poveznice za pristup odabranim virtualnim sesijama bit će poslane nakon dovršetka registracije.

Više informacija dostupno je na službenim stranicama Europskog sajma talenta.

Zagreb, 29. lipnja 2022. godine

JRC i DG ECFIN Godišnja istraživačka konferencija: Kako ostvariti zelenu tranziciju na europski način

Ove godine Zajednički istraživački centar (JRC) te Glavna uprava za gospodarske i financijske poslove (DG ECFIN) zajednički organiziraju Godišnju istraživačku konferenciju (Annual Research Conference - ARC), koja će se održati, u hibridnom obliku, 20. i 21. rujna 2022. godine u Sevilli, Španjolska.

ARC je forum izvrsnosti na kojem europske institucije razmjenjuju znanje i sudjeluju u dijalogu s istraživačima u akademskim institucijama i think tankovima, praktičarima u organizacijama civilnog društva i građanima.

Ovogodišnja tema konferencije je europski zeleni plan te kako ostvariti održivu zelenu tranziciju. Pozivaju se svi zainteresirani sudionici da sudjeluju u raspravi o sljedećim pitanjima:

 • kako osmisliti odgovarajuće politike i instrumente za poticanje zelene tranzicije;

 • kako promijeniti obrasce proizvodnje i potrošnje;

 • kako osmisliti potrebna privatna i javna ulaganja/tehnološku transformaciju, i

 • kako dovesti do potrebnih inovacija i akumulacije ljudskog kapitala.

Sve to, uz istovremeno očuvanje društvene kohezije i kohezije EU.

Poziv za dostavu istraživačkih sažetaka

Pozivaju se istraživači da na konferenciji sudjeluju s kratkim predstavljanjem svojeg istraživanja. Svako predstavljanje ne bi trebalo trajati više od 4 minute te imati najviše jedan prezentacijski slide. Na konferenciji će biti pozvano 15 odabranih istraživača. Istraživači svoje sažetke mogu poslati do 1. kolovoza 2022. godine na elektroničku adresu ecfin-jrc-arc@ec.europa.eu.

Više informacija o programu, prijavi, pozivu za dostavu istraživačkih sažetaka te istraživačkih tema dostupno je na službenim stranicama konferencije.

Zagreb, 29. lipnja 2022. godine

Virtualna konferencija o obrazovanju i inovacijama

Pozivamo Sveučilišta, studentske udruge, visokoškolske ustanove, škole, start-upi, inovatori i poduzetnici u obrazovanju i učenju u četvrtak 23. lipnja na virtualnu konferenciju o obrazovanju i inovacijama!

Hibridni događaj omogućit će sudionicima razmjenu znanja i inspirativnih iskustava kako bi oblikovali budućnost visokog obrazovanja.

Obrazovanje je ključno za jačanje europskog inovacijskog potencijala kao i za razvoj, širenje i valorizaciju znanja i inovacija, za izgradnju inovativnih pedagogija i za njegovanje talenata.

Visokoškolske ustanove imaju jedinstvenu poziciju izmeđi obrazovanja, istraživanja, inovacija. One služe društvu i gospodarstvu te igraju ključnu ulogu u postizanju Europskog obrazovnog prostora i Europskog istraživačkog prostora, u sinergiji s Europskim prostorom visokog obrazovanja.

Konferencija će se održati 23. lipnja 2022. godine s početkom u 10 sati CEST. Registracija za hibridni događaj otvorena je do 15. lipnja 2022. godine i može se obaviti ovdje, a na linku možete naći više o događaju.

Zagreb, 15. lipnja 2022. godine

Međunarodna konferencija “Politike (ne)dobrodošlice – regionalne perspektive“

Međunarodna konferencija pod nazivom “Politike (ne)dobrodošlice – regionalne perspektive“ održat će se 15. lipnja s ciljem predstavljanja perspektiva pojedinih zemalja Europske unije pogođenih dolaskom izbjeglica te sagledavanje njihovih odgovora (u svojim politikama, stavovima javnosti itd.) na priljev migranata u vremenskom razdoblju od 2015.-2021. godine.

Međunarodni projekt Solidarnost u budućnosti Europe povezuje građane iz cijele Europe u okviru niza konferencija osmišljenih prvenstveno radi osvješćivanja svakodnevnog života migranata i izbjeglica te razumijevanja okolnosti koje su ih dovele u Europsku uniju.

Značaj svake konferencije je mogućnost povezivanja šire javnosti i lokalnog stanovništva sa stručnjacima iz tog područja i volonterima iz organizacija za izbjeglice. Jedna od konferencija je i “Politika (ne)dobrodošlice – regionalne perspektive” u organizaciji litavske nevladine organizacije za ljudska prava Grupa za razvoj raznolikosti (Diversity Development Group), a održava se u okviru projekta Solidarnost u budućnosti Europe, sufinanciranog od Programa Europa za građane EU-a. Na događanju će svoja viđenja, iskustva i perspektive iznijeti govornici iz srednje i istočne Europe te Mediterana.

Glavni cilj konferencije je usporediti odgovore na krizna tri događaja – mediteransku krizu 2015.-2016., neregularne migracije iz Bjelorusije i prihvat Ukrajinaca koji bježe od rata. Posebna pozornost bit će usmjerena na lokalne i nacionalne perspektive koje će izložiti praktičari uključenih u odgovaranje na potrebe izbjeglica i migranata.

Pitanja koja će se istražiti na konferenciji uključivat će:

 • Primjere i uzroke solidarnosti ili nedostatak iste u početnim fazama prijema izbjeglica i migranata (politika, stavovi javnosti);

 • Učinjene pogreške i naučene lekcije iz prethodnih migracijskih valova (na lokalnoj, nacionalnoj i na razini EU-a);

 • Načine boljeg odgovora na migracijske valove u budućnosti;

 • Raspravu o dugoročnom pristupu integraciji izbjeglica;

 • Naučene lekcije i savjeti o tome kako zaštititi ranjive osobe od iskorištavanja i trgovine ljudima.

Konferencija će se održati 15. lipnja s početkom od 12:30 do 17:30 sati u kinu “Pasaka” (Paupio st. 26, Vilnius, Litva) te virtualno.

Događaj će se održati na engleskom jeziku, a registrirati se možete do 14. lipnja do 14 sati putem poveznice za prijavu.

Dostupan je i program konferencije.

Zagreb, 9. lipnja 2022. godine

Prvi festival Novog europskog Bauhausa, hibridno događanje

Europska komisija poziva organizacije, umjetničke družine, institucije, sveučilišta, arhitekte, gradove, regije, tvrtke, umjetnike, studente, znanstvenike, inovatore i sve zainteresirane da budu dio prvog Festivala Novog europskog Bauhausa koji će se održati u Bruxellesu od 9. do 12. lipnja 2022. godine. Ovo je prvi festival Novog europskog Bauhausa i prilika da se predstave njegove vrijednosti i principi.

Radi se o izuzetnoj prilici za umrežavanje, razmjenu i slavlje – od znanosti do umjetnosti, od dizajna do politike, od arhitekture do tehnologije. Festival donosi Europski zeleni plan u jezgru našeg svakodnevnog života.

Glavne aktivnosti festivala održavat će se istovremeno uživo u Bruxellesu (Gare Maritime & Mont des Arts) te diljem Europe kao i u online obliku. U okviru festivala, u fizičkom obliku 9. lipnja u Grand Hospice Brussels, s početkom u 17:00 sati, održat će se ceremonija dodjela nagrada EIT Community New European Bauhaus Ideation predavanja vezana za ukjlučivanje građanja i prezentacija primjera iz stvarnog života. Dostupne su prijave za EIT događanje.

Glavne aktivnosti su grupirane oko tri stupa:

Forum koji će uključiti više od 60 govornika diljem svijeta, uključujući znanstvenike, arhitekte te najviše predstavnike Europske komisije;

Festival će se održati u subotu 11. lipnja te će sadržavati proglašenje nagrade za najbolje projekte Novog europskog Bauhausa i ujedno će se promovirati mladi talenti. Jedan od kandidata za glavnu nagradu je i općina Škabrnja s projektom ‘’Blue Economy Happy School Skabrnja’.

Sajam, u okviru kojega će biti predstavljeno preko 100 inovativnih projekata. Program će također uključivati znanstvene radionice i eksperimente, društveno kulturne priredbe (plesne, kazališne te glazbene izvedbe).

U okviru Festivala, prezentirat će se prvih 5 projekata „svjetioničarskih demonstratora” Novog europskog Bauhausa. Projekti će, u 13 zemalja, stvoriti održivije, uključivije i ljepše prostore te će uključiti građane u zelenu, urbanu i ruralnu tranziciju i regeneraciju na lokalnoj razini. Jedan od projekata koji će se predstaviti je EHHUR (EYES HEARTS HANDS Urban Revolution), u kojem sudjeluje i Hrvatska.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici Festivala.

Zagreb, 9. lipnja 2022. godine

Poziv na Okrugli stol: Moje Marie Curie postdoc iskustvo

U okviru otvorenog natječaja za MSCA Postdoktorske stipendije te nastavno na radionicu za pisanje projektnog prijedloga Postdoktorskih stipendija, koja će se održati 09. lipnja 2022. godine (dostupne su informacije), Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji s hrvatskim poglavljem Marie Curie Alumni Association-a sa zadovoljstvom Vas poziva na online okrugli stol „Moje Marie Curie postdoc iskustvo“ koji će se održati 13. lipnja 2022. godine, putem Zoom platforme s početkom u 10:00 sati. Okrugli stol će se održati na engleskom jeziku te je dostupan program.

Cilj okruglog stola je predstaviti praktična iskustva hrvatskih istraživača, u pisanju, prijavi te implementaciji Marie Curie postdoktorskih stipendija. Događaj je namijenjen doktorandima te postdoktorskim istraživačima koji su zainteresirani za razvoj karijere putem djelovanja Marie Sklodowska-Curie, ali i izuzetna prilika za sve one istraživače koji neće biti u mogućnosti sudjelovati na prethodnoj radionici za pisanje projektnog prijedloga.

Sudjelovanje besplatno, a prijava je moguća putem sljedeće poveznice (u padajućem izborniku odaberite događaj "Moje Marie Curie postdoc iskustvo 2022"). Prijave su otvorene do petka 10. lipnja 2022. godine do 15 sati. Budući da su prijave ograničene, molimo Vas da se što prije prijavite.

U slučaju problema s prijavom putem navedene poveznice ili dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na e-mail sandra.vidovic@ampeu.hr te ivan.makovec@ampeu.hr.

Zagreb, 8. lipnja 2022. godine

Poziv za radionicu pisanja MSCA PF projektnog prijedloga

Pozivamo Vas na jednodnevnu online radionicu pod nazivom ''Kako napisati uspješnu projektnu prijavu za MSCA Postdoktorsku stipendiju“, koja će se održati u utorak 9. lipnja 2022. godine, putem Zoom platforme, s početkom u 9:30 sati. Dostupan je program radionice.

Radionica je namijenjena postdoktorskim istraživačima koji namjeravaju prijaviti MSCA Postdoktorsku stipendiju ove 2022. godine, mentorima koji ugošćavaju istraživače kao i administrativnom osoblju koje je uključeno u izradu MSCA projektnog prijedloga.

Cilj radionice je povećati stopu uspješnosti hrvatskih prijavitelja u ovom prestižnom europskom programu financiranja znanstvenog istraživanja, koji je dio programa Obzor Europa, te pružiti praktične savjete pri izradi projektnih prijedloga.

Kako bi prisustvovali radionici, potrebno je poslati sažetak projektnog prijedloga (na maksimalno 3 stranice) koji će sadržavati sljedeće dijelove:

Excellence (s fokusom na evaluacijski kriterij 1.3 Quality of the supervision, training and of the two-way transfer of knowledge between the researcher and the host)

Impact (s fokusom na diseminacijske, eksploatacijske i komunikacijske aktivnosti te na očekivani znanstveni, društveni i ekonomski učinak projekta) i

Implementation (s fokusom na radni plan (work packages) i procjenu rizika).

Sažetke projektnih prijedloga na engleskom jeziku treba dostaviti na sljedeću adresu: sandra.vidovic@ampeu.hr; ivan.makovec@ampeu.hr.

Rok za prijavu i slanje sažetka projektnih prijedloga je 08. lipnja 2022. do 12 sati! Budući da je broj mjesta na radionici ograničen, molimo Vas da se što prije prijavite na radionicu putem sljedeće poveznice.

Prijava će biti potpuna tek po dostavi projektnog sažetka (najkasnije do 08. lipnja 2022.) Mogućnost sudjelovanja na radionici bit će odobrena prijaviteljima prema redoslijedu zaprimanja potpune prijave. Prioritet imaju istraživači koji prijavljuju Marie Skłodowska - Curie projekt u 2022. godini.

Poveznica na Zoom platformu sudionicima će biti dostavljena nakon zatvaranja registracija. Ovim putem Vas ljubazno upućujemo da obavijest o registraciji te sve buduće obavijesti o događanju pratite, kako u ''dolaznoj pošti'' tako i u ''neželjenoj'' pošti na Vašim cijenjenim e-mail adresama.

U slučaju popunjenosti kapaciteta, organizator zadržava pravo odbiti prijavitelje koji ne zadovoljavaju kriterije prisustvovanja radionici (istraživači ili administrativno osoblje koje ne sudjeluje u izradi Marie Skłodowska - Curie projektnog prijedloga), kao i one koji su dostavili nepotpunu prijavu.

Zagreb, 8. lipnja 2022. godine

Informativni dan MSCA Doktorske mreže - prezentacije i follow up

Zahvaljujemo na sudjelovanju na informativnom danu za MSCA Doktorske mreže koji se putem Zoom platforme održao 1. lipnja 2022. godine. Nadamo se da ste saznali korisne i konkretne informacije u detektiranju mogućnosti sudjelovanja u MSCA Doktorskim mrežama. Prezentacije s informativnog dana možete preuzeti na sljedećoj poveznici: MSCA_DN_info_dan_01_06_22.

Ako želite postati ekspert EK za evaluaciju projekata Obzor Europa programa, poziv za evluatore je kontinuirano otvoren, a više informacija možete pronaći ovdje.

Također, u cilju poboljšanja naših usluga i organizacije budućih događanja, ovim Vas putem ljubazno molimo da, ako još niste bili u prilici, ispunite kratki evaluacijski obrazac informativnog dana koji je dostupan na poveznici

Zagreb, 8. lipnja 2022. godine

Godišnji tematski sastanak korisnika programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti

Pozivamo vas da nam se pridružite na virtualnom godišnjem Tematskom sastanku korisnika programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti pod nazivom: Kako uspješno komunicirati svoje projekte - 7. lipnja 2022. od 11:00 – 15:20 sati.

Cilj sastanka je inspirirati i osnažiti sudionike i organizacije za kvalitetnije i efikasnije komuniciranje o projektima financiranima u okviru ova dva programa. Program ovogodišnjega Tematskog sastanka zamišljen je kao putovanje kroz sve ključne faze komunikacijskog puta:

 • O važnosti pomnog planiranja komunikacijskih aktivnosti i raspodjele zadataka upoznat će Vas komunikacijska stručnjakinja Boška Trbojević, dugogodišnja direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću u Coca-Coli HBC Adria.

 • Male tajne digitalnog marketinga na društvenim mrežama otkrit će vam stručnjakinja iz agencije Media val, Tea Tolić. Kroz jednosatnu radionicu pokazat će Vam kako kreirati ciljani i atraktivan sadržaj, kako pratiti rezultate svojih digitalnih aktivnosti te kako putem društvenih mreža povećati promet na projektnoj mrežnoj stranici i dugoročno se povezati s ciljnom publikom.

 • Kroz intervju s iskusnom televizijskom novinarkom Ivanom Dragičević s N1 televizije doznat ćete medijsku perspektivu kad je u pitanju javno komuniciranje EU projekata.

 • Iskustva i korisne savjete iz prve ruke prenijet će Vam uspješni korisnici programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske koji je svojim zelenim projektima pridobio simpatije i medija i široke javnosti. Tome u prilog govori i prestižna nagrada Europskog parlamenta - Europski građanin za kampanju Boranka. Izvanredni profesor dr. sc. Sven Maričić sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli predstavit će svoje iskustvo provođenja Erasmus+ projekta usmjerenog na uvođenje novih tehnologija (CAD modeliranje, 3D printanje i virtualna realnost) u strukovno obrazovanje. U okviru projekta je nastao i 3D model pulske arene koji je zbog inkluzivnog karaktera odnosno primjene modela za slabovidne i slijepe osobe osvojio dvije inovatorske nagrade na međunarodnim natjecanjima.

Zbog velikog broja zainteresiranih sudionika te preuzimanja potvrda o sudjelovanju molimo vas da svoje podatke upišete u registracijski obrazac.

Sudionici će nakon sastanka biti informirani i inspirirani kako na različite načine doprinijeti uspješnijoj komunikaciji prioritetima i projektima u okviru programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. Tijekom samog događanja sudionicima će biti podijeljeni korisni priručnici i materijali na temu uspješnog komuniciranja projekata financiranih sredstvima Europske unije.

U nadi da ćete nam se pridružiti kako bismo zajedno aktivno djelovali te tako doprinijeli kontinuiranoj promociji programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti te zajedničkom radu na stvaranju uključivije, održivije, digitalno pismenije i aktivnije europske generacije, srdačno Vas pozdravljamo te se veselimo Vašem sudjelovanju!

Zagreb, 6. lipnja 2022. godine

UNIC projekt gradski laboratoriji

U okviru UNIC gradskih laboratorija 2. lipnja od 10.00 do 11.30 sati održava se virtualni sastanak - Virtual meeting Platform - u organizaciji Sveučilišta Deusto iz Bilbaa i našeg sveučilišta.

Tema je "Migration and social inclusion in the cities: sharing challenges and best practices".

Flyer možete naći ovdje, a više informacija o događaju i poveznica za registraciju (do 1.6.) na linku.

Zagreb, 26. svibnja 2022. godine

UNIC projekt

U okviru UNIC projekta Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu zajedno sa Pravnim fakultetima iz Sveučilišta Ruhr u Bochumu, Sveučilišta u Lodzu, Sveučilišta Deusto, Bilbao i Sveučilišta Koç, Istanbul organizira simpozij pod nazivom “Seeking Refuge, Finding Solidarity? Challenges and Chances for Ukrainian Protection-Seekers in Europe”.

Simpozij će se održati 1. lipnja u terminu od 10:00 do 15:00 sati (CET).

Registracija na simpozij prima se do 31. svibnja putem linka.

Cijeli program sa životopisima izlagačima nalazi se ovdje.

Zagreb, 23. svibnja 2022. godine

Informativni dan MSCA Doktorske mreže

Agencija za mobilnost i programe EU organizira promociju nadolazećeg natječaja djelovanja Marie Skłodowska – Curie za Doktorske mreže, s ciljem upoznavanja sudionika s novim pravilima natječaja te mogućnostima za organizacije u okviru MSCA konzorcijskih projekata.

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na online informativni dan MSCA Postdoktorskih stipendija, koji će se održati u srijedu 1. lipnja 2022. od 09:30 do 14:00 sati putem Zoom platforme. Dostupan je preliminarni program informativnog dana.

Cilj informativnog dana je upoznavanje sudionika s novim pravilima natječaja Doktorskih mreža te mogućnostima koje se nude hrvatskim sudionicima u okviru MSCA konzorcijskih projekata.

Informativni dan prvenstveno je namijenjen iskusnim istraživačima, odnosno potencijalnim mentorima, voditeljima projektnih timova, administrativnom osoblju uključenom u postupak pisanja i prijave projektnih prijedloga, ali i drugim predstavnicima znanstvenih organizacija i istraživačkih centara kao i zainteresiranim predstavnicima industrije i privatnog sektora.

Sudjelovanje na informativnom danu je besplatno, a prijava je moguća putem sljedeće poveznice (pod događanje potrebno je odabrati Informativni dan MSCA Doktorske mreže 2022.)

Prijave su otvorene do 30. svibnja 2022.

Više o informativnom danu možete naći ovdje.

Zagreb, 23. svibnja 2022. godine

Online susret umrežavanja društveno-humanističkih znanosti u Klasteru 6 – Hrana, biogospodarstvo, prirodni resursi, poljoprivreda i okoliš

Innovate UK EDGE the Enterprise Europe Network i suradnici organiziraju međunarodni susret umrežavanja i prikaz mogućnosti uključivanja društveno-humanističkih znanosti u projekte iz područja Klastera 6 – Hrana, biogospodarstvo, prirodni resursi, poljoprivreda i okoliš programa Obzora Europa.

Cilj ovog besplatnog susreta je predstaviti područja Klastera 6 u kojima je razvidan potencijal partnerstava sa stručnjacima iz društveno-humanističkih znanosti.

Okvirni program obuhvaća prezentacijski dio programa 15.6.2022. (9:30 – 12:00 sati) te sastanke „jedan na jedan“ (12:30 – 17:00 sati) i 16.6.2022. (12:30 – 17:00 sati).

Više informacija o događaju dostupno je ovdje. Rok za registraciju je 15.6.2022. Rok za prijavu projektne ideje do 6.6.2022. ovdje.

Zagreb, 23. svibnja 2022. godine

Marie Skłodowska – Curie za Doktorske mreže

Agencija za mobilnost i programe EU organizira promociju nadolazećeg natječaja djelovanja Marie Skłodowska – Curie za Doktorske mreže, s ciljem upoznavanja sudionika s novim pravilima natječaja te mogućnostima za organizacije u okviru MSCA konzorcijskih projekata.

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na online informativni dan MSCA Postdoktorskih stipendija, koji će se održati u srijedu 1. lipnja 2022. od 09,30 do 14:00 sati putem Zoom platforme. Dostupan je preliminarni program informativnog dana.

Cilj informativnog dana je upoznavanje sudionika s novim pravilima natječaja Doktorskih mreža te mogućnostima koje se nude hrvatskim sudionicima u okviru MSCA konzorcijskih projekata.

Informativni dan prvenstveno je namijenjen iskusnim istraživačima, odnosno potencijalnim mentorima, voditeljima projektnih timova, administrativnom osoblju uključenom u postupak pisanja i prijave projektnih prijedloga, ali i drugim predstavnicima znanstvenih organizacija i istraživačkih centara kao i zainteresiranim predstavnicima industrije i privatnog sektora.

Sudjelovanje na informativnom danu je besplatno, a prijava je moguća putem sljedeće poveznice (pod događanje potrebno je odabrati Informativni dan MSCA Doktorske mreže 2022.)

Prijave su otvorene do 30. svibnja 2022.

Kako bismo naš informativni dan učinili što interaktivnijim te kako bismo vam omogućili dovoljno vremena da pripremite i postavite pitanja za naše govornike, otvorili smo Q&A sesiju u aplikaciji Slido koja će biti aktivna od 25. svibnja 2022. do kraja informativnog dana. Aplikaciji možete pristupiti na idućoj poveznici, gdje je potrebno unijeti kod #8105430 kako biste mogli postaviti svoje pitanje.

Poveznica na Zoom platformu sudionicima će biti dostavljena naknadno, nakon zatvaranja registracija.

Ovim putem Vas ljubazno upućujemo da obavijest o registraciji te sve buduće obavijesti o događanju pratite, kako u ''dolaznoj pošti'' tako i u ''neželjenoj'' pošti na Vašim cijenjenim e-mail adresama.

U slučaju problema s prijavom putem navedene poveznice ili dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na e-mail adresu: ivan.makovec@ampeu.hr.

Zagreb, 20. svibnja 2022. godine

Pravni i financijski aspekti projekata programa Obzor Europa - pitanja/odgovori

Dana 28. travnja 2021. godine, putem Zoom platforme, održao se nacionalni informativni dan za pravna i financijska pitanja „Pravni i financijski aspekti projekata programa Obzor Europa“. Prezentacije s informativnog dana možete preuzeti na sljedećoj poveznici.

Također, dostavljamo odgovore na sva pitanja na koja zbog vremenskog ograničenja informativnog dana nismo odgovorili u njegovu tijeku kao i dodatne korisne materijale.

Zagreb, 20. svibnja 2022. godine

Webinar: Zelenija, niskougljična Dunavska regija

U četvrtak, 26. svibnja u 9:30 (link za registraciju nalazi se ovdje do 24. svibnja 2022.), pozivamo vas na naš prvi webinar na temu "Zelenija, niskougljična Dunavska regija", posvećen tematskim ciljevima Interreg programa Dunavske regije 2021.-2027. 2.1. Ozelenjavanje energetskog i transportnog sektora.

Više o tematskim ciljevima možete naći ovdje.

Zagreb, 19. svibnja 2022. godine

MSCA Postdoktorske stipendije - prezentacije i follow up

Zahvaljujemo Vam na sudjelovanju na informativnom danu za MSCA Postdoktorske stipendije, koji se održao 17. svibnja 2022. godine, putem Zoom platforme. Nadamo se da ste saznali korisne i konkretne informacije koje će Vam biti od pomoći prilikom identificiranja mogućnosti sudjelovanja u MSCA Postdoktorskim stipendijama. Prezentacije s informativnog dana te korisne dodatne materijale možete preuzeti na sljedećoj poveznici.

Ako želite postati evaluator, odnosno ekspert EK za evaluaciju projekata Obzor Europa programa, poziv za evluatore je stalno otvoren te je dostupan na poveznici.

Također, u cilju poboljšanja naših usluga i organizacije događanja, ovim Vas putem ljubazno molimo da, ukoliko još niste imali priliku, ispunite kratki evaluacijski obrazac informativnog dana koji je dostupan na poveznici.

Zagreb, 19. svibnja 2022. godine

Webinar: Pametnije Podunavlje

U ponedjeljak, 23. svibnja u 9:30 (rok za prijavu je do 19. svibnja 2022.), pozivamo vas na naš prvi webinar na temu „Pametnije Podunavlje“, posvećen tematskim ciljevima Interreg programa Dunavske regije 2021.-2027. 1.1. Jačanje inovacija i prijenosa tehnologije i 1.2. Izgradnja vještina za pametnu specijalizaciju, industrijsku tranziciju i poduzetništvo.

U pripremi su i drugi webinari i informacije o tematskim ciljevima te raspored možete naći naći ovdje.

Zagreb, 16. svibnja 2022. godine

Falling Walls Lab MSCA 2022, 24. svibnja 2022.

Ovogodišnji Falling Walls Lab djelovanja Marie Skłodowska-Curie 2022 natjecanje održati će se 24. svibnja 2022. godine u okviru MSCA konferencije organizirane za vrijeme francuskog predsjedanja Vijećem EU u suradnji sa Sveučilištem PSL (Université PSL – Paris Science & Lettres).

Cilj ovog događanja je poticanje znanstvenih i poduzetničkih inovacija i promicanje interdisciplinarnosti i umrežavanja. Sudjelovanje omogućuje istraživačima da podijele svoja istraživanja, ideje te ujedno stvaraju pozitivan utjecaj na znanosti i društvo.

Europska komisija traži 15 izvrsnih komunikatora iz svih disciplina, s uzbudljivim istraživačkim temama, novim idejama i otkrićima. Potiču se istraživači iz svih djelovanja Marie Skłodowska-Curie da se prijave (uključujući mlade i iskusne istraživače te osoblje koje radi u istraživanju i inovacijama). Kandidati moraju biti MSCA istraživači koji sudjeluju u MSCA projektu do roka prijave.

Falling Walls Lab MSCA prikazuje kvalitetu i raznolikost najinovativnijih umova koji sudjeluju u MSCA projektima. Kroz trominutno izlaganje (pitch) sudionici će imati priliku predstaviti svoj istraživački rad kolegama, žiriju sastavljenom od stručnjaka iz akademske i poslovne zajednice te široj javnosti. Prije samog natjecanja sudionici će imat mogućnost sudjelovati u trening sesijama kako bi uvježbali svoje komunikacijske vještine i vještine pripovijedanja. Pobjednik natjecanja će prisustvovati velikom finalu Falling Walls-a i znanstvenom samitu u Berlinu između 7. i 9. studenog 2022. godine.

Rok za prijave je 21. ožujka 2022. godine (12 sati prema briselskom vremenu).

Dodatne informacije i detalji prijave dostupni na službenoj stranici natječaja.

Zagreb, 16. svibnja 2022. godine

MSCA predsjedavajuća konferencija: Next generation MSCA: opening a new era for change

MSCA Konferencija, organizirana u sklopu francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije, održat će se 23. i 24. svibnja 2022. godine u hibridnom formatu.

Program konferencije fokusira se na doktorsko obrazovanje, međunarodnu mobilnost istraživača, razvoj istraživačke karijere te na horizontalne aspekte poput zelenog i održivog istraživanja te rodne dimenzije u istraživanju.

Više informacija o konferenciji i obrazac za prijavu dostupni su na službenim stranicama.

Zagreb, 16. svibnja 2022. godine

MSCA-NET: MSCA Matchmaking platforma

MSCA platforma za umrežavanje i pronalazak partnera, rezultat MSCA-NET projekta, okuplja istraživače, mentore, pripadnike akademskog i neakademskog sektora (uključujući i tvrtke te predstavnike industrije), pripadnike nevladinih organizacija iz cijele Europe i šire.

Platforma je jedinstvena prilika za umrežavanje i stvaranje novih kontakata, te povezivanja za buduće uspješne projekte u nadolazećim MSCA pozivima u 2022. godini. Platforma će biti aktivna do svibnja 2023. godine.

Zašto sudjelovati?

• Kao budući MSCA postdoktorski istraživač - pronađite europske institucije i mentore za svoje projektne ideje i projektne prijedloge.

• Povežite se s tvrtkama i neakademskim organizacijama za neakademsko upućivanje i dodatno zapošljavanje (non-academic placement).

• Kao mentor - pronađite istraživače te rezervirajte sastanke kako biste razgovarali o projektnim idejama.

• Kao institucija - pronađite partnere za projektne prijedloge Doktorskih mreža i Razmjene osoblja te izgradite konkurentan konzorcij.

• Kao tvrtka - pronađite partnere i kolege za pripremu konkurentnih projektnih prijedloga.

Kako možete imati koristi od ove platforme?

• Objavite svoj životopis, projektne ideje, usluge ili istražite mogućnosti umrežavanja!

• Pokrenite i dogovorite sastanke jedan na jedan.

• Pronađite nove partnere i umrežite se s novim kontaktima na način koji je vremenski i tehnički prilagođen korisniku.

Iskoristite ovu mogućnost za pronalazak partnera MSCA projekata te objavite svoj profil!

Zagreb, 16. svibnja 2022. godine

MSCA Klaster događaj na temu misije oceana i voda: Kako istraživanje i inovacije pomažu obnoviti i zaštititi naš ocean i vode

Dana 7. lipnja 2022., europska Istraživačka izvršna agencija (REA) i Europska komisija organiziraju događaj povezivanja djelovanja Marie Skłodowska-Curie i misije Zdravi oceani, mora, obalne i unutarnje vode o o tome kako zaštititi i obnoviti naš ocean i vode kroz istraživanje i inovacije (R&I). Događaj će okupiti istraživače, stručnjake i kreatore politika EU-a. Program će se usredotočiti na teme poput zaštite i obnove morskih i slatkovodnih ekosustava i biološke raznolikosti, sprječavanja i eliminacija onečišćenja, kao i stvaranje ugljično neutralne i kružne plave ekonomije.

Također, predstaviti će se izvrsni projekti i istraživači financirani u okviru djelovanja Marie Skłodowska-Curie (MSCA), ali i drugih inicijativa, kao što je Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT).

Ovim događajem te rezultatima dijaloga, nastojat će se pridonijeti provedbi i praćenju ciljeva politike EU-a.

Zagreb, 16. svibnja 2022. godine

Dani Erasmusa (Erasmus Days)

#ErasmusDays će se održati šestu godinu zaredom u cijelom svijetu kako bi se obilježio uspjeh ovog programa Europske unije koji već 35 godina obogaćuje živote i širi vidike milijunima ljudi. Ovogodišnja proslava u znaku je dvostrukog jubileja, 35. rođendana Erasmusa i Europske godine mladih te se zajednički obilježava pod krilaticom: S mladima današnjice i sutrašnjice dijelimo europske vrijednosti: za proteklih 35 godina i još mnogo nadolazećih!

Dani Erasmusa (Erasmus Days) održat će se 13., 14. i 15. listopada 2022. To je prigodna godišnja proslava programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu, tijekom koje korisnici programa održavaju razna događanja kako bi predstavili iskustva i rezultate projekata ili pak proveli dio projektnih aktivnosti. Sva događanja, bez obzira na vrstu, opseg, format (online ili fizički) su dobrodošla!

Planirana događanja u sklopu Dana Erasmusa je potrebno upisati na pretraživu međunarodnu kartu događanja, a registracija događanja će biti otvorena na Dan Europe, 9. svibnja 2022.

Prošle godine je održano gotovo 5.700 događanja u 67 zemalja svijeta. U Hrvatskoj je 2021. održano rekordnih 175 događanja diljem zemlje, a organizirali su ih korisnici programa Erasmus+ kako bi predstavili svoje projekte i njihove rezultate i inspirirali potencijalne korisnike na uključivanje u Erasmus. Različite aktivnosti, u online i fizičkom obliku tih dana su održali dječji vrtići, osnovne i srednje škole, visokoškolske ustanove, organizacije koje rade s mladima, ustanove za obrazovanje odraslih, kulturni centri, knjižnice, muzeji i druge ustanove. Održane su radionice, predavanja, izložbe, razna virtualna događanja i druge aktivnosti, a među temama su prevladavale uključivost i ekološke teme.

Uključite se i ove godine i pokažimo zajedno snagu i važnost programa Erasmus+ te zajedništvo s Erasmusovcima iz drugih zemalja s kojima dijelimo iste vrijednosti i ciljeve!

Zagreb, 13. svibnja 2022. godine

Webinari Europske komisije o temama programa Obzor Europa i Obzor 2020.

Europska komisija organizira nekoliko webinara o temama unutar programa Obzor Europa i Obzor 2020. Teme su jednokratno financiranje (Lump sum), platforma za dostupnost rezultata (Horizon Results Booster), priprema ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava (Horizon Europe Coordinators’ Day on Grant Agreement Preparation) i izbjegavanje grešaka u izvještavanju troškova osoblja u programu Obzor 2020.

Webinari su namijenjeni koordinatorima, partnerima i drugim sudionicima u projektima programa Obzor Europa i Obzor 2020. Registracija na webinare nije potrebna.

19. Svibnja 2022. 10:00 do 12:00

25 Svibnja 2022. 10:00 do 12:30

15 Svibnja 2022. 09:30 do 13:00

22 Lipnja 2022., 10:00 do 12:00

Zagreb, 13. svibnja 2022. godine

Webinar: Horizon kontrolna ploča (Horizon Dashboard)

Pozivamo Vas na webinar, u organizaciji tvrtke ARMAandag, 16. svibnja (12.00-13.00h). Ovaj webinar otvoren je za sve zainteresirane za Horizon Dashboard. Poveznica na sastanak nalazi se ovdje.

Ioana-Andreea Vlad, poslovna analitičarka, Služba za zajedničko znanje i upravljanje podacima, DG R&I, Europska komisija, iz Rumunjske i stručnjakinja za Horizon Dashboard u Europskoj komisiji. Karijeru je započela u Bruxellesu 2015. godine te je u više navrata predstavila kontrolnu ploču. Diplomirala je financije i bankarstvo na akademiji ekonomskih studija u Bukureštu i dva puta magistrirala na temama ekonomije, statistike i kibernetike. U Europskoj komisiji počela je raditi 2015. godine i specijalist je za Horizon Dashboard.

Zagreb, 12. svibnja 2022. godine

Godišnji tematski sastanak korisnika programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti

Pozivamo Vas na godišnji Tematski sastanak korisnika programa Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti. Obveza je nacionalne agencije godišnje ponuditi tematski sastanak relevantan svim korisnicima programa, a u svrhu podupiranja kvalitete provedbe Vaših projekata. Sudjelovanje na Tematskome sastanku preporučeno je i poželjno za sve aktualne korisnike oba programa.

Ovogodišnji će Tematski sastanak korisnika programa Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti pokriti sve faze uspješnog komuniciranja projekata financiranih u okviru ova dva programa. Događanje će se odviti 7. lipnja 2022. godine od 11 do 14:30 sati u online izdanju pa Vas molimo da si predbilježite ovaj termin u Vaše kalendare.

Cilj sastanka je inspirirati i osnažiti sudionike i organizacije za kvalitetnije i efikasnije komuniciranje o projektima financiranima sredstvima Europske unije. Program ovogodišnjega Tematskog sastanka zamišljen je kao putovanje kroz sve ključne faze komunikacijskog puta:

 • O važnosti pomnog planiranja komunikacijskih aktivnosti i raspodjele zadataka upoznat će Vas komunikacijska stručnjakinja Boška Trbojević, dugogodišnja direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću u Coca-Coli HBC Adria.

 • Male tajne digitalnog marketinga na društvenim mrežama otkrit će vam stručnjakinja iz agencije Media val, Tea Tolić. Kroz jednosatnu radionicu pokazat će Vam kako kreirati ciljani i atraktivan sadržaj, kako pratiti rezultate svojih digitalnih aktivnosti te kako putem društvenih mreža povećati promet na projektnoj mrežnoj stranici i dugoročno se povezati s ciljnom publikom.

 • Kroz intervju s iskusnom televizijskom novinarkom Ivanom Dragičević s N1 televizije doznat ćete medijsku perspektivu kad je u pitanju javno komuniciranje EU projekata.

 • Iskustva i korisne savjete iz prve ruke prenijet će Vam uspješni korisnici programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske koji je svojim zelenim projektima pridobio simpatije i medija i široke javnosti. Tome u prilog govori i prestižna nagrada Europskog parlamenta - Europski građanin za kampanju Boranka. Izvanredni profesor dr. sc. Sven Maričić sa Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli predstavit će svoje iskustvo provođenja Erasmus+ projekta usmjerenog na uvođenje novih tehnologija (CAD modeliranje, 3D printanje i virtualna realnost) u strukovno obrazovanje. U okviru projekta je nastao i 3D model pulske arene koji je zbog inkluzivnog karaktera odnosno primjene modela za slabovidne i slijepe osobe osvojio dvije inovatorske nagrade na međunarodnim natjecanjima.

Sudionici će nakon sastanka biti informirani i inspirirani kako na različite načine doprinijeti uspješnijoj komunikaciji o prioritetima i projektima u okviru programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. Tijekom samog događanja bit će podijeljeni korisni priručnici i materijali na temu uspješnog komuniciranja projekata financiranih sredstvima Europske unije.

U drugoj polovici svibnja na adrese e-pošte dobit ćete poveznicu putem koje ćete se moći registrirati za sudjelovanje na Tematskom sastanku.

Zagreb, 11. svibnja 2022. godine

Informativni dan MSCA Postdoktorskih stipendija

Agencija za mobilnost i programe EU organizira promociju nadolazećeg natječaja Marie Skłodowska – Curie djelovanja za Postdoktorske stipendije, s ciljem upoznavanja sudionika s novim pravilima natječaja te mogućnostima za postdoktorske istraživače.

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na online informativni dan MSCA Postdoktorskih stipendija, koji će se održati u utorak 17. svibnja 2022. od 10 do 12:45 sati putem Zoom platforme. Dostupan je preliminarni program informativnog dana.

Na informativnom danu Sandra Vidović predstavit će pravila natječaja Postdoktorskih stipendija, inicijativu ERA4Ukraine stipendija te analizu sudjelovanja hrvatskih prijavitelja u MSCA. Proces evaluacije i korisne savjete za pisanje projektnog prijedloga predstavit će dr.sc. Nella Lonza. Dodatno, na informativnom danu, Ivan Makovec predstavit će EURAXESS alate za razvoj karijere te mogućnosti umrežavanja za postdoktorande i znanstvene organizacije: EURAXESS portala (Hosting offers) i Funding & Tenders opportunities. Nacionalni sustav podrške i mjere za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima EU predstavit će Zorana Barišić, nacionalna koordinatorica nacionalnih osoba za kontakt Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Informativni dan namijenjen je prvenstveno istraživačima početnicima koji razmišljaju o prijavi MSCA Postdoktorske stipendije te iskusnim prijaviteljima, odnosno istraživačima koji ponovno prijavljuju MSCA Postdoktorsku stipendiju, zatim potencijalnim hrvatskim mentorima i voditeljima istraživačkih timova koji žele ugostiti strane postdoktorande, administrativnom osoblju uključenom u postupak pisanja i prijave projektnih prijedloga, ali i drugim predstavnicima znanstvenih organizacija i istraživačkih centara kao i zainteresiranim predstavnicima industrije i privatnog sektora.

Sudjelovanje na informativnom danu je besplatno, a prijava je moguća putem poveznice (pod događanje potrebno je odabrati Informativni dan MSCA Postdoktorske stipendije, 15.05.2022.). Prijave su otvorene do nedjelje 15. svibnja 2022 do kraja dana.

Kako bismo naš informativni dan učinili što interaktivnijim te kako bismo Vam omogućili dovoljno vremena da pripremite i postavite pitanja za naše govornike, otvorili smo Q&A sesiju u aplikaciji Slido koja će biti aktivna od 6. svibnja 2022. do kraja informativnog dana. Aplikaciji možete pristupiti na sljedećoj poveznici, gdje je potrebno unijeti kod #594800 kako biste mogli postaviti svoje pitanje.

Poveznica na Zoom platformu sudionicima će biti dostavljena naknadno, nakon zatvaranja registracija.

Ovim putem Vas ljubazno upućujemo da obavijest o registraciji te sve buduće obavijesti o događanju pratite, kako u ''dolaznoj pošti'' tako i u ''neželjenoj'' pošti na Vašim cijenjenim e-mail adresama.

Za dodatna pitanja ili u slučaju problema s prijavom, slobodno nam se obratite putem e-pošte sandra.vidovic@ampeu.hr te ivan.makovec@ampeu.hr.

Zagreb, 5. svibnja 2022. godine

ERC informativni dan u Rumunjskoj

Izvršna agencija za visoko obrazovanje, istraživanje, razvoj i financiranje inovacija (UEFISCDI) i Ministarstvo istraživanja, inovacija i digitalizacije zajedno s ERC-om organizirat će ovaj informativni webinar kako bi potaknuli rumunjske istraživače sa sjedištem u Rumunjskoj i inozemstvu da se prijave za ERC grant.

Webinar će se održati 11. svibnja 2022. godine s početkom u 10 sati. Predviđeno trajanje webinara je 2 sata. Registraciju je moguće izvršiti ovdje.

Program, koji uključuje prezentacije stručnjaka, kao i okrugli stol s primateljima bespovratnih sredstava ERC-a i članom panela, ima za cilj pružiti informacije iz prve ruke o shemama financiranja ERC-a i postupku prijave.

Sudionici će imati priliku komunicirati s govornicima tijekom sesija pitanja i odgovora.

Više o dnevnom redu i inforamcijama o informativnom danu nalazi se na linku.

Zagreb, 5. svibnja 2022. godine

Pravni i financijski aspekti projekata programa Obzor Europa - prezentacije

Dana 28. travnja 2021. godine, putem Zoom platforme, održao se nacionalni informativni dan za pravna i financijska pitanja „Pravni i financijski aspekti projekata programa Obzor Europa“. Prezentacije s informativnog dana možete preuzeti na sljedećoj poveznici.

Također, kao što smo prethodno napomenuli za vrijeme informativnog dana, pripremamo odgovore na sva pitanja na koja zbog vremenskog ograničenja informativnog dana nismo odgovorili u njegovu tijeku te ćemo Vam ih naknadno dostaviti u zasebnom dokumentu.

S ciljem poboljšanja usluga i organizacije događanja, ovim putem Vas ljubazno molimo da, ukoliko još niste bili u prilici, ispunite kratki evaluacijski obrazac za informativni dan. Obrazac je dostupan ovdje.

Zagreb, 2. svibnja 2022. godine

Širenje izvrsnosti i sudjelovanja - radionica u organizaciji Francuskog instituta Slovenije i Hrvatske

Francuski instituti Slovenije i Hrvatske, u suradnji s Francuskim institutom Austrije, organiziraju 26. travnja 2022. godine online radionicu za slovenske i hrvatske istraživače u sklopu kojeg će se predstaviti Širenje sudjelovanja (widening) u sklopu programa Obzor Europa usmjerenog državama članicama koje ostvaruju lošije rezultate u području istraživanja i inovacija (tzv. widening zemljama, među kojima je i Hrvatska) te jačanje suradnje s Francuskom.

Svrha radionice je uputiti sudionike u proces uspješne pripreme projektnog prijedloga za pozive iz područja Širenja sudjelovanja, predstaviti projekte i razmijeniti iskustva postojećih korisnika ove komponente programa u sklopu koje je ostvarila francusko-hrvatska i francusko slovenska suradnja.

Program radionice dostupan je ovdje, a registrirati se možete na sljedećoj poveznici.

Zagreb, 25 travnja 2022. godine

Europska komisija održava info dan za WIDERA program u sklopu Obzora Europa

Info dan za Radni program Obzor Europa o Proširenju sudjelovanja i jačanju europskog istraživačkog prostora (ERA) održat će se virtualno 27. travnja od 10 do 12 sati.

Za ovaj događaj nije potrebna prethodna registracija. Poveznica za pridruživanje Info danu bit će aktivirana na dan održavanja na mrežnoj stranici događaja.

Zagreb, 20. travnja 2022. godine

EURAXESS iskaz interesa za prijavu MSCA Postdoktorske stipendije

Na EURAXESS portalu – (Jobs and Funding/Find Hosting) trenutno je objavljeno više od 430 iskaza interesa organizacija za ugošćavanje iskusnih istraživača putem MSCA Postdoktorskih stipendija. Iskazi interesa, prema dostupnim ponudama, redovito se ažuriraju.

Primjeri iskaza interesa:

Pozivamo sve zainteresirane hrvatske organizacije koje žele ugostiti stranog istraživača putem MSCA projekata da slobodno objave svoj iskaz interesa na EURAXESS portalu.

Zagreb, 15. travnja 2022. godine

Susreti umrežavanja: povezivanje istraživača s kreatorima politika putem MSCA mogućnosti neakademskog zapošljavanja

Opća uprava za obrazovanje, kulturu, mlade i sport (DG EAC) i Zajednički istraživački centar (JRC) Europske komisije pozivaju sve zainteresirane istraživače i predstavnike kreatora i donositelja odluka na susrete umrežavanja, koji će se održati 31. svibnja 2022. godine, od 9:30 do 13:00 sati, u online formatu.

Dostupan je program susreta.

Djelovanja Marie Skłodowska-Curie (MSCA) pružaju priliku istraživačima da se povežu s kreatorima politika te da sudjeluju u procesima kreiranja politika kroz svoj istraživački rad.

Susreti umrežavanja se usredotočuju na mogućnost zapošljavanja u okviru MSCA Postdoktorskih stipendija (PF). U cilju stvaranja jače međusektorske veze akademskog i neakademskog sektora, s MSCA istraživačima, na kraju postdoktorske stipendije, pruža se mogućnosti dodatnog zapošljavanja na 6 mjeseci u neakademskom sektoru bilo gdje u Europi.

Sudjelovanje na susretima je besplatno te se možete prijaviti putem službenog obrasca, najkasnije do 25. svibnja 2022. godine.

Više informacija dostupno je na službenim stranicama susreta umrežavanja i na stranicama Obzor Europe.

Zagreb, 15. travnja 2022. godine

Pravni i financijski aspekti projekata programa Obzor Europa

Agencija za mobilnost i programe EU organizira Nacionalni informativni dan za pravna i financijska pitanja - Pravni i financijski aspekti projekata programa Obzor Europa. Informativni dan održat će se 28. travnja 2022. s početkom u 10:00 sati putem Zoom platforme.

Na informativnom danu bit će predstavljeni pojedini pravni i financijski aspekti prijave i provedbe projektnih prijedloga programa Obzor Europa, nacionalni sustav podrške i mjere za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima EU, novi kriterij prihvatljivosti projektnih prijedloga – plan ravnopravnosti spolova te SPEAR projekt kao primjer dobre prakse.

Sudjelovanje je besplatno, a prijaviti se možete putem poveznice (pod „događanje“ potrebno je odabrati Nacionalni informativni dan za pravna i financijska pitanja: Pravni i financijski aspekti projekata programa Obzor Europa, 28. travnja 2022.). Prijave su otvorene do utorka 26. travnja 2022., do kraja dana.

Poveznica na Zoom platformu sudionicima će biti dostavljena naknadno, nakon zatvaranja registracije.

Preliminarni program možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Zagreb, 12. travnja 2022. godine

Nadolazeći seminar: “Inkluzivna izvrsnost” – globalni pristup europskom visokom obrazovanju?

Kako se nositi s "inkluzivnom izvrsnošću" u globalnom kontekstu visokog obrazovanja? ACA, DAAD, HK-dir, VLUHR International i DZS-CZELO raspravljat će o ovoj važnoj temi na zajedničkom hibridnom seminaru organiziranom 11. svibnja 2022. od 13:00 do 17:00 CEST.

Globalna uloga i vodstvo Europe u visokom obrazovanju jedan je od ključnih stupova nove europske strategije za sveučilišta koju je Europska komisija pokrenula ranije ove godine. Povezuje europsku globalnu konkurentnost i viziju EU-a za „izvrsnost koja je otvorena, poštena i raširena po regijama, tipovima visokih učilišta i kroz četiri misije na uravnotežen način”.

Na temelju strateških smjernica Europske komisije, takva inkluzivna izvrsnost predstavlja različite značajke i ključne snage europskog visokog obrazovanja u usporedbi s drugim dijelovima svijeta, ukorijenjenog u europskim vrijednostima. Ipak, u tom kontekstu postavlja se nekoliko praktičnih pitanja:

Što bi “inkluzivna izvrsnost” mogla značiti za različite aktere visokog obrazovanja u Europi u kontekstu globalne suradnje?

Koji su ključni elementi ovog pristupa i kako se spajaju?

Kako se ovaj pristup može iskoristiti za postizanje misija na institucionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini (npr. s obzirom na ciljeve održivog razvoja, humanitarne misije)? Što bi se moglo učiniti na europskoj razini da se to omogući?

ACA, DAAD, Norveška uprava za visoko obrazovanje i vještine (HK-dir), VLUHR International i Češka nacionalna agencija za međunarodno obrazovanje i istraživanje – Češki ured za vezu za obrazovanje i istraživanje u Bruxellesu (DZS-CZELO) bavit će se ovim pitanjima na zajedničkom hibridnom seminaru organiziranom 11. svibnja 2022., 13:00-17:00 CEST u Bruxellesu i online.

Sudionici će raspravljati o strateškom opsegu i ulozi europske globalne suradnje u visokom obrazovanju, kroz novonastali koncept inkluzivne izvrsnosti, te istražiti načine za ostvarivanje ovog pristupa u međunarodnoj suradnji, na temelju primjera djelotvorne prakse članica ACA-e.

Prijave za sudjelovanje na licu mjesta i na poveznici bit će otvorene 11. travnja 2022. Pratite ažuriranja događaja na kanalima društvenih medija ACA-e.

Zagreb, 7. travnja 2022. godine

Informativni dan Programa međuregionalne suradnje Interreg Europe 2021. – 2027. - follow up

Zahvaljujemo na sudjelovanju ili prijavi na Informativni dan Programa međuregionalne suradnje Interreg Europe 2021. – 2027. održanog 04. travnja 2022.

Za sve zainteresirane prijavitelje, na poveznici se nalaze prezentacije u PDF formatu, a oni koji nisu imali priliku sudjelovati na ovoj poveznici mogu pronaći snimku događaja dostupnu na youtube kanalu strukturni fondovi.

Zagreb, 7. travnja 2022. godine

Kako uspješno prikazati rezultate projekata financiranih od strane EU

Na webinaru, koji će se održati 26. travnja 2022. godine s početkom u 11 sati, Gabriella Lovasz će podijeliti svoje iskustvo iz posljednjih 15 godina upravljanja zadacima širenja i komunikacije u projektima koje financira EU, uključujući Horizon Europe.

Pokriti će se teme proračuna ovih akcija, upravljanja angažmanom dionika i napora partnera, kao i izvješćivanja Europskoj komisiji.

Registracija se može ispuniti ovdje.

Zagreb, 7. travnja 2022. godine

Konferencija "Znanost za mir i sigurnost"

Na poveznici je program međunarodne konferencije u okviru NATO-ova programa Znanost za mir i sigurnost.

Konferencija će se održavati u petak 8. travnja 2022. od 9 do 13 sati uživo u Dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu te putem online streaminga.

Cilj je konferencije predstaviti NATO-ov program Znanost za mir i sigurnost (Sience for Peace and Security ‒ SPS).

Program SPS okuplja stručnjake i znanstvenike iz država članica NATO-a i partnerskih zemalja kako bi se pronašla inovativna rješenja za postojeće sigurnosne izazove, temeljena na znanstvenim istraživanjima. Na konferenciji će također biti predstavljen i novi javni poziv za prijavu projekata na financiranje u sklopu SPS programa NATO-a.

Konferenciju zajednički organiziraju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Odjel za nove sigurnosne izazove NATO-a i Sveučilište u Zagrebu. Detaljan program konferencije dostupan je u prilogu maila.

Sudjelovanje na konferenciji, s naznakom hoćete li program konferencije pratiti uživo ili online, potrebno je potvrditi najkasnije do četvrtka 7. travnja 2022. na e- adresu: rector@unizg.hr.

Zagreb, 7. travnja 2022. godine

Lump Sum funding in Horizon Europe: How does it work and what are the next steps?

Europska komisija organizira webinar Lump Sum funding in Horizon Europe: How does it work and what are the next steps?

Webinar će se održati u četvrtak 07.04. od 10.00 – 11.30 sati.

U nastavku poveznica na kojoj će se moći pratiti webinar.

Zagreb, 31. ožujka 2022. godine

EIT Jumpstarter Info dan

Pozivamo Vas na EIT Jumpstarter Info dan koji će se održati online 5. travnja 2022. od 14 do 16 sati u organizaciji Invento Capital Partners koji je ujedno i InnoEnergy Hub te član konzorcija Urban Mobility Huba.

EIT Jumpstarter Info dan namijenjen je znanstvenim projektnim timovima, inovatorima, znanstvenicima, doktorandima ili studentima magistarskih studija koji imaju inovativne ideje. Na ovom događaju EIT HUBs predstavnici će predstaviti zainteresiranima mogućnosti koje se pružaju u okviru programa EIT Jumpstarter te pomoći kroz praktične informacije u tome kako primijeniti svoju ideju u prijavi na isti, i/ili neki od EIT Business Creation Programa koji isto tako pružaju priliku za realizaciju inovativnih ideja. Također prisutni će imati priliku i poslušati iz prve ruke iskustva sudionike iz Hrvatske.

Za događaj se možete prijaviti OVDJE.

Program događanja možete pronaći ovdje, a sva dodatna pitanja vezana za događaj možete uputiti na hub@inventocapitalpartners.eu.

EIT Jumpstarter je pred-akceleracijski program koji pruža podršku stručnjaka u razvoju ideja te pomoć u pripremi za izlazak na tržište. Program je namijenjen timovima ili pojedincima s proizvodom ili idejom koju žele plasirati na tržište u okviru sljedećih tematskih kategorija:

 • mobility,

 • energy,

 • manufacturing

 • healthcare,

 • food,

 • raw materials

Prijave na program su otvorene do 10.04.2022.

Zagreb, 31. ožujka 2022. godine

Poziv za iskaz interesa za sudjelovanjem u pilot natječaju ''Partnerstva za regionalne inovacije – PRI'' Odbora regija i Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Europske komisije

Odbor regija (CoR) te Zajednički istraživački centar (JRC) pozivaju predstavnike regija, skupina regija i država članica da sudjeluju u pilot natječaju Europske komisije ''Partnerstva za regionalne inovacije''.

Također, dobrodošle su zajedničke prijave skupina regija diljem država članica ili s više razina vlasti u istoj državi članici ili regiji (npr. jedna ili više regija i jedno ili više nacionalnih ministarstava) ujedinjene zajedničkim gospodarskim ili društvenim izazovima.

Partnerstva za regionalne inovacije (PRI) komplementarni su pristup koji se temelji na pozitivnim iskustvima provođenja strategija pametne specijalizacije. PRI ima za cilj testirati alate za poboljšanje koordinacije i usmjerenosti regionalnih, nacionalnih i inovacijskih politika EU-a za provedbu europskih zelenih i digitalnih tranzicija te rješavanje podjele u inovacijama u EU-u. PRI se temelji na politikama EU-a, podržavajući provedbu Europskog zelenog plana, programa Obzor Europa, kohezijske politike te provođenja NextGenerationEU -a.

Pilot natječaj uključivat će do 24 europska područja (regije, skupine regija ili država članica EU) koji:

• dijele snažnu ambiciju da transformiraju svoja gospodarstva i društva te

• su spremni istražiti partnerstva za regionalne inovacije u osmišljavanju i provedbi vlastitog strateškog okvira inovacijske, industrijske, održive i socioekonomske politike.

Aktivnosti u okviru natječaja bit će prilagođene područjima od najvećeg interesa za svakog sudionika te mogu uključivati:

• tematske radionice,

• razmjenu dobrih praksi,

• dubinski pregledi politika uz uključivanje vanjskih stručnjaka,

• prilagođeni analitički pristup i podrška stručnjaka JRC-a.

Prijava također treba sadržavati izjavu o potpori visokog dužnosnika (npr. župana ili nadležnog ministra) kojom se jamči da će tijelo koje sudjeluje imati mandat, uključujući na političkoj razini, za istraživanje novih pristupa te surađivati s predstavnicima vlasti. Rok za prijavu je 25. travnja 2022. godine.

Ostali detalji vezano za prijavu i provedbu pilot projekta mogu se naći ovdje.

Zagreb, 29. ožujka 2022. godine

Program međuregionalne suradnje Interreg Europe 2021. - 2027. – poziv na informativni dan povodom 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u ulozi Nacionalnog tijela u suradnji sa Zajedničkim tajništvom Programa Interreg Europe, poziva vas na sudjelovanje na informativnom danu koji će se održati u svrhu upoznavanja potencijalnih prijavitelja sa sadržajem Programa te pravovremene pripreme za prijavu na 1. poziv na dostavu projektnih prijedloga.

Usredotočenost programa na specifičan cilj Interreg-a „Better cooperation governance“ otvara korisnicima mogućnost suradnje na svim temama od zajedničke važnosti u skladu sa svojim regionalnim potrebama, unutar okvira definiranog ciljevima politike EU-a za programsko razdoblje 2021. - 2027. (Pametnija, Zelenija, Povezanija, Socijalnija, Europa bliže građanima, te bolje upravljanje provedbom politika regionalnoga razvoja).

Cilj prvog poziva u novom programskom razdoblju je ponuditi širok tematski raspon za najveći mogući broj zainteresiranih partnera. U tom smislu za prijavitelje je u prvom pozivu otvoreno svih 6 gore navedenih tematskih cjelina dok vrijednost poziva iznosi oko 130 milijuna eura iz EFRR-a uz stopu sufinanciranja do 80%.

Prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga programa međuregionalne suradnje Interreg Europe otvara se 5. travnja te traje do 31. svibnja 2022., 12 sati po Pariškom vremenu. Sve relevantne dokumente Prvog poziva možete pronaći na slijedećoj poveznici.

Informativni dan će se održati 04. travnja 2022. godine u virtualnom formatu s početkom u 09:00 sati (tehnička provjera od 08:30 sati).

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje u događanju, molimo vas da do 01. travnja 2022. popunite online prijavni obrazac.

Svim registriranim sudionicima će dan prije događaja biti poslana poveznica za sudjelovanje.

Dnevni red možete preuzeti ovdje.

Radni jezik je hrvatski.

Za sve dodatne upite vezano uz sudjelovanje na događanju možete se obratiti Nacionalnoj kontakt točki: pavle.plamenac@mrrfeu.hr.

Zagreb, 25. ožujka 2022. godine

EURAXESS Hubs

Agencija za mobilnost i programe EU projektni je partner u provedbi EURAXESS Hubs (H2020, SwafS) projekta u sklopu kojega traži sudionike zainteresirane za sudjelovanje na radionicama na kojima se raspravlja o zajedničkim vrijednostima istraživača koji aktivno traže posao te organizacija u javnom sektoru koje traže zaposlenike.

Ova radionica druga je u nizu od tri radionice na kojima se raspravljaju i razmjenjuju iskustva iz Vaše prakse/organizacije o različitim temama vezanim uz zapošljavanje istraživača u javnom sektoru.

Radionica na koju Vas pozivamo brainstorming je radionica koja se temelji na zajedničkim vrijednostima istraživača i poslodavaca na kojoj će se raspravljati o tome što istraživači koji traže posao očekuju od budućeg poslodavca u javnom sektoru te kako organizacije koje zapošljavaju mogu ispuniti ta očekivanja. Ishod radionice bit će popis zaključaka koji će se koristiti za poboljšanje karijernih usluga usmjerenih talentiranim istraživačima koji streme nastavku karijere u javnom sektoru.

Radionica će trajati dva i pol sata i održat će se na engleskom jeziku. Za sudjelovanje na radionici nije potrebna priprema.

Online radionica održat će se u utorak, 29. ožujka 2022. od 12.00 do 14.30 sati.

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje, molimo Vas povratnu informaciju što je prije moguće, a najkasnije do četvrtka 24. ožujka 2022.

Projektni partneri su: The Research Council of Norway (Norveška), The British Council (Ujedinjeno Kraljevstvo), Agencija za mobilnost i programe EU (Hrvatska) i Bay Zoltán Nonprofit Ltd. for Applied Research (Mađarska). Sudionici na radionici bit će iz sve četiri navedene zemlje.

Zagreb, 18. ožujka 2022. godine

Nova seriju EURAXESS webinara posvećenih karijernom razvoju istraživača

Skrećemo pozornost na novu seriju EURAXESS webinara posvećenih karijernom razvoju istraživača.

Voditelji webinara su iskusni istraživači i karijerni savjetnici, koji su dostupni za daljnje konzultacije, a teme webinara slijedeće:

 • Open Science & IPR

 • The importance of soft skills in professional life

 • CV Writing & Job Interview Skills

 • Proposal writing and Funding

 • Project Management

 • Planning your research career paths

 • Building Your Own Research Network

 • Well-being of a Young Researcher

 • Public Engagement and Visibility of Your Research

 • Intersectoral Mobility and Mentoring Schemes

Poveznica na webinare je ovdje.

Zagreb, 18. ožujka 2022. godine

Prijavite se na online seminar: “VET Connected - Get Connected”

Agencija za mobilnost i programe Europske unije vas poziva na prijavu za sudjelovanje na online seminaru VET Connected - Get Connected koji će se održati 26. travnja 2022. godine u organizaciji irske nacionalne Erasmus+ agencije.

S obzirom na to da je seminar međunarodnog karaktera, radni je jezik engleski.

Ciljana skupina su predstavnici organizacija iz sektora strukovnog obrazovanja i osposobljavanja zainteresirani za mogućnosti uključivanja učenika i nastavnika u programe mobilnosti.

Ciljevi online seminara su razmjena iskustava i dobre prakse, upoznavanje s mogućnostima sufinanciranja učeničkih i nastavničkih mobilnosti u okviru Erasmus+ programa u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i stvaranje podloge za umrežavanje. Očekuje se povećana razina znanja o mogućnostima sufinanciranja učeničkih i nastavničkih mobilnosti u okviru Erasmus+ programa u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, a sudionici će biti osposobljeni kvalitetnije osmišljavati i povoditi Erasmus+ mobilnosti učenika i osoblja u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u suradnji s partnerskim institucijama.

Na seminaru će sudjelovati sudionici iz cijele Europe, a za sudionike iz Hrvatske su rezervirana najviše 2 mjesta za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Agencija zadržava pravo izmjene broja sudionika iz Hrvatske.

Prijava je dostupna putem Salto platforme na koju se je potrebno prethodno registrirati. U slučaju poteškoća, upućujemo vas na priručnik za postupak registracije koji se nalazi na Salto platformi. Krajnji rok za prijavu na seminar je 25. ožujka 2022. godine.

Za sva pitanja u vezi seminara molimo da se obratite na adresu elektroničke pošte strukovno@ampeu.hr.

Zagreb, 16. ožujka 2022. godine

Poziv na webinare u okviru EU Tjedna vrednovanja znanja

Europska komisija, u suradnji s Općom upravom za istraživanje i inovacije, zemljama članicama te članicama Europskog gospodarskog prostora (European Economic Area) organizira EU Knowledge Valorisation Week 2022.

Ideja ovog događanja je prikazati najbolje prakse i alate Europe s ciljem poticanja korištenja rezultata istraživanja od koristi za cijelo društvo. Sveučilišta, poslovna udruženja, istraživačke organizacije, umjetničke institucije i drugi dionici pomogli su u oblikovanju programa dijeleći svoje najbolje prakse u vrednovanju znanja.

Povećanje kapaciteta i vještina za vrednovanje znanja u Uniji presudno je za ubrzanje upotrebe znanstveno utemeljenih rješenja i izuma za oporavak te zelenu i digitalnu tranziciju. Događaj će povezati dionike diljem Europe te potaknuti razmjenu iskustava i dijalog o načinima poboljšanja ulaganja, kapaciteta i vještina za vrednovanje znanja u Europskoj uniji. Događaj će se održati virtualno od 29. ožujka do 1. travnja 2022. Svi webinari moći će se pratiti uživo (osim Valorisation Cafés), a snimke će biti dostupne na Knowledge Valorisation platformi.

Sudjelovanje na događanju je besplatno. Registracija za sve webinare otvorena je do srijede, 30. ožujka 2022.

Više o programu događanja i registraciji možete pronaći na poveznici.

Zagreb, 16. ožujka 2022. godine

Predstavljanje prednosti i široke primjene Erasmus+ aplikacije!

Jednodnevni hibridni događaj na temu dobrobiti i unaprjeđenja Erasmus+ aplikacije u okviru europske zajednice visokog obrazovanja održat će se u utorak, 29. ožujka s posebnim naglaskom na mogućnosti dodatne, snažnije podrške međunarodnoj mobilnosti.

Aplikacija Erasmus+ koja funkcionira na sustavima Android i iOS i koja je dostupna na svim službenim jezicima EU-a, jedna je od ključnih rezultata Inicijative za uvođenje europske studentske iskaznice, a doprinosi postizanju vizije ostvarenja europskog prostora obrazovanja do 2025. godine.

Zahvaljujući aplikaciji, studenti mogu pretraživati i odabirati odredišta među partnerima njihova sveučilišta, potpisivati digitalne ugovore o učenju, pronalaziti događanja i koriste savjete o odredištu te komunicirati s drugim studentima. Sudionici konferencije koja će se održati 29. ožujka od 10 do 16 sati, imat će priliku iz prve ruke istražiti značajke aplikacije namijenjene zajednici visokog obrazovanja, posebice studentima. Tijekom interaktivnih radionica i rasprava na kojima će biti predstavljeni primjeri najboljih praksi uz povratne informacije studenata i visokih učilišta o korištenju aplikacije, govorit će se i o unaprjeđenju i željenim funkcionalnostima aplikacije.

Za dodatna pitanja vezana uz događanje, slobodno se obratite timu Erasmus+ App na e-mail erasmusapp.final.conference@dep.elte.hu.

Zagreb, 16. ožujka 2022. godine

COST virtualni informativni dan

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u suradnji s COST Asocijacijom organizira nacionalni Informativni dan na temu Europske suradnje u znanosti i tehnologiji (eng. European Cooperation in Science and Technology – COST).